Kesäpäivä Turussa – Turun Linna & Aurajoen maisemat

Piipahdimme torstaina Turussa ja vietimme ihanan kesäpäivän kiertelemällä Aurajoen maisemia, Turun Linnaa ja Tuomiokirkon ympäristöä. Käväisimme myös turkulaisessa nähtävyydessä Funikulaarissa ja Kakolan entisen vankilan miljöössä. Kesäinen Turku on upea kotimaan matkakohde, jonne ajelee Helsingistä vain parissa tunnissa.

Aurajoki - Kesäpäivä Turussa
Suomen Joutsen Aurajoki - Kesäpäivä Turussa

Suomen Joutsen

Turun Aurajokeen Forum Mariniumiin 20 vuotta sitten ankkuroitu museolaiva Suomen Joutsen laskettiin vesille vuonna 1902. Kaikki maailmansodat nähnyt upea laiva on seilannut mm. Etelä-Amerikassa ja Australiassa. Sisäkierrokselle emme valitettavasti tällä reissulla ehtineet ja mikäs onkaan parempi syy lähteä loppukesästä uudestaan Turun visiitille. 🙂

Aurajoen patsaat - Kesäpäivä Turussa
Turun tuomiokirkko - Kesäpäivä Turussa

Turun tuomiokirkko

Turun Tuomiokirkko on yksi Suomen merkittävimpiä historiallisia nähtävyyksiä. Ajoitimme kirkkovierailun hyvin, sillä pääsimme kuulemaan jumalanpalvelusta ylväissä puitteissa. Kirkon sisäänkäynnin vieressä sijaitsee lähetystökahvila, josta leijaili ihana pullan ja kahvin tuoksu.

Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Turun Linna - Kesäpäivä Turussa

Turun Linna

Turun Linnaan ostimme liput ja pari tuntinen vierähti nopeasti linnan sokkeloissa tunnelmoiden. Mielettömän upea kokemus, vaikkakin loppumetreillä selkäparkani alkoi kiukuttelemaan satojen portaikkojen rasituksesta. Sekuntiakaan en silti pois antaisi ja tänne on päästävä vielä uudestaan tutkimaan. 🙂

Linnassa on useampia näyttelyjä ja koettavana on 14.8.2022 asti mielenkiintoinen Vanitas-näyttely, joka kertoo nuoruuden janosta ja kauneuden ihannoinnista, yltäkylläisen elämän ja hyvän aseman tavoittelusta sekä toisaalta kaiken turhuudesta ja katoavaisuudesta. Oli silmiä avaava kokemus. 🙂

Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Turun Linna - Kesäpäivä Turussa

700 vuotta historiaa

1280-luvulla Aurajoen suulle perustettu linna kasvoi vuosisatojen varrella monikerroksiseksi. 1800-luvun lopulta asti Turun linna on toiminut museona ja jatkanut virassaan kesällä 1941 tapahtuneen tuhoisan pommituksen jälkeen. Jälleenrakennustyöt aloitettiin 1946 ja restaurointityöt kestivät vuoteen 1988 saakka ollen todella massiivinen kokonaisurakka. Esimerkiksi kaikki linnan puiset osat ja katto jouduttiin rakentamaan uudestaan.

Linna on täynnä vuosisatoja vanhoja yksityiskohtia, kuten alla oleva seinään tehty kuviopainatus. Tutkittavaa ja ihmeteltävää on enemmän kuin kerralla ehtii ja myös Turun Linnaan on tarkoitus mennä elokuun alussa uudestaan.

Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Turun Linna - Kesäpäivä Turussa

Entisajan kalusteet ja vankityrmät

Entisajan kalusteet olivat uskomattoman kauniita ja taitavasti työstettyjä. Yllä oikealla oleva kaapisto piilottaa sisäänsä kymmeniä salalokeroita, joita kuninkaalliset ovat hyödyntäneet.

Vankityrmät olivat myös näkemisen arvoiset. Huonekorkeus on oviaukoissa ollut ennen vanhaan vain noin 160-170cm ja tyrmissä on ollut seinälle nostettavat puiset parisängyt, joissa kaikki vangit ovat joutuneet nukkumaan. Lämmitysmuotona oli takka ja muuta ei tiloista löytynyt. Todella askeettinen näky oli jalkarautoineen.

Turun Linna - Kesäpäivä Turussa
Kakolanmäki Kakola Funikulaari - Kesäpäivä Turussa

Funikulaari – Suomen ensimmäinen kaupunkivinohissi

Entisen vankilan Kakolan tiluksille Kakolanmäelle nousimme veikeällä Funikulaarilla. Turun Funikulaari on Suomen ensimmäinen ulkona kulkeva kaupunkivinohissi, joka otettiin käyttöön toukokuussa 2019. Funikulaari kulkee Linnankadun ja Graniittilinnankadun väliä ylös ja alas osoitteessa Linnankatu 55b.

Kakolan idyllisessä miljöössä pistäydyimme Bageri Å:ssa kaffella ja pullalla ja jatkoimme matkaamme takaisin alas Funikulaarin kyydissä.

Aurajoki - Kesäpäivä Turussa
Turunväylä - Kesäpäivä Turussa

Paluumatkalle lähdimme kahdeksan aikaan illalla ja ajelimme yhteensä yhdeksän tunnelin ali Turunväylää Helsinkiin päin. Moottoritie oli paikoitellen hieman pintarikkoinen ja uutta asfalttia tehtiin monessa kohtaa, mikä hieman hidasti matkan kulkua. Tätä kirjoittaessani tie on jo kunnostettu, joten motarilla saa huoletta ajella alusta loppuun. 🙂

Päiväreissu Turkuun oli kesän paras päätös ja suosittelen samaa kaikille parin tunnin ajomatkan etäisyydellä asustaville. Tekemistä ja näkemistä on valtavasti ja säiden suosiessa kannattaa istahtaa nauttimaan ruokaa ja juomaa Aurajoen ääreen. Ravintoloita ja kahviloita on joen varrella runsaasti niin aikuiseen makuun kuin lapsiperheillekin.

Ihanaa viikonloppua kaikille!

Lue myös: ➤ Rakkautta ja aikaa – Hotel Katajanokka


Seuraa myös Instagramissa 

6 kommenttia “Kesäpäivä Turussa – Turun Linna & Aurajoen maisemat

 1. Turku on kyllä kaunis kaupunki. Olemme käyneet samoissa kohteissa mm. Turun linna, Tuomiokirkko, sekä tutustuneet Aura-joen varren ihaniin laivaravintoloihin. Olemme yhdistäneet Turun visiittiin yleensä myös risteilyn Tukolmaan. Meiltä tosin täältä Pohjanmaalta matkaa Turkuun kertyy useampi satakilsaa, joten käymme siellä lomien aikaan.

  1. Marja K: Turku on ihana kesäkaupunki, niin paljon on kaikkea nähtävää ja Aurajoen ympäristö on upea! Laivaravintolassa olisi ihana käydä, se jäi seuraavalle reissulle myös. ?

 2. Turku on ihana kaupunki,ollaan käyty monesti?Minkä ruokapaikan testasitte,entä kahvila ? Miten hoidat selkääsi arjessa,käytkö vielä kuntosalilla ?

  1. Pilvi: Turku on todella kiva paikka. Kävimme Aurajoen rannalla syömässä sellaisessa mustassa puuverhoillussa ravintolassa (heitin kuitin pois enkö muista enää nimeä)ja ennen kotimatkaa Hansan Panco Villassa. Kahvit juotiin Kakolassa. Kuntosalilla en ole Koronan alettua käynyt ja pidän selkää kunnossa jumppaamalla ja venyttelemällä kotona ja kävelylenkillä. ?

 3. Höyrylaivaristeily Turusta Naantaliin on myös kiva kokemus.
  Matka kestää pari tuntia ja laivassa on buffetlounas.Ihana katsella merta ja pitsihuviloita.
  Voi jäädä Naantaliin tai kierrellä siellä pari tuntia ja palata Ukkopekalla takaisin Turkuun.

  1. Nanna: Tuon haluaisin kokea, elokuussa on uusi reissu ja aikaa kaksi kokonaista päivää joten jos säät sallii niin ehdottomasti risteilylle. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *