Mikä niissä designvalaisimissa oikein viehättää?

Alvar Aallon klassikkovalaisimet ovat suomalaisen designin ikoneja, jotka ovat Aalto-dokumenttielokuvan julkaisun jäljiltä ajankohtaisempia kuin aikoihin. Designvalaisimet ovat alkaneet kiinnostaa nyt myös nuorempaa väkeä ja ystäväni lukion juuri aloittanut tytärkin säästää parhaillaan pesämunaa Alvar Aallon mustaan mehiläispesään*. Aaltojen lisäksi on yksi tietty designvalaisin, joka on minulle ylitse muiden – tanskalaisen Arne Jacobsenin Louis Poulsenille suunnittelema minimalistinen AJ-valaisin ja erityisesti sirojalkainen lattiavalaisinmalli, joka puhuttelee minua muotoilullaan. ❤︎

Louis Poulsen AJ lattiavalaisin designvalaisin Omakotivalkoinen

Arne Jacobsen & Louis Poulsen

Kööpenhaminan SAS Royal -hotellille vuonna 1957 suunniteltu AJ-valaisinsarja* soveltuu erinomaisesti lukuvaloksi ja on parhaimmillaan sängyn tai nojatuolin vieressä. Teräsvalaisimen varjostimen sisäpuoli heijastaa valoa todella pehmeästi ja suppilomaisen muotonsa ansiosta alaviistoon kohdistettu valonsäde ei pääse häikäisemään.

Hyvin ohuen jalan varassa oleva säädettävä varjostin voidaan suunnata haluttuun suuntaan. Ulkoisesti valaisin saattaa näyttää heppoiselta, mutta siroudestaan huolimatta ruostumattomasta teräksestä valmistettu valaisin on vankkaa tekoa eikä kippaa niskaan. Hyvän tuotesuunnittelun erottaakin juuri siitä, että vastinetta saa paljon enemmän kuin mitä silmä näkee. It´s all in the details!

Makuuhuoneen sisustus valkoinen pörrömatto kylpyhuoneenmatto diy omakotivalkoinen

Mikä niissä designvalaisimissa viehättää?

Minulta on monesti kysytty mikä designvalaisimissa viehättää ja millaiseen valaisimeen kannattaa ensimmäisenä satsata, jos haluaa rakentaa aikaa kestävän sisustuksen. Tähän ei luonnollisestikaan ole yhtä oikeaa vastausta ja makujakin on erilaisia, mutta siitä voinemme olla kaikki samaa mieltä että valaistus on yksi kodin viihtyvyyden tärkeimmistä seikoista.

Harkintaa kannattaa käyttää, mutta liikaa ei pidä vatvomaan jäädä. Säästäminen on paras tapa varmistua siitä, ansaitseeko jokin tietty designvalaisin paikan kodista ja sydämestä. Jos 6-12 kuukauden jälkeen olet edelleen sitä mieltä että valaisin on ostamisen arvoinen, on se luultavastikin juuri näin! 🙂

Louis Poulsen AJ lattiavalaisin designvalaisin Omakotivalkoinen

Se ensimmäinen

Ihka ensimmäinen virallisesti designvalaisimen arvon ansainnut ostokseni oli Design House Stockholmin jääpalaa muistuttava Block-pöytävalaisin*, jossa designarvostaan huolimatta ilmeni vikaa. Myin myöhemmin lukijalleni varaosaksi tuon jääpalan muotoisen lasikuvun ja valaisimen johdon (itseasiassa 2kpl) kärräsin sähkölaitekeräykseen. Tämä tapahtui vuonna 2011 ja oli melkoisen suuri pettymys, sillä oletusarvoisesti tietysti odotin huipputason valaisinta, jota voin rakastaa ja vaalia lopun elämääni.

Rakkaus designvalaisimiin oli kuitenkin kylvetty kasvamaan ja pettymyksestäni huolimatta aloin katsella valaisinvalikoimia ihan uudenlaisella asenteella.

Louis Poulsen AJ pöytävalaisin designvalaisin Omakotivalkoinen

Överisti Eero Aarniota

Seuraavaksi hurahdin aivan totaalisesti Eero Aarnion valaisimiin ja niitä tulin haalineeksi parin vuoden aikana useampia. Tupla Kuplia* oli pariakin eri kokoa ja niiden lisäksi meillä käväisi myös Anttilan Kodin1:sen alennuskampanjasta puoleen hintaan bongaamani Flamingo-lattiavalaisin*.

Tuo elämänvaihe meni valaisinten osalta todellakin aivan överiksi, enkä häpeä myöntää sitä tosiasiaa. 🙂 Hyvä puoli tässä onneksi oli se, että tajusin viimein miten tärkeää on omistaa jotakin aidosti merkityksellistä ja sellaisenaan täydellistä, eikä aina tyytyä pihistellen kakkosvalintaan ja ostaa ns. look-a-like -tyylisiä tuotteita aitojen sijaan. Ensimmäistä kertaa elämässäni tajusin konkreettisesti myös sen, että voin ja saan hankkia itselleni ihania asioita, eikä kaikesta ole aina tarpeen pihistää tai kantaa syyllisyyttä.

Louis Poulsen AJ lattiavalaisin designvalaisin Omakotivalkoinen

Valaisinmuotoilun ikoni!

Virheistäni köyhtyneenä ja viisastuneena opettelin hieman harkintakykyä ja mielenmalttia. Seuraavat designvalaisinostokseni asuvat kanssani edelleen ja remonteista ja sisustusmuutoksista huolimatta ne ovat olleet saumaton osa arkeamme jo yli 7 vuotta. Artekin A330s-riippuvalaisin* ja ensimmäinen Louis Poulsenin AJ-valaisin* tulivat kotiin jotakuinkin samoihin aikoihin vuonna 2013 ja kokoelmani on kasvanut pikkuhiljaa vuosien edetessä.

Artekin valaisinklassikot ovat tulleet takuulla tutuksi jokaiselle vähääkään sisustamisesta kiinnostuneelle, mutta Arne Jacobsenin Poulsenille suunnittelema AJ-valaisin on hieman tuntemattomampi tapaus. Moni tunnistaa sen siluetin sisustuslehtien ja Pinterestin kuvista, mutta syntytarina valaisimen takaa on saattanut jäänyt arvoitukseksi. Siinä missä Alvar Aalto on pohjoismaisen designin isä ja Pirkko Stenros modulaarisen muotoilun äiti, on Arne Jacobsen eittämättä skandinaavisen valaisinmuotoilun ikoni! ❤︎

Louis Poulsen AJ lattiavalaisin designvalaisin Omakotivalkoinen

Mikä niissä designvalaisimissa siis viehättää? Vastaus on oikeastaan hyvin yksinkertainen – merkityksellisyys, joka koostuu historiasta, tarinasta, muotoilusta ja laadusta. ❤︎

Valoisaa iltaa kaikille & huomiseen!

*sisältää kaupallisen linkin

Lue myös: ➤ Ristiriitainen valkoinen – Ajaton valinta vai muoti-ilmiö?10 kommenttia “Mikä niissä designvalaisimissa oikein viehättää?

 1. Meillä näköjään sama valaisin maku. Itse haaveilin pitkään aj valaisimesta myös ja ostin sitten sen mustana. Mietin kyllä muitakin vaihtoehtoja mutta aina palasin alkuperäiseen haaveeseen. Artekin mehiläispesä on nyt seuraavana harkinnassa, olen nähnyt sen livenä ja siinä on aivan mahtava tunnelmallinen valo. Myös golden Bell valkoisena haluaisin makuuhuoneeseen. Minkälainen valo siitä tulee.

  1. Rachel: AJ on äärettömän kaunis, etenkin hieman viistosta katsottuna. Miehellä on mehiläispesä ja se valaisee todella kivasti ja lempeästi. Itse etsin kokovalkoista mehiläispesää, jota valmistettiin rajallinen erä noin 9 vuotta sitten. Kukaan vaan ei omastaan halua tietenkään luopua joten ei ole vielä tärpännyt. 🙂

 2. Minä niin haluaisin hankkia tuon AJ- lattiavalaisimen, mutta en uskalla ostaa sitä meille, kun pelkään, että lapset kaatavat sen tai vääntävät sen rikki. Olen muutaman kerran käynyt katsomassa sitä Stockmannilla ja minusta se heijaa liikaa, kun siihen koskee. Se ei tunnu jämäkältä. Luovun suunnitelmasta nyt ja palaan siihen, kun lapset ovat muuttaneet pois pesästä. Pöytävalaisin voisi olla sopivampi meille tähän elämän vaiheeseen. Ihania ovat ja jonain päivänä hankin kummatkin. 😍

  1. Pitju: valaisin on tasapainoitettu niin ettei se kaadu vaikka heijaisikin. Meillä ei ole kertaakaan lamppu mennyt nurin vaikka tyttö on siihen törmännyt sängyssä riehuessaan. Myös tyynysodassa se on saanut osumaa. 😀 jalka on myös niin vahvaa terästä ettei taatusti mene poikki tai väänny kuin korkeintaan rälläkällä leikkaamalla.

   Pidä tuo valaisin mielessä ja katso tilannetta uudelleen kun lapset ovat kasvaneet isommiksi. Designvalaisimissa on hyvä puoli ettei niiden kanssa ole kiirettä, varmasti löytyy kymmennenkin vuoden päästä jos vielä tuntuu mieluiselta. 🙂

 3. Aivan ihania ovat , niin kauniita <3
  Itse ajattelen näitä valaisimia pitkän ajan investointeina, joihin ei väsy ja jotka säilyttävät klassisen arvokkuutensa (onneksi ne eivät ajanmyötä paljoakaan kulu, ainakaan ulkopuolelta katsottuna!). Artekin valaisimia löytyy muutama, ja mietin nyt myös uusia kattovalaisimia esiteinineitien huoneisiin, jossa huonekorkeus 3m paikkeilla. A330S on niin ihana…mutta valaiseekohan tarpeeksi (?)…valinnan vaikeus…

  1. Johlin: A330s valokeila on melko pieni ja isoon tilaan riittämätön. Usein etenkin makuuhuoneessa on kuitenkin myös muita valonlähteitä ja siksi kannattaakin miettiä koko huoneen valaistus kerralla. Meillä on makkareissa ollut tuo valaisin katossa vuosia ja huonekorkeus on 285cm. Yksittäisenä lamppuna se ei riittäisi, mutta yhdessä jalkavalaisimien kanssa riittää mainiosti. 🙂

   Kirjoittelin jokunen aika takaperin valaistukseen liittyviä vinkkejä, joista voisi olla sinulle apua.
   https://omakotivalkoinen.casablogit.fi/2020/08/16/valaistusvinkit-kodin-eri-tiloihin/

 4. Valaisimet ovat ihania, meiltä löytyy TuplaKupla, Böock, Tom Dixonin kuparinvärinen pallo, Lokki-valaisin ja Work-lamppu. Vaikka nämä ovatkin ehkä kliseisiä (Lokki?) tykkään näistä hurjasti. Seuraavaksi ostoslistalla Louis Poulsenin Panthella.

  1. Terhi R: minä tykkään Lokista, se on myös oman aikansa innovatiivisimpiä keksintöjä ja siinäkin ajattomuus on läsnä. Ihan turhaan Lokkia arvostellaan negatiivisesti koska jos se ei olisi hyvää muotoilua, ei sitä enää kukaan haluaisi. Aika ajaa kuitenkin nopeasti ohi ja vain harva jatkaa suosikkina vuosikymmenet. 🙂

 5. Minun haaveeni on Verner Pantonin simpukkavalaisin.Aidot simpukkavalaisimet löytyy nytkin,mutta Pantonin on aivan ihania:)

  1. Nanna: Simpukkavalaisin on todella kaunis <3 Pantonin valaisimet ovat yleisesti todella visuaalisia ja varmasti säilyttävät myös arvonsa… jos niistä joskus muka raaskisi luopua. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *