Miksi blogit on parasta somea?

Somemaailmassa on tällä hetkellä nähtävillä kaksi ääripään valtatrendiä – ahkerasti päivittävät somettajat ja omien somekanavien poistajat. Viimeksi tänään luin päivälehden verkkosivuilta kaksi päällekkäistä uutista, joista toisessa somea Instagramissa työkseen tekevä hypetti kanavaansa ja toisessa uutisessa kerrottiin Joalin Loukamaan poistaneen kaikki sometilit puhelimestaan…

Blogi vs Instagram - Omakotivalkoinen

Ääripään sometrendit

Ymmärrän hyvin näitä somettajien molempia ääripäitä, sillä parhaimmillaan esimerkiksi Instagram on ollut loistava kanava verkostoitumiseen ja inspiraation etsimiseen. Instagramiin on ollut helppo myös jakaa nopeita räpsyjä realiaikaisesti mm. lomareissuista, ruoka-annoksista, koirista, maisemista ja kuulumisista. Toisaalta välillä ei ole mitään mielenkiintoista jaettavaa, jolloin tilini huokailee tyhjyyttään.

Tein pari vuotta sitten jo päätöksen, että pääasiallinen kanavani on jatkossakin blogi ja IG-tilini on elämäni sivutuote. Rakastan kirjoittamista ja Instagram / Facebook on hankala pitkissä teksteissä, tai ainakaan itse en jaksa lukea kilometrin mittaista tekstiä pienestä luukusta. Myös kuvat näyttävät blogissa minusta paremmalta.

Blogi vs Instagram - Omakotivalkoinen

Nuoremman sukupolven someilmiöt

Tytölläni on tilit sekä Instagramissa että TikTokissa ja hänen kauttaan pysyn hyvin perillä nuoremman sukupolven ilmiöistä. Instagramin on teini-ikäiset hylänneet jo aikaa sitten ja nyt myös TikTok alkaa olla passé. Vielä vuosi sitten tytön kaikki kaveritkin olivat TikTokissa, mutta nyt jokaisen tili on hiljentynyt.

Tyttö ei edes muista koska on viimeksi käynyt katsomassa TikTokista kenenkään videoita ja nuorille hetkessä eläminen ilman kameraa on paljon kiinnostavampaa. Tästä kehityssuunnasta olen superiloinen. TikTok tuntuu trendaavan nyt 30+ ikäisten keskuudessa ja minullakin siellä tili on, vaikkakin olen siellä hyvin passiivinen. Minuun ei uppoa TikTokin hassutteluvideot, lip sync -videot eikä pöllöt haasteet. 😀 Muutakin siellä varmasti olisi, mutta niiden etsiminen on yhtä hankalaa kuin neulan heinäsuovasta.

Blogi vs Instagram - Omakotivalkoinen

Miksi blogi on parasta somea?

Miksi blogi on parasta somea? Monestakin syystä. Tärkeintä lukijan näkökulmasta on minusta kiireettömyys ja se, että voit lukea postauksia juuri silloin kun sinulle sopii. Mitään oleellista ei myöskään jää kadoksiin tai puuttumaan, vertauksena vaikkapa IG Stories, joka näkyy vain 24h ja katoaa. Tykkään myös siitä, että blogeista ei tule minkäänlaisia ilmoituksia, viestejä tai äänisaastetta, joka keskeyttäisi jonkin tärkeän tekemisen.

Blogeissa tiedät myös jo otsikon perusteella jotakuinkin mihin aikaasi käytät, selaamatta läpi ziljoonia mainoksia, maksettuja päivityksiä tai muuta roskaa, jota oma IG feedini on täynnä. Nykyään jos ei pariin viikkoon tykkäile seuraamiensa somettajien päivityksistä, niin uudet päivitykset katoavat feediltä kokonaan. Sitten pitää hakukentän kautta mennä etsimään ja no… plaah, jokainen ylimääräinen klikki on mielestäni liikaa ja passivoi käyttäjää (suosikki-listani näyttää Instagramissa syystä X tyhjää.)

Blogi vs Instagram - Omakotivalkoinen

Blogi on somekanava

Moni ei enää edes miellä blogia somekanavaksi ja blogeista yleensä puhutaan sivustoina. Tämä voi johtua siitä, että bloggaaminen ei ole enää ilmaista, jos haluaa sisällöstä hyvän näköisen ja kuvista laadukkaat. Blogin ylläpitäminen maksaa kaikkien plugareiden ja serveritilojen kanssa helposti jopa 200 euroa kuukaudessa ja se on varmasti vaikuttanut blogien vähentymiseen. Osa ei ehkä edes ole ajatellut, että blogitkin ovat Instagramin ja Facebookin tapaan reaktiivisia ja vastavuoroisia, eli sosiaalisia.

Jokainen tarvitsee ja käyttää omanlaistaan viihdettä, enkä halua postauksellani pahoittaa kenenkään mieltä. Omasta mielestäni hyvä blogi- tai videopostaus antaa huomattavan paljon enemmän kuin yksi IG- ja Facebook-kuva tai TikTok-video. Siksi omat suosikkini ovatkin pääosin blogeja ja YouTube-tilejä. 🙂

Mitä mieltä sinä olet Instagramista, Facebookista, blogeista tai TikTokista? Saa myös vinkata jos tiedät TikTokista hyviä tilejä aikuiseen makuun!

Aurinkoista iltaa kaikille!

Lue myös: ➤ Omistus- ja vuokra-asumisen hyvät ja huonot puolet


Seuraa myös Instagramissa 

4 kommenttia “Miksi blogit on parasta somea?

  1. Mä oon täysin samaa mieltä! Oon suht nuori (30 v) ja tein jo pari vuotta sitten päätöksen, että poistan kaikki sometilit ja seuraan vain blogeja. Harmillisesti niitä hyviä blogeja ei ole montaa, mutta tuleepahan vietettyä ehkä hitusen vähemmän aikaa puhelimella?

    1. Hilla: olen itsekin miettinyt IG ja FB-tilien poistoa, mutta toistaiseksi olen saanut niistä vähän enemmän plussaa kuin miinusta. Seuraan tiettyjä tyyppejä Instagramin kautta enkä ole vielä valmis luopumaan niistä.

      Blogeja on paljon vähemmän kuin ennen mutta hyvä asia on se että blogit ovat nostaneet arvostustaan ja sitä myötä myös kiinnostus blogeja kohtaan on alkanut kasvaa vuosien tauon jälkeen. Minulla esim on kävijämäärät kasvaneet, kun ne pitkään pysyivät samana. Pari blogiystävääni ovat myös huomanneet saman suunnan omissa blogeissaan. 🙂 Onhan se paljon työläämpää tehdä postaus blogiin Instagramin sijaan, blogissa kun ei pari lausetta ja yksi kuva riitä vaan vaivaa pitää nähdä jos haluaa tuottaa lukijoille hyvää sisältöä. Blogit.fi sivustolta löytyy paljon hyvää luettavaa ja on ollut kiva huomata joukossa myös monta ihan uutta blogia. ?

  2. Niin asiaa! Instagram on blogiin verrattuna kuin, että lukisi kirjasta pelkän takakannen esittelytekstin. Aina vaan mennään kohti lyhyempiä ja tiiviimpiä viestintämuotoja; pikapaloja.

    1. Vintagentti: samaa mieltä IG:n tarjonnasta. Nimikin kyllä viittaa instanttiin eli juuri nyt tässä hetkessä tapahtuvaan ja siihen palvelu alunperin luotiin. Monet bloggaajat vaihtoivat blogin Instaan koska ”saman hyödyn” saa vähemmällä vaivalla. Muutamaa lemppariblogiani on ikävä, Instagramista kun ei saa samaa tunnelmaakaan irti.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *