Kokemuksia kollageenista & biotiinista – Sisäistä kauneudenhoitoa

Olen viime syksystä asti käyttänyt Heleinin biotiini- ja kollageenivalmisteita ja paria satunnaista unohdusta lukuunottamatta hyvin säntillisesti päivittäin kauneusvitamiinini popsinut. Yli puolen vuoden säännöllisen käytön jälkeen olen huomannut muutamia myönteisiä vaikutuksia ja nyt haluan jakaa teille henkilökohtaisen kokemukseni näistä sisäisen kauneuden lisäravinteista… 🙂

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Ihan alkuun haluan kuitenkin täsmentää, että tämä postaus on puhtaasti henkilökohtaiseen kokemukseeni perustuva – tämä teidän on tärkeä tietää sillä kuluttajalle (joka minäkin siis olen) ei saa jäädä kollageenituotteen markkinoinnista tai markkinoinnin kaltaisesta somejulkaisusta harhaanjohtavaa käsitystä: kollageenivalmisteiden terveysväittämiä ei saa esittää totena koska niitä ei ole hyväksytty EU-lainsäädännön mukaisesti*, vaikka tuotteen myönteisistä vaikutuksista olisi tutkimustuloksia ja -viitteitä. Ja tämän pakollisen disclaimerin eli vastuunrajauksen jälkeen päästäänkin asiaan… 🙂

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Kollageenia tuottavien fibroblastisolujen toiminta alkaa hidastua jo 25-vuotiaana ja neljänkympin jälkeen se lakkaa lopulta kokonaan. Koska kollageeni vaikuttaa merkittävästi ihon täyteläisyyteen ja kimmoisuuteen, sen hupeneminen saa ihon veltostumaan ja rypistymään – eli ikääntymään. Suun kautta syödyn kollageenin vaikutuksista on tehty lukuisia tutkimuksia ja kollageenitutkijana Oulun yliopistossa toimiva Taina Pihlajaniemi** sanoo näin:

Kollageeni kohtaa vatsassa vatsahappojen armeijan, joka pilkkoo sen pieniksi palasiksi: aminohapoiksi ja niiden ketjuiksi eli peptideiksi. Sen jälkeen kollageeni ei ole enää kollageenia.”

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Helsingin yliopiston ravinnon turvallisuuden professori Marina Heinonen** puolestaan kertoo seuraavaa:

Jos kollageeni on valmisteessa kokonaisena, sille käy kuin mille tahansa proteiinille eli se pilkkoontuu elimistössä. Kollageeniproteiinissa voi olla muutama sata aminohappoa, joiden välisiä sidoksia ruoansulatuksen entsyymit pilkkovat. Lopputuloksena noin 70 prosenttia proteiinista hajoaa ruoansulatuksessa aminohapoiksi ja lopusta tulee pieniä di- ja tripeptidejä. Hajottamisen jälkeen valmiste ei enää palaudu takaisin kollageeniksi eli luvatut terveysvaikutukset eivät ole mahdollisia.

Pienimuotoisissa kokeissa on osoitettu, että jos ravinnon kautta nautittava kollageeni on pilkottu valmiiksi di- ja tripeptideiksi, kollageeni pystyy imeytymään elimistöön. Vaikka peptidejä on löytynyt verestä ja ihosta, ei niiden merkitystä ihon kosteuteen ja kimmoisuuteen ole osoitettu.

En vielä usko, että kollageenihydrolysaatteja syömällä iho pysyisi kimmoisampana. Odotan että tästä saadaan riittävä tieteellinen näyttö ja hyväksytty terveysväite. Annetaan kollageenihydrolysaatille mahdollisuus.” Heinonen jatkaa.

Toisinsanoen, tieteellisesti tarkasteltuna on melkoisen varmaa että suun kautta lisäravinteena popsittu kollageenivalmiste ei tee ihosta kimmoisampaa ja sileämpää, vaikkakin monet käyttäjät ovat raportoineet näkevänsä tuloksia omassa ihossaan.

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Itse olen syönyt sekä biotiinia että kollageenia samanaikaisesti ja yllä olevaan tietoon pohjautuen luulen, että positiiviset vaikutukset ovat enemmänkin biotiinin ja valmisteiden joukossa olevan imeytymistä edistävän C-vitamiinin kuin kollageenin ansiota. Siitä huolimatta jatkan edelleen sisukkaasti myös kollageenin käyttöä ja odotan josko tulevaisuudessa saataisi kattavampaa tutkimustulosta kollageenivalmisteiden vaikutuksesta. 🙂

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Ensimmäiset positiiviset vaikutukset havaitsin jo reilun viikon kuluttua ensimmäisen ravintolisäannosten ottamisesta. Kynnet alkoivat kasvaa todella nopeasti ja koska elettiin pimeää marraskuuta, ei kynsien äkillistä kasvua voi selittää millään muulla, kuten auringonvalon vaikutuksella. Kynnet myös vahvistuivat ja ikuisena riesana ollut liuskottuminen lakkasi. Kynsiä joudun leikkaamaan viikottain, sillä pelkkä viilaaminen ei riitä. Tämä on tottakai hyvä juttu, vaikka kynsien kasvunopeus välillä ärsyttääkin – en tykkää “ylipitkistä” kynsistä ja näyttöpäätetyötä tekevänä näppäimistön naputtelusta tuleva kopina käy välillä hermoille. 😀

Toinen selkeä muutos jonka huomasin noin kuukauden kohdilla oli ns. “aamunaama” – aamulla herätessä peilissä ei enää näkynyt yhtä pahasti unen näivettämä ja kylkinukkumisesta ryppyyntynyt nainen. Selkäongelmien takia en pysty nukkumaan kuin kyljelläni ja sen takia alemman posken silmäkulman iho oli aikaisemmin ruttuinen. Nykyisin ruttuja on vähemmän ja silmäluomien aamuturvotuskaan ei ole niin paha kuin ennen.

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Hiustenkasvussa en itse ole huomannut selkeää muutosta, mutta siskon mielestä hiukseni ovat kiiltävämmät ja vauvahiusta on hiusrajassa enemmän kuin ennen. Se täytyy kuitenkin mainita että ponnari saattaa olla piirun verran paksumman tuntuinen, tosin epäilen sen olevan ylianalysoinnista johtuvaa toiveajattelua eikä todellista. 😀

Vaikka hiuksissa ei eroa entiseen juurikaan ole, on ripsissä parannusta tapahtunut. Ripsien tyvi on tuuheampi ja tummempi, vaikka pituutta ei ole enempää kuin ennenkään. Silmät saa nyt taiottua esille pelkän ripsivärin avulla, enkä ole enää erikseen tehnyt rajausta.

Asiat eivät aina ole vain ruusuja ja hattaraa… biotiinin ja kollageenin käytöstä on seurannut myös yksi ei-niin-positiivinen asia – ihokarvat tuntuvat kasvavan nopeammin kuin aikaisemmin ja se vasta onkin hirveä riesa. Ihokarvojen kasvu on nopeutunut etenkin kainaloissa ja säärissä, joita joutuu sheivailemaan vähintäänkin joka toinen päivä. Karvanpoistoon aion kokeilla sokerointia kunhan saadaan kunnon kesäkelit, olisi ihanaa edes viikon ajan silitellä sileitä sääriä pisteliään sängen sijaan. 😀

kokemuksia Helein biotiini kollageeni lisäravinne omakotivalkoinen

Yhteenvetona sanoisin että todistetusti toimivaa biotiinia kannattaa käyttää, jos haluat nopeuttaa hiustenkasvua, ehkäistä hiusten ohenemista ja parantaa kynsien kuntoa. Ihon kuntoon biotiini saattaa myös vaikuttaa myönteisesti, tosin tässäkin asiassa tutkimustulokset ovat ristiriitaisia eikä vahvistettua tieteellistä näyttöä biotiinista “nuorentavana ravinnelisänä” ole. Kollageenin osalta fiilikset ovat kaksipiippuiset, itse jatkan sen käyttöä ainakin toistaiseksi ja pidän toivoa yllä, mutta suositella en sitä varsinaisesti kenellekään voi. Yläpeukku siis biotiinille, joka omassa tapauksessani taitanee olla positiivisten muutosten taustavaikuttaja. 🙂

Lue lisää Helein-lisäravinteista täältä: ➤ helein.fi

Kivaa tiistaita kaikille!

*Tietolähde: EU terveysväiterekisteri.** Haastattelut: Terve.fi, Apteekkari.fi

9 kommenttia “Kokemuksia kollageenista & biotiinista – Sisäistä kauneudenhoitoa

 1. miksi sulla on hiukset aina liian pitkät eli silmillä. Kauniit silmät ei näy ja luulisi sen häiritisevän itseä

  1. tattti: Jaa´a, varmaankin siksi että tykkään pitkästä otsatukasta. 🙂 Hiukset kasvaa yli sentin kuussa eli otsatukka on ylikasvanut ulos pitkästä mallistaan jo kahdessa viikossa. Minua se ei kuitenkaan haittaa, kerta kuussa leikkuu riittää jatkossakin. Ja yksi tärkeä plussa on myös se että halutessani saan otsatukan vedettyä taakse ponnarikampaukseen ilman kilon lakkakerrosta.

 2. Heips?Voitko julkaista kuvat siitä leijuvasta kirjahyllystä, niin kuin lupailit? Ja kiva ois lukea kuntosalipostausta, millä ohjelmilla/sarjoilla teet nykyään? Kiitos, jos viitsit vastata.

  1. Pilvi: En valitettavasti voi sillä hylly ei ole vieläkään seinälle asti päässyt vaan laatikossaan eteisen penkillä odottelee vuoroaan, hups. 😀 😀 Enää en uskalla sanoa arviota koska jaksan / ehdin / saan aikaiseksi hyllyt porata kiinni, toivottavasti ennen ensilumen tuloa. 😀 😀

   Kuntosalista voin koostaa postauksen myöhemmin kesällä, mikäli ehdin remonttihommien ohella salilla käymään. Yritän kyllä kiireestä huolimatta siellä käydä, sillä se olisi todella tärkeää etenkin selälle. 🙂

 3. Suosittelen aloittamaan sokeroinnin jo nyt jos haaveilet sileistä sääristä. Itse käyn säännöllisesti kainaloiden sokeroinnissa ja voi että kolme viikkoa sileät kainalot ilman sänkeä.
  Alku vaan on aina hitaampaa ja sänkeä tulee nopeammin sillä karvat ovat eri kasvuvaiheissa ja puskevat siten nopeammin pintaan.

  1. Marine: Heinäkuussa on häät (olen vieraana vain) ja silloin olisi toiveena siloiset sääret. Minulla on sokerointeja tekevä kosmetologi-tuttu jolle olen menossa kahden viikon kuluttua, tavoitteena tosiaan että kolmella hoitokerralla saataisi kaikki karvat hetkeksi katoamaan. 🙂

  1. Maria: Kiitokset vinkistä, laitan tämän todellakin korvan taakse ja googlettelen lisäinfoa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *