Joulun suursiivous – osa 1

Minulla ei varsinaisesti ole tarvetta suursiivoukselle, mutta pääsääntöisesti kotosalla etätöissäkin vietetyn vuoden päätteeksi haluan tehdä perusteellisen puunauksen. Olen jakanut joulusiivouksen viiteen vaiheeseen ja ensimmäisenä taklasin tänään minun ja tytön vaatteet.

Joulusiious vaatteiden järjestely Omakotivalkoinen
Joulusiious vaatteiden järjestely Omakotivalkoinen

Korjaa ja kunnosta

Vaatteissa ei varsinaisesti ollut karsittavaa, mutta pientä harvennusta rikkinäisten sukkien ja virttyneiden paitojen osalta tein. Myös korjausta kaipaavia vaatteita ja kenkiä oli kertynyt ja kauppareissun yhteydessä vein pesulaan yhden villakangastakin ja suutarille kahdet kengät; korkkarit, joista toisesta oli irronnut korko ja saappaat joiden sisäpohja kaipasi uudelleenliimausta.

Näiden lisäksi ompelin toiseen villakangastakkiini napin takaisin kiinni, paikkasin reiän tytön farkuista ja kursin kasaan tytön repun revenneen sisävuoren. Tunnin mittainen urakka oli parsia risat takaisin ehjäksi ja olen todella tyytyväinen että viimein sain viivattua yli nuo tehtävälistallani korjausta odottaneet pienet askareet. 🙂

Joulusiious vaatteiden järjestely Omakotivalkoinen

Kohti uutta vuotta

Pyykkiä olen pessyt tänään kaksi koneellista, tummat ja vaaleat, ja lokakuusta asti korissa mytyssä pesuvuoroaan odottaneet ohuet takit kuivuvat parhaillaan henkarissa. Näitä vaatehuoltoon liittyviä pieniä mutta niin mahdottoman vaikean tuntuisia asioita, kuten yhden ”väärän värisen” vaatteen käsinpesu, jää aina roikkumaan tehtävälistalle ja päätin että vuoden vaihtuessa kaikki pieninkin on tehtynä.

Haluan aloittaa uuden vuoden puhtaalta pöydältä ja kun 1.1.2021 koittaa, korkkaan käyttöön uuden muistikirjani puhtaan valkoisen sivun vailla menneen vuoden jäänteitä – uusi vuosi ja aivan uusi alku! 🙂

Joulusiious vaatteiden järjestely Omakotivalkoinen
Joulusiious vaatteiden järjestely Omakotivalkoinen

Joulusiivouksen seuraavassa osassa viikonloppuna taklataan tavanomaiset kohteet, jotka pari kertaa vuodessa (yleensä juhannuksena ja jouluna) pitää puhdistaa. Tällaisia ovat mm. kaikki kodin ilmanvaihtoventtiilit ja -suodattimet, keittiösokkelien taustat, jääkaappi ja pakastin, pyykinpesukoneen alunen, sekä sauna ja kylppärin laattasaumat. Toki nämäkin siivouskohteet putsataan aina tarpeen vaatiessa, mutta puolivuosittainen sykli on osoittautunut esim pakastimen sulatuksen ja pyyhinnän, sekä saunan pesun osalta riittäväksi.

Mukavaa alkanutta uutta viikkoa kaikille!


Lue myös: ➤ 5 vinkkiä vaatteiden käyttöiän pidentämiseen

9 kommenttia “Joulun suursiivous – osa 1

 1. Oi että, sain tästä pienen siivouskärpäsen. Olisipa ihana saada koti putipuhtaaksi ennen joulua. Tosin tässä elämänvaiheessa se jääköön haaveeksi. Tulevana lauantaina juhlitaan 1v.esikoista joka pitää arjen kiireisenä. Ylimääräistä aikaa kunnon puunaukselle tässä tilanteessa ei jää. Mutta ehkä tavoitteeni voisi olla, pienin askelin.
  Mukavaa joulun odotusta 🎄se on parasta.

  1. Marine: Ihana pieni synttärisankari sinulla siellä! ❤️ Siivoilu on joskus kivaa mutta stressiä siitä ei kannata ottaa. Siivoilet sen mihin aika ja energia riittää, siitäkin tulee jo hyvä fiilis kun saa jonkin yksittäisen pienen asian hoidettua (kuten minulla nuo vaatteiden parsimiset eilen). Minäkin jaoin suoraan viiteen osaan kaikki siivoilut, tunti silloin tällöin perussiivoilun ohella, niin ei tunnu raskaalta. 🙂

   Mukavia synttärijuhlia! ❤️

 2. Harmi että ei ollut enempää karsittavaa ;-). Teet ne postaukset mun mielestä tosi mielenkiintoisesti, parasta tietty jos on video mukana. Ihanaa joulun odotusta teille!

  1. MiraP: nyt ei karsittavaa juurikaan ollut, johtuen siitä että olen ostanut aika fiksusti uutta ja valinnut monikäyttöisiä vaatteita joita pystyy yhdistellä eri tarkoituksiin muutamaa juhlavampaa mekkoa lukuunottamatta. 🙂 Sukat ja alusvaatteet kuluvat eniten ja niissä kerran pari vuodessa on vaihtuvuutta. Muutama pusero tuli lisäksi tiensä päähän, nämä oli saliläytössä vielä alkuvuodesta mutta otin ne arkikäyttöön ja olen ns. kotivaatteena niitä käyttänyt. Tyttö on siirtynyt käyttämään aikuisten XS-kokoisia vaatteita ja niitä voidaan nykyisin vaihdella puolin ja toisin. Yhden hupparin tytöltä otin käyttööni just kun hän ei sitä tykkää käyttää (liian painava huppu ja tuntuu että ”kuristuu” kuulemma 😄). Tämä myös vähentää kierrätyksen määrää kun voidaan jakaa joitakin vaatteita keskenään ja tyttö onkin lahjakkaasti napannut pitkähihaiset raitapaitani jo omaan kaappiinsa. 😂

   Videoita olisi kiva kyllä pitkästä aikaa tehdä vaateasiaan liittyen. Täytyykin laittaa kalenteriin ylös tuo idea. 😊

  1. Nipsu: Minulla on niin mieluisat takit ja kengät että niitä mielelläni korjailee. Nahkakenkien hyvä puoli on että ne on monesti mahdollistakin korjauttaa suutarilla, toisin kuin muoviset joissa esim irronnutta korkoa ei enää saa kunnolla kiinni jos liimaukset on irronneet. Minulla korkkareissa on ns. naulaus ja niiden korjaus maksoi vaan 10€. Ovat korjauksen jälkeen kuin uudet ja taas mennään ainakin pari vuotta eteenpäin. 🙂 Nahkaisissa laukuissa monesti sisävuori ratkeaa, kun ulkopinta mukautuu ja joustaa käytössä mutta sisävuori ei ja se pingottuu liian tiukaksi. Tästä johtuen saumat alkaa kiristyä ja ratkeavat. Suutarin kanssa just puhuin että heillä on laukkuja korjauksessa enemmän kuin kenkiä juuri tämän syyn takia.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *