Joulun suursiivous osa 2

Tänään on hihat taas heiluneet joulusiivouksen parissa ja vuorossa oli jääkaapin ja liesituulettimen puhdistus, sohvan irtopäällisten pesu ja inhokkihommani pakastimen sulatus ja pyyhintä, joka edelleen on vähän vaiheessa tätä postausta kirjoittaessani (lue: puuhastellessani tekosyyn varjolla mitä tahansa muita asioita). 🙂

Joulusiivous jääkaapin ja liesituulettimen puhdistus, pakastimen sulatus ja sohvanpäällisten pesu Omakotivalkoinen
Joulusiivous liesituulettimen puhdistus Omakotivalkoinen
Joulusiivous liesituulettimen puhdistus Omakotivalkoinen

Liesituulettimen putsaus

Liesituulettimen suodattimet pesen noin kolmesti vuodessa astianpesukoneessa ja toistaiseksi ne ovat aina tulleet hohtavan puhtaaksi ilman erillistä liotusta. Viime pesukerrasta oli vierähtänyt nyt tosin aikaa reilut 6kk, mutta hyvin lähti tahmaisuus konepesussa tälläkin kertaa.

Ulkoisesti liesituuletinta tulee pyyhittyä useammin ihan jo kosketuspaneelin sormenjälkienkin takia, joten perusputsaukseen ei montaa minuuttia mennyt.

Joulusiivous jääkaapin puhdistus Omakotivalkoinen

Jääkaappi puhtaaksi

Jääkaapin pyyhintä ei sekään ole lemppareitani ja tässä voisin kyllä petrata. Liian monesti on voiveitset lennelleet ja puoliksi juodut smoothiet läikkyneet hyllyille, etenkin tytön jäljiltä. Pyrin yleisesti ottaen siivoamaan sattumat aina tuoreeltaan, mutta joskus vaan laiskottaa niin paljon että olen kohauttanut hartioitani ja tuupannut jääkaapin oven kiinni – poissa silmistä, poissa mielestä. 🙂 Tätä tottakai sitten kadun myöhemmin, kun jynssään kuivahtaneita smoothie-roiskeita irti pinnoista ja mietin miten paljon vähemmällä vaivalla olisin päässyt, jos olisin heti heilauttanut rättiä.

Tänään oikaisin mutkat suoraksi ja pahimpien tahrojen pyyhkäisyn jälkeen imuroin jääkaapin kauttaaltaan kapeakärkisellä suulakkeella. Tämä nopeuttaa siivoamista merkittävästi, kun ei tarvitse kalastella murusia talouspaperiarkkia pyöritellen – ja kyllä, siivoan jääkaapin aina talouspaperilla sillä koen sen hygienisemmäksi ja helpommaksi. 🙂

Joulusiivous pakastimen sulatus Omakotivalkoinen

Pakastimen sulatus

Ah, ihana kamala pakastin! 🙂 Pakastimen sulatus ja pyyhintä on askare, jota en tekisi jos ei olisi pakko. En tiedä toista yhtä puuduttavaa siivoushommaa ja vetkuttelen pakastimen sulatuksen kanssa yleensä aivan liian pitkään.

Viimeksi olen kesällä sen sulattanut ja putsannut, kun onnistuin sotkemaan mustikoiden kanssa. Sulatus ei olisi ollut vielä välttämätön, mutta minulle on yksinkertaisinta muistaa tehdä se aina joulusiivouksen yhteydessä.

Joulusiivous uunin puhdistus Omakotivalkoinen
Joulusiivous uunin puhdistus Omakotivalkoinen

Uuni, joka puhdistaa itsensä!

Pyrolyysitoiminnon ansiosta uuni puhdistaa itse itsensä, enkä koe että tämä varsinaisesti kuuluu joulusiivoukseen mukaan. Käsinpesua ei ole tullut kertaakaan ikävä ja kiitän itseäni hyvästä valinnasta joka kerta kun laitan uunin päälle.

Mikäli joutuisin pesemään uunin edelleen käsipelillä, käyttäisin Universal Stonea, pehmeähköä kaksipuoleista pesusientä (ei karhunkieltä) ja mikrokuituista liinaa apunani.

Joulusiivous sohvanpäällisten pesu Omakotivalkoinen

Sohvan irtopäällisten pesu

Irroitettavat ja konepestävät päälliset ovat parhautta, mutta Ikean Söderhamnille on pieni miinus annettava siitä että selkänoja on irroitettava jos rungon päälliset haluaa saada pesuun. Hommassa ei kauaa onneksi nokka tuhise ja puuhasta suoriutuu vähemmälläkin hauisvoimalla, mutta onhan se aina omanlaisensa rupeama keikauttaa sohva kyljelleen ja alkaa pyörittelemään muttereita auki.

Päälliset pesen aina kahdessa osassa 40°C lämpötilassa 1400-kierrosvauhdin linkouksella ja päälliset ovat valmiit palaamaan takaisin paikalleen muutamia tunteja myöhemmin. Suosittelen laittamaan päälliset rungon päälle hieman kosteana, jotta ne suoristuvat rypyttömiksi ilman silittämistä.

Joulusiivous jääkaapin ja liesituulettimen puhdistus, pakastimen sulatus ja sohvanpäällisten pesu Omakotivalkoinen

Vielä pitäisi pestä ja huljauttaa pakastimen laatikot puhtaiksi tiskialtaassa ja viritellä jälkimmäinen satsi sohvanpäällisiä takaisin paikoilleen. Sauna onneksi on lämpenemässä ja kun tuon pienen uurastuksen vielä jaksan tehdä, niin saan ansaitusti siirtyä rentoutumaan loppuillaksi. 🙂

Lupsakkaa lauantaita kaikille!

Lue myös: ➤ Joulun suursiivous osa 14 kommenttia “Joulun suursiivous osa 2

  1. No vau, olet kyllä varsin toimelias ihminen 💪 soffan kankaiden pesu ei kuulosta ihan pikku hommalta.

    1. Nipsu: ei se kovin suurikaan työ ole, onneksi. 🙂 Pahin vaihe on kun yrittää laittaa päällisiä takaisin paikalleen. 🙂 Silti ehdottomasti plussaa pestävistä päällisistä!

  2. Miten pystyit sulattamaan pakastimen, kun ulkona ei ole pakkasta? Mihin siis veit pakasteet sulatuksen ajaksi?

    1. Oili: Varauduin sulatukseen jo pari viikkoa sitten ja olemme syöneet pakastimen tyhjäksi. Pari pussia marjoja oli jäljellä ja ne laitoin sulamaan jääkaappiin marjapiirakkaa varten (jonka tein tänään) ja aamupuuron joukkoon. 🙂 Sulatus tässä vaiheessa oli siksikin hyvä kun nyt saan pakastimen täytettyä joulua varten (pullat, sämpylät, pakastetaikinat (pipari ja voi) ja osan laatikoista, kuten porkkanalaatikon jota en itse lähde tekemään vaan ostan valmiina. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *