Onnea Alvar Aalto!

Tänään tulee 123 vuotta arkkitehti ja muotoilija Alvar Aallon syntymästä ja suomalaisen muotoilun ikonia kunnioittaakseni omistan koko blogipostaukseni rakkaudella vuosien varrella keräämälleni Aalto-kokoelmalle. ♥︎

Artek A330s riippuvalaisin Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus
Artek A330s riippuvalaisin Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Kultakello – Artek A330s

Helsinkiläiseen Savoy-ravintolaan vuonna 1936 alunperin suunniteltu veistoksellinen A330s-valaisin tunnetaan ympäri maailman. Kultakelloksi leikkisästi nimetyn valaisimen reikäkuvioitu alareuna heijastaa ympärilleen kauniin kruunuefektin ja sen pelkistyneisyys on toiminut meidän kodin sisustuksessa punaisena lankana.

Artek A330s riippuvalaisin Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus
Artek A330s riippuvalaisin Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus
Artek 60 jakkara valkoinen design Alvar Aalto Omakotivalkoinen

Aalto 60 jakkara

Aallon vuonna 1933 suunnittelema kolmijalkainen 60-klassikkojakkara kuuluu Suomen historian tunnetuimpiin tuotteisiin Fiskarsin oranssien klassikkosaksien, Muumien ja Kimi Räikkösen ohella. Jakkaraa on myyty vuosikymmenten saatossa miljoonia kappaleita ja edelleen tänäkin päivänä kyseinen jakkara valmistetaan Suomessa, tarkalleen ottaen Turussa A-Factoryn tehtaalla 42 millintarkan tuotantovaiheen prosessissa.

Artek A110 riippuvalaisin Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Upea A110-riippuvalaisin

Suomalaisten teknikkojen seuran taloon vuonna 1952 suunniteltu käsikranaatiksi kutsuttu A110-riippuvalaisin on sekin mielestäni maailman kauneimpia valaisimia kultakellon ohella. Omani on kauttaaltaan valkoinen ja rakastan sen tunnelmallista kapeahkoa valokeilaa.

Artek A192 seinäpeili Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Aalto 81C-ruokapöytä

Jakkaroiden ohella myös ruokapöydät valmistetaan edelleen Suomessa. Oma kaarevajalkainen kaunokaiseni on kokovalkoisessa erikoisvärissä oleva neliskanttinen 81C-ruokapöytä ja peräisin kirppikseltä. Aalto suunnitteli pöytämallistonsa vuonna 1935 ja siitä asti pöydät ovat olleet osa suomalaisten koteja ja sydämiä.

Artek A192 seinäpeili Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus

Unelmieni peili – Artek 192A

Alvar Aallon vuonna 1939 suunnitteleman yksinkertaisen upean 192A-peilin koivukehykset ovat hienovaraisesti kulmistaan pyöristetyt. Laadukas peili voidaan ripustaa seinälle pystyyn sekä vaakaan ja ajattomuutensa ansiosta se sopii aivan kaikkialle julkitiloista kodin yksityisimpään soppeen.

Artek A192 seinäpeili Alvar Aalto valkoinen omakotivalkoinen skandinaavinen sisustus
Valkoinen sisustus olohuone ritiläpenkki Artek 153A sohvaryhmä minimalistinen koti

Ritiläpenkki 153A

Kevyt ja monikäyttöinen A153-ritiläpenkki soveltuu istumisen lisäksi myös pöydäksi esimerkiksi olohuoneeseen. Vuonna 1945 lanseerattu ritiläkantinen penkki täydentää kaarijalkaisten tuolien ja jakkaroiden kokoelmaa ja ihmiset rakastuivat uniikkiin ritiläpenkkiin välittömästi. Myös tämä Aallon helmi valmistetaan edelleen Suomessa.

Valkoinen sisustus olohuone Artek ritiläpenkki 153A sohvaryhmä minimalistinen koti
Iittala Aalto maljakko valkoinen Alvar Aalto omakotivalkoinen

Aaltoja maljakossa

Vuonna 1936 suunniteltu ja työnimeltään eskimonaisen nahkahousuiksi kutsuttu Aalto-maljakko tunnetaan suomalaisen designin ja lasitaiteen klassikkona. Aalto-maljakot valmistetaan suupuhaltamalla Iittalan lasitehtaalla ja niiden orgaaninen ja monitulkintainen muoto on edelleen vuonna 2021 yhtä ajankohtainen ja kiehtova kuin 85 vuotta sittenkin.

Alvar Aalto alkoi kokeilla puun taivuttamista jo 1920-luvun lopulla ja yhteistyössä huonekaluvalmistaja Otto Korhosen kanssa he kehittivät uraauurtavan valmistusprosessin, jonka tuloksena syntyi kaikkien tuntema L-jalka. Alvar Aalto jätti jälkensä historiaan, nykyisyyteen ja tulevaisuuteen luomalla ja ajattelemalla rohkeasti ja rajattomasti.

Onnea ja kiitos Alvar Aalto! ♥︎

Lue myös: Harvinainen Aalto-maljakko


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *