Ajan patinoima ritiläpenkki

Eilisen olohuoneesta kirjoittelemani postauksen jatkeeksi esittelen teille uusimman kirppislöytöni – ajan patinoiman ritiläpenkin / -pöydän, jonka alkuperä on toistaiseksi minulle arvoitus…

Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen
Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen

Löysin myynti-ilmoituksen tästä eilen ja kaupat tehtiin vielä saman illan aikana. Edellinen omistaja oli itsekin ostanut tämän kirppikseltä, eikä hän osannut kertoa onko tämän tarkoitus olla pöytä vai tuoli, tai miten vanhasta kalusteesta on kyse.

Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen
Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen

Selvitystyöni perusteella arvioisin, että kyseessä on joko Askon tai kotimaisen julkitilakalusteita valmistavan Alastekin kaluste, ja valmistusvuoden veikkailen olevan jossakin 70- ja 80-luvun hujakoilla.

Jos siellä on vanhoista kotimaisista kalusteista enemmän tietäviä, niin kaikki apu otetaan vastaan! Olisi mahtavaa saada selville mikä tämä pieni Artekin ritiläpenkkiä muistuttava ihanuus on!

Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen

Ritiläpenkillä on leveyttä 59,5cm, syvyyttä 47cm ja korkeutta 40cm. Pohjassa ei ole muuta informaatiota kuin haalistunut teksti ”tämä puoli alaspäin”, joka on leimattu jonkinlaisella musteella. Alempi ns. hyllylevy on irroitettavissa, tosin se on niin tiukkaan jymähtänyt kiinni jalkojen väliin pienten metallisten hyllynkannattamien päälle, ettei sitä hevillä sieltä irti tempaista. 😀

Materiaali on selvästi ajan patinoima koivu ja penkki painaa kuin synti. Tämä pieni kirppu vastaa painoltaan aivan varmasti ainakin kahta Artekin nykyaikaista ritiläpenkkiä, eteisen aitoon Artekiin tekemäni summittaisen vertailun perusteella.

Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen
Vanha ritiläpenkki ajan patinoima kirppisostos Omakotivalkoinen

Kunnostusprojekti olisi tiedossa heti kun kiireiltäni ehdin. Ilmeisesti tätä on joku hieman jo hionutkin, sillä lakkapinta on paikoitellen kadonnut ja pinnassa näkyy hentoisia hiontajälkiä.

Toivoisin saavani selville tämän ritiläpöytä-penkin alkuperän, jonka jälkeen pystyisin paremmin päättämään millaista kunnostusta sille lähden tekemään – laitanko lakkaa, vai maalia. Arvokas tämä ei siis ole, mutta vanhaa 70-luvun Askoa en todellakaan halua tuunata maalilla. ♥︎

Kivaa keskiviikkoa kaikille!


Lue myös: ➤ Kirppisaarteen tuunaus – Artek 91 ruokapöytä

7 kommenttia “Ajan patinoima ritiläpenkki

  1. Tämä penkki oli pitkään myynnissä Tuusulan Femmatorilla, ensin 15 eurolla, sitten 10 eurolla. Eräs Facebookista tuttu nimi osti tämän sieltä ja sitten Facebookissa ihmetteli design-huonekalujen ryhmissä, että onko tämä penkki Artek, Asko vai Alastek. Lopulta muut veikkasivat Alastekia. Artek se ei ainakaan ole.. ja nyt penkki sitten ilmeisestikin tullut sinulle. 🙂

    1. Anna: en tiedä penkin elämänkiertoa, mutta hyvin mahdollista. 🙂 Artek se ei tosiaan ole, se on selvä. Instagramissa useampikin tietäjä osasi kertoa että kyseessä on Alastekin valmistama tuote ja aika-arvionikin osuu luultavasti oikeaan eli valmistusvuosi on jossakin 1970-1989 janassa, jolloin kyseisen kaltaiset tuotteet olivat valikoimassa. Materiaali on kotimaista koivua ja siksi myös painaa keskivertoa enemmän. 😊

    2. Anna: oli pakko tulla vielä kertomaan, että olet luultavasti todellakin oikeassa. 😁 Taidan kuulua samaan FB-ryhmään ja sieltä löysin kyselyn tämän penkin alkuperästä. Tismalleen sama yksilö on kyseessä, ylälevyn reunassa pieni vaalea raita ja alalevyn viidennessä ritilässä keskellä oksanpaikka. 😁 Tuusulan Femmatorillakin olen ollut monesti, mutta silloin ei silmiin tämä osunut. Hauska ajatella millaisen matkan on penkki tehnyt ihan lähiaikoina ja lopulta päätynyt minulle parin mutkan kautta. 😁

  2. Kyseessä on Alastekin valmistama eteiskaluste. Sarjaan kuului muitakin kalusteita kuten naulakko, puhelinpenkki ja korkeampi pöytä korkeammilla jaloilla. 80-lukua arvioisin että on ja koivua on.

    1. Pekka S: kiitokset sinulle! Instagramissa sain myös vastaavaa informaatiota usealta vanhojen kalusteiden tuntijalta ja tuosta naulakosta ja puhelinpöydästä sielläkin mainittiin. Eiköhän tämä ole nyt sitten 99% varma asia, kun jokainen teistä tietäjistä kertoo samaa. 🙂 Iso kiitos siis sinullekin avusta! 😊

    1. Suvi: Tuo on kyllä ihana aarre! 🙂 Selvisi että se on Alastekin 80-luvun eteiskaluste ja aion kunnostaa ja maalata sen valkoiseksi. Jos olisi ollut Askon niin en olisi siihen kajonnut. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *