Sisustustaulu – Vinkit oman maalauksen tekoon

Sisustustaulu syntyy helposti omin käsin ja on takuulla uniikki ja omannäköinen. Kaunis taulu syntyy rohkeudella ja suurella sydämellä – poimi vinkit oman maalauksen tekoon ja laita sinäkin luovuutesi kukkimaan!

Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Katso vinkit oman maalauksen tekoon Omakotivalkoinen sisustusblogista

Someilmiö – Terapeuttista taidetta

Tämän kevään ja kesän trendikkäin juttu on oman sisustustaulun maalaaminen. Ilmiö lähti liikkeelle maailman superjulkkisten somessa jaetuista esimerkeistä, miten maalaamisen avulla voi piristää mieltä koronaeristyksessä ja saada aikaan samalla jotakin kaunista. Minä en tänä keväänä ole ehtinyt taulujen maalauspuuhiin, mutta kolme vuotta takaperin maalasin useammankin sisustustaulun, joista suurin oli kooltaan 150x150cm. Tätä taulua varten rakensin oman pinkopohjan ja korkealaatuisia Winsor & Newtonin akryylivärejä hyödyntäen fiilistelin abstraktin mustavalkoisen jättitaulun, jonka kohoileva struktuuri näytti yllättävän hienolta etenkin lähietäisyydeltä katsottuna.

Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Pinkopohjan kiinnitysohjeet Omakotivalkoinen
Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Pinkopohjan kiinnitysohjeet Omakotivalkoinen

Rakenna oma pinkopohja

Neljästä 150cm kokoisesta kiilakehyksestä koottu taulukehikko oli helppo kasata itse vasaran, puuliiman ja lyömäpalikan avulla. Materiaalit jättikokoisen pinkopohjan rakentamiseen ostin Taidetarvike.fi-nettikaupasta.

Puuvillarayonista valmistetun valmiiksi pohjakäsitellyn kankaan pingottaminen ja kiinnitys puukehyksen ympärille on helppoa ja nopeaa, joskin huomioitava on että halvimmat ja heppoisimmat niittipyssyt eivät välttämättä pureudu puukehykseen kunnolla. Valmiiksi kotoa löytynyt Clas Ohlsonin kotinikkarisarjan halvin niittipyssy oli liian heppoista tekoa, eikä sen iskuvoima riittänyt mihinkään – niitit sinkoilivat vääntyneinä myttyinä pitkin lattioita. Siksi jouduin ostamaan asteen verran paremman Cocraftin CS140-niittipyssyn, jolla kangas kiinnittyikin todella jämäkästi puukehykseen ja homma oli tehty alle 10 minuutissa.

Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Pinkopohjan kiinnitysohjeet Omakotivalkoinen

Kulmataitteiden teko ja kiinnitys

Paksun kankaan kulmien taittelu on oman pinkopohjan rakentamisessa haastavin osuus. Tässä vinkit minun toteuttamaani taittelutapaan:

1. Napakka kangas pysyy helposti siinä muodossa johon sen laittaa, tässä tapauksessa kulman korkein kohta sojottaa kohtisuoraan taivaalle.

2. Tein taitteen käänteisellä “paidanviikkaustyylillä” – ensin taite keskeltä sisään ja sitten reunat päälle.

3. Halusin että taulun korkeussuuntaiset reunat ovat mahdollisimman siistit, joten ensimmäisenä kääntyi sivupuolen taite.

4. Ylä- ja alareunat eivät taulun suuresta koosta johtuen juurikaan silmälle näy, tosin nämäkin taitteet onnistuivat amatööriltä ihmeen hyvin.

5. Lopuksi niitit kiinnittämään taitteet paikoilleen, kolme niittiä riittänee kaiken kokoisissa tauluissa.

Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Katso vinkit oman maalauksen tekoon Omakotivalkoinen sisustusblogista
Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Katso vinkit oman maalauksen tekoon Omakotivalkoinen sisustusblogista

Sisustustaulu – Vinkit maalaukseen

Tavoitteena oli saada tauluun runsas strukturointi ja ensimmäisenä työvaiheena maalasin taulun kauttaaltaan valkoiseksi (sävy Zink) melko runsain kerroksin sinne tänne pensselöiden. On tärkeä muistaa maalata huolellisesti myös kaikki reunat ja kulmat, vaikkei värikkyyttä tulisikaan kuin sisustustaulun keskelle.

Parin päivän kuivumis- ja tuumaustauon jälkeen sudin joukkoon vuorotellen mustaa ja valkoista akryylimaalia rennolla otteella erilaisia kuvioita ja kädenliikkeitä tehden. Maalaamiseen voi hyödyntää eri levyisten pensselien, siveltimien ja lastojen lisäksi myös pesusieniä, meikkisieniä, mytättyä vanhaa sukkaa ja mitä tahansa kotoa löytyvää tarviketta. Maalaamisessa kannattaa käyttää rohkeaa luovuutta ja antaa intuition tehdä työnsä – älä mieti liikaa vaan anna palaa! 🙂

Akryylimaali on täysin tai lähes hajuton ja kuivuu hyvin nopeasti, minkä vuoksi työstämisen kanssa saa olla aika nopea. Jos aika ja energia loppuu kesken, anna taulun kuivahtaa rauhassa pari päivää ennen kuin jatkat sen kerrostamista ja mahdollisten värien lisäämistä. Oman taiteen tekemisessä ei ole sääntöjä ja taulujen teko on siitä ihanaa, että niitä voi työstää ja tuunata lähes loputtomiin – ei haittaa jos jokin sattuu menemään pieleen, sillä sen voi aina korjata jälkeenpäin ja tehdä mieleisemmäksi. ♥︎

Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Katso vinkit oman maalauksen tekoon Omakotivalkoinen sisustusblogista
Sisustustaulu on helppo tehdä itse. Katso vinkit oman maalauksen tekoon Omakotivalkoinen sisustusblogista

Anna luovuuden puhjeta kukkaan!

Hahmottelin abstraktia sisustustaulua puuväreillä jo valmiiksi paperille, mutta lopputulos syntyi lopulta vapaalla kädellä ja villillä luovuudella, eikä ollut lainkaan etukäteissuunnitelmani mukainen. Nimesin teokseni ”terapiatauluksi” ja olen todella iloinen että rohkenin tämän projektin tekemään vailla minkäänlaista aikaisempaa kokemusta… ja vielä esittelemään sen teillekin julkisesti. 🙂

Sydämen sopukoista irti riivitty taiteellinen taidepläjäykseni on minulle hyvin henkilökohtainen ja siksi arvostelulle normaalia alttiimpi. Nykyisin tämä tauluni on ripustettuna äitini seinällä hänen pyynnöstään ja pikkuisen kiehtoisi ajatus uuden maalaamisesta. Mikäli nyt innostun asiasta enemmänkin ja laitan tuumauksen toteutumaan, tulee sisustustaulu olemaan kooltaan tätäkin suurempi ja paikka sille olisi olohuoneen isolla seinällä. Täydellinen koko taululle olisi noin 150x250cm panoraama ja värityksen osalta luultavimmin kolmen värin kombo – valkoinen, vihreä, harmaa.

Inspiroivaa keskiviikkoa kaikille!

Lue myös: ➤ DIY-taulu vol 3 – Lisää struktuuria


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *