AALTO – Vuoden 2020 merkittävin elokuva

Kävin katsomassa Alvar Aallon elämästä ja teoksista kertovan Aalto-elokuvan leffateatterissa ja olen edelleen aivan haltioiutunut näkemästäni ja kokemastani. ♥︎ Aalto on täysin liioittelematta yksi upeimmista dokumentaarisista elokuvista, jonka olen ikinä katsonut. Alvar Aallon muotoilufilosofia ja kädenjälki on aina puhutellut minua ja tämän elokuvan nähtyäni arvostus ja ymmärrys on entistäkin suurempi.

AALTO elokuva Alvar Aalto elämänkerta dokumenttielokuva ohjaus Virpi Suutari

Modernismin mestarit

Palkitun dokumentaristin Virpi Suutarin dokumenttielokuva Aalto kertoo uskomattoman kauniisti ja intiimisti modernismin mestareista, arkkitehti Alvar ja Aino Aallosta, sekä heidän teoksistaan ympäri maailmaa.

Elämäntarinan keskiössä on maailman merkittävimpiin muotoilijoihin ja arkkitehteihin kuuluva suomalainen Alvar Aalto, jonka aikaansa edellä olleen arkkitehtuurisen taiteen suurin innoittaja oli rakkaus – rakkaus Ainoon ja rakkaus hyvään muotoiluun. Aino Aallon tarina Alvarin tasa-arvoisena kollegana nousee elokuvassa ansaitusti esiin ja kuljettaa katsojan kiehtovalle matkalle Aaltojen rakkaustarinaan ja heidän ajatteluunsa ikonisten teosten taustalla.

AALTO elokuva Alvar Aalto elämänkerta dokumenttielokuva ohjaus Virpi Suutari

Kaiken takana on rakkaus

Dokumenttielokuva avaa poikkeuksellisen pariskunnan elämää ja yhteistyön taustoja, päästäen katsojat lähes iholle asti. Ennennäkemättömien arkistomateriaalien, Aaltojen keskinäisten rakkauskirjeiden ja Göran Schildtin Aallon elämänkertaa varten nauhoittamien haastattelujen välityksellä avautuu aivan uudenlainen maailma, jonka merkitystä on vaikea pukea sanoiksi. Alvar Aallon tarina punoutuu kerros kerrokselta kertoen koskettavasti myös Ainon kuolemasta ja uudesta rakkaudesta Elissaan, jonka kanssa Aalto meni naimisiin 1952 Ainon kuoleman jälkeen.

Elokuvassa vieraillaan valtavan taustatyön saattelemana monissa Aalto-kohteissa Suomessa sekä maailmalla. Matkalla kohdataan myös Rockefellerit, Le Corbusier sekä monia muita legendaarisia kulttuurihahmoja ja Aaltojen läheisiä. Elokuva sisältää valtavan määrän uutta tietoa, joka on puettu sellaiseen tunnelataukseen että ainoastaan James Cameronin ohjaama Titanic vuodelta 1997 on tehnyt minuun samanlaisen vaikutuksen. Jos et vielä ole katsonut traileria, niin sen löydät tuosta alta! ♥︎

Aalto – Upea elämys valkokankaalla

Elokuvan traileri herättää jo suuren mielenkiinnon, mutta kokonainen elokuva – aivan käsittämättömän upea elämys ja parhaiten käytetyt leffalippurahat ikinä! Harmittelin ensin etten saanut kaveria mukaani leffaa katsomaan, mutta jo ensimmäisen viiden minuutin jälkeen olin niin uppoutunut tarinaan, etten seuraa edes muistanut kaivata. Elokuva kosketti minua syvältä ja leffasta itkusta punaisin silmin ulos tullessani puhkuin intoa niin että meinasin haljeta. 🙂

Arvosana: ★★★★★

AALTO elokuva Alvar Aalto elämänkerta dokumenttielokuva ohjaus Virpi Suutari

Tämä on ehdottomasti katsomisen arvoinen elokuva, eikä pelkästään designin ystäville vaan ihan kaikille! Olen aivan häikäistynyt siitä, miten upeasti Virpi Suutari ja muut dokumenttielokuvan luomiseen ja tuotantoon osallistuneet tahot ovat saaneet tarinan rakennettua. Suomi on pieni ja harvaan asuttu maa, mutta jumantsuikka miten hienoja asioita me teemme, Alvar Aalto etunenässä!

Aalto elokuvateattereissa nyt kautta maan! Tarkemmat tiedot ja näytösajat löydät Finnkinon sivuilta: finnkino.fi/aalto

Inspiroivaa alkanutta uutta viikkoa kaikille!

Kuvat ja video: Aalto / Euphoria Film2 kommenttia “AALTO – Vuoden 2020 merkittävin elokuva

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *