Pitkulaisen olohuoneen sisustus

Olohuoneen sisustusidea on valmis ja 8-10 viikkoa nyt sitten odotellaan uuden sohvan saapumista. Halusin häivyttää huoneen pitkulaista muotoa ja tuoda tilaan lisää korkeusvaihtelua, jotta kokonaisuus olisi silmämääräisesti tarkasteltuna tasapainoisempi.

Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti
Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti

Uutta sohvaa odotellessa

Vanhan kaksiosaisen Söderhamn-sohvan kulmamoduulin kannoin jo varastoon ja uuden sohvan paikka tulee olemaan nojatuolimoduulin tilalla. Uusi sohva on kapeampi kuin kaksi vanhaa Söderhamn-sohvapalaa olivat yhteensä ja sohvavaihdoksen myötä siirrän seinustalla olevaa laatikostoa 30cm vasemmalle peileineen. Myös ruokapöytä siirtyy saman verran.

Uuden sohvan kanssa samoihin aikoihin lattialle saapuu uusi matto, joka sitoo kaikki kalusteet yhteen ja häivyttää huoneen pitkulaisuutta vielä hieman lisää.

Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti
Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti

5 vinkkiä pitkulaiseen olohuoneeseen

Pitkulainen huone on haastava sisustaa kivasti, etenkin jos huoneessa on isoja ikkunoita ja oviaukkoja, jotka rajaavat kalusteiden sijoittelumahdollisuuksia. Meidän olohuone on varsinainen sisustuspainajainen ja monenlaisia sisustusideoita olen kokeillut välillä paremmalla ja toisinaan huonommalla menestyksellä. Oman kodin sisustamista onneksi ei tarvitse ottaa liian vakavasti. 🙂

Alla 5 vinkkiä pitkulaisen olohuoneen sisustamiseen:

1. Vältä pitkien kalustelinjojen sijoittamista vastakkaisille seinille! Pitkulainen taso ja leveä lähes taustaseinän mittainen sohva olivat aikanaan pahin mahdollinen yhdistelmä ja ne jos mitkä tekivät olohuoneesta pitkän kuin nälkävuosi.

2. Vältä TV:n asettamista ikkunan eteen! Tämä ei varsinaisesti vaikuta visuaaliseen pitkulaisuuteen, vaan enemmänkin tuo varjoja tilaan jos TV peittää ikkunan. Estettisyyden ja valoisuuden takia suosittelen aina sijoittamaan television kiinteän seinän eteen, tosin tiedän ettei se aina ole mahdollista.

3. Hyödynnä korkeusvaihteluja! Kalusteiden, seinähyllyjen, kasvien, jalkavalaisinten, taulujen ja peilien sijoituksessa kannattaa ajatella suurkaupungin siluettia ja sen muodostamaa epäsymmetriaa. Liian monotoninen ja symmetrisen tasaisesti jakaantunut järjestys useimmiten saa aikaan viimeistelemättömän vivahteen. Korkeusvaihtelujen avulla voit myös kätevästi hämätä silmää ja luoda visuaalista etäisyyttä huoneen eri puolille.

4. Kiintopisteitä kaksin kappalein! Pitkulaisessa olohuoneessa olisi hyvä olla kaksi ns. kiintopistettä, joihin katse luonnostaan hakeutuu. Nämä olisi hyvä asetella vastakkain, jotta silmä ikäänkuin hämääntyy luulemaan tilaa leveämmäksi. Meidän olohuoneessa kiintopisteitä ovat BEdesignin seinähylly ja vastakkaisella seinällä hieman viistossa seinähyllyyn nähden nojallaan oleva peili.

5. Pehmennä ja sido sisustus tekstiileillä! Valitse kooltaan sellainen matto, jonka päälle kaikki seinistä irrallaan olevan kalusteet mahtuvat edes osittain. Tärkeintä mielestäni on, että matto yltäisi edes sohvan etureunan alle ja mikäli tila on pienehkö ja sieltä löytyy meidän olkkarin tapaan myös ruokapöytä, olisi hyvä jos myös pöytäryhmä mahtuisi saman maton päälle. Seinustalla kulkevien lipastojen, laatikostojen, kaappien ja tv-tason ei tarvitse sijaita maton päällä ja yleisilmeestä tulee kevyempi kun jätät pienen kaistaleen lattiaa näkyviin kalusteen ja maton väliin.

Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti
Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti
Pitkulaisen olohuoneen sisustus vinkkipostaus valkoinen koti

Sain muuten pelastettua tuon ikkunanurkassa olevan sirovuoripalmuni mullanvaihdolla ja kevyellä sumuttelulla. Muutama ruskea lehti siinä on, mutta lakastuminen on pysähtynyt ja kasvi puskee uutta versoakin. 🙂

Kivaa tiistaita kaikille!

Lue myös: ➤ Olohuoneen monta ilmettä

* * *

Inspiroiduitko olohuoneen sisustuksesta? Tutustu tuotteisiin alla:

Mademoiselle nojatuoli*  |  Muurame-taso  |  BEdesign-seinähylly  |  Artek peili*  |  Valoarte-pöytävalaisin  |  Aalto A330s -valaisin*  |  Artek ruokapöytä*  |  Aalto E60-jakkara*  |  Muuto Visu -tuolit*  |  Marimekko-minimaljakko*

*sisältää kaupallisia linkkejä9 kommenttia “Pitkulaisen olohuoneen sisustus

  1. Utelias: se on vuokraamassani toimistotilassa muutaman tuolin ja juuttimaton kanssa. 🙂 En tällä hetkellä uskalla vetää kassaa tyhjäksi toimistokalusteiden takia joten luultavasti vasta ensi vuoden puolella Muuramen pöytä palautuu takaisin paikalleen. Se tulee korvaamaan tuon pikkupöydän ja olen valmiiksi olohuoneen sisustuksessa jo huomioinut asian ja mitoittanut maton niin että isompikin pöytä sopii sen päälle. 🙂

 1. Keskeneräistä ei ehkä pitäisi kommentoida, mutta mielestäni ei ole hyvältä näyttävä ratkaisu tuo, että vastakkaisella seinustoilla on nuo pitkulaiset tasot. Tulee sama efekti kuin itse mainitsemastasi sohva ja taso -yhdistelmässä, vaikka tuo laatikosto ei kauhean pitkä kai olekaan. Peili sen päällä on sellainen vähän tekemällä tehdyn kaltainen viritys, en oikein pidä siitäkään eikä sillä ole tuossa paikassa kai mitään varsinaista funktiota?

  Sohvan ja maton myötä varmaan tila paranee ja vasta sitten näkee miltä kokonaisuus näyttää. Itse en vain näiden kuvien myötä oikein innostunut muutoksesta.

  1. Mari: Kiitokset asiallisesta palautteestasi ja mieleipiteestäsi. Olet oikeassa siinä että peili on “tekemällä tehdyn näköisesti” aseteltu ja sitä se onkin, sillä peili kiinnitetään seinälle vasta uuden sohvan saavuttua kun palikat asettuvat lopulliselle paikalleen. Peili ei siis suinkaan jää nojalleen tason päälle, miten se nyt tilapäisesti on. 🙂

   Keskeneräistäkin saa tottakai arvostella kun sen blogiini olen julki tuonut. Minusta sinä olet kauniisti asetellut sanasi enkä pahastu siitä ettei tämä tilapäinen odotteluvaiheen sisustus sytytä. Ei se minustakaan ole täydellinen, mutta muuta en voi kuin odotella sohvaa ja mattoa saapuvaksi joulukuussa. 🙂

 2. Hei vaan! Minulla on ongelmana todella pienen olohuoneen sisustus; ikkunaseinän ovat vallanneet viherkasvit jotka ehdottomasti sinne haluan. Ainoalle ehjälle seinälle olen sijoittanut iskun matalia tasoja sekä yhden korkeamman; kirjojani varten.Tällä seinällä on myös isohko TV joka on miehelle tärkeä! Lisäksi kaksi sohvaa; toinen 3 hengen ja toinen pienempi. Nekin ovat tärkeitä kun mies valloittaa aina pikkusohvan lojuten ja katsellen TV:tä! Minä tykkään sinusta poiketen värikkäästä sisustuksesta; minulla punaista, kellertävää pääasiassa! Voisitko joskus tehdä postauksen myös todella pienen olohuoneen sisustuksesta ( ja edullisesti; olen tällä hetkellä aika vähävarainen)?
  – Airiina

  1. Q: Mattoja on asennettu sohvan alle jo vuosisatoja, ei ole nykyajan höpötystä se. 🙂 Imurointia saattaa vaikeuttaa jos sohva on matala ja imurin suulake paksu, mutta esim meidän nykyinen sohva on sen verran korkea ettei matto sen alla aiheuta muutoksia. Pölyhaituvat tarraavat mattoon ja sohvan alla on vähemmän pölyä kun matto ikäänkuin stoppaa ne reunan kohdille. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *