5 vinkkiä miten pidentää vaatteiden käyttöikää?

Tiedätkö sen tunteen kun huomaat lempipaitasi hihassa reiän? Tai kun parhaiden mustien farkkujesi intensiivisyys liukenee pesuveden mukana viemäriin ja jäljellä on grungemaiset haalistuneet statement-housut? Hyvin huolettu ja rakkaudella pidetty vaate on ilo ja kokosin teille 5 vinkkiä miten pidentää vaatteiden käyttöikää ja tehdä sekä taloudellisia että ekologisia tekoja ostamalla vähemmän ja käyttämällä enemmän!

Vaatehuolto pidentää käyttöikää 5 vinkkiä Omakotivalkoinen

Aikamatkalla menneisyyteen

Vaatteiden huonontuneesta laadusta on keskusteltu ja kiistelty jo vuosia. Pikamuoti on pitkään määritellyt sekä hinta- että laatutason ja viimeinkin on havaittavissa muutos, jonka myötä kehityssuunta on paranemaan päin. Isot muotijätitkin ovat joutuneet taipumaan kuluttajien vaatimuksiin suurten massojen ostokäytöksen muuttumisen myötä. Hinta ei edelleenkään ole laadun tae, mutta yritysten aiempaa avoimempi tuotantolinja ja kuluttajien vastuullisempi asenne ovat lyhyessä ajassa tuoneet markkinoille positiivisia muutoksia ja uusia brändejä.

Itse koen että maailma on muutoksen äärellä ja kuluttajien parantuneen laatutietoisuuden sekä ekologisempien arvojen ansiosta olemme aikamatkalla menneisyyteen 80-luvulle, jolloin kerskakulutus ei vielä ollut riistäytynyt täysin käsistä ja vaatteita ostettiin pääasiassa tarveperusteisesti eikä hetken huviksi tai lohdutukseksi raskaan työpäivän jälkeen.

Asukuva musta pipo punainen huulipuna kynsilakka Balmuir kashmirpipo omakotivalkoinen

Vaatteen kokonainen elinkaari

Hinnaltaan arvokkaamista vaatekappaleista haluaa luonnostaan pitää parempaa huolta, jotta rahalle saa varmimmin vastinetta. Vaatehuolto onkin yksi merkittävimmistä asioista, jonka avulla kuluttaja voi toimia fiksusti, taloudellisesti ja ekologisesti. Pikamuotikaupastakin ostettu edullinen vaatekappale voi olla hyvä valinta, mikäli vaatteen käyttöikä ja etenkin käyttökerrat saadaan kestävälle tasolle. Tämä vuorostaan johtaa siihen, että vaate kulkee kokonaisen elinkaaren alusta loppuun aktiivisessa käytössä mahdollisimman pitkään, jolloin pikamuotia myydään yleisellä tasolla määrällisesti vähemmän ja muotiteollisuuden kuluttavuus pienentyy.

Paluu kasarille ei siis ole lainkaan hullumpi juttu ja vielä kun saataisi kankaiden laatu palaamaan samalle tasolle niin voidaan alkaa puhua maksimihyödystä.

Syksyn vaatevinkki hyvalaatuinen ribbipoolo edullisesti omakotivalkoinen

Miten pidentää vaatteiden käyttöikää

Hinnaltaan arvokkaamista vaatekappaleista haluaa luonnostaan pitää mahdollisimman hyvää huolta maksimoidakseen käyttöiän. Tämä toiminta olisi hyvä ulottaa koskemaan kaikkia meidän omistamia vaatteita niiden merkistä ja hinnasta piittaamatta. Hyvin huolettu ja rakkaudella pidetty vaate on ilo ja alta löydät 5 vinkkiä miten pidentää vaatteiden käyttöikää.

5 vinkkiä miten pidentää vaatteiden käyttöikää

1. Noudata pesuohjetta ja pese vaatteesi aina nurinpäin. Annostele pesuainetta maksimissaan suosituksen verran, usein vähäisempi määrä riittää. Käytä huuhteluainetta vain erityisissä tilanteissa, sillä esimerkiksi joustokuidut kuten elastaani alkavat haurastua huuhteluaineesta.

2. Älä pidennä pesuvälejä liiaksi. Pyykkikorissa likaisena viikkokausia vuoroaan odottavan vaatteen kuidut imevät itseensä rasvaa ja likaa, jotka pahimmillaan pinttyvät kiinni pysyvästi. Monetkaan pesuaineet eivät pääse pureutumaan vaatekuitujen ytimeen asti ja siksi on tärkeää pestä vaatteet mahdollisimman nopeasti puhtaaksi. Suosi puolikkaita koneellisia, jos pesukoneesi punnitsee pyykin määrän tai siitä löytyy puolikkaan koneellisen pesuohjelma.

3. Tuuleta ja pakasta raikkaaksi! Jos vaatteesi ei ole varsinaisesti likaantunut, mutta tuoksahtaa ummehtuneelta tai “käytetyltä”, kokeile pakastamista tai tuuletusta raikkaassa ulkoilmassa. Myös pakastinkaappiin voi vaatteen laittaa muovipussissa yöksi ja itse pakastan mm. farkkuja ja yhtä neulettani, jotta saan niiden pikimustan intensiivisen värin säilymään mahdollisimman pitkään hyvänä pesukertoja harventamalla. Pakastaminen poistaa epämiellyttäviä hajuja ja riittää monesti raikastamaan aikuisten vaatteet.

4. Kuivata narulla ja oikaise saumat kosteana ennen ripustamista! Kuuma kuivausrumpu tekee hallaa vaatteiden kuiduille ja väreille. Itse en kuivaa vaatteitani enää lainkaan rummussa vaan ripustan ne suoraksi oikoen narulle. Rumpukuivaus on toki helppoa, mutta jos haluat pidentää vaatteidesi käyttöikää niin välttele kuumassa kuivatusta.

4. Pystyviikkaa, rullaa ja ripusta! Älä ryttää vaatteitasi hyllylle vaan harjoittele pystyviikkaamaan ne. Pystyviikkauksella saat vaatteet nätisti kaappiin ja laatikoihin, eikä niihin muodostu ryppyjä tai taitteita. Henkarien osalta on tärkeää ettei henkari ole liian iso. Liian leveä henkari saattaa venyttää mekkojen, neuleiden ja puseroiden olkasaumoja.

Minimalistinen vaatekaappi capsule wardrobe asukokonaisuudet

Meidän lauantai-ilta kuluu jouhevasti Masked Singeria televisiosta tiiraillen ja odottelen juuri että pesukoneessa pyörivät pyykit puhdistuvat ja pääsen niitä ripustelemaan narulle. Ihanaa iltaa kaikille!


Lue myös: ➤ Vaatekaapin kevätsiivous & videopostaus

3 kommenttia “5 vinkkiä miten pidentää vaatteiden käyttöikää?

  1. Yksi keino pidentää niiden parempien vaatteiden käyttöikää ja ostotiheyttä on jakaa vaatteet “kotivaatteisiin” ja ” kodin ulkopuolisiin vaatteisiin”.

    Kotivaatteet voi vaihtaa päälle heti kun tulee kotiin. Kotona voi pitää hyvin niitä pesujen haalistamia ja nyppäännyttämiä puseroita ja verkkareita sekä pohjistaan ohentuneita sukkia, kotoa pois lähtiessä tai vieraiden saapuessa voi vaihtaa niitä parempia päälle. Tällöin niitä parempia vaatteita ei tarvitse pestä kovin usein ja niitä tarvitsee ostaa tosi harvoin – ei edes joka vuosi.

    1. Kotivaate: täyttä totta! Myös kengissä on tärkeää ettei käytä samoja joka päivä vaan antaa välillä lepoa ja vuorottelee esim kaksien lemppareiden välillä. Näin kenkä saa palautua vuorokauden puolitoista ja pitää paremmin muotonsa. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *