Maalämpö meidän kerrostaloon – Ekologinen ja omavarainen

Kaupallinen yhteistyö: Tom Allen Senera Oy

Maalämpö kerrostaloon? Kauanko kestää ja mitä se maksaa? Teimme kerrostaloyhtiömme ylimääräisessä yhtiökokouksessa viime vuoden joulukuussa päätöksen maalämpöhankkeesta, jossa kaukolämpö korvataan maalämmöllä. Yhtiökokouksen päätös oli yksimielinen ja sähkön- sekä kaukolämmön hinnan hurjassa nousukiidossa olemme äärettömän tyytyväisiä tähän päätökseen. Tässä postauksessa avaan teille hankkeen taustoja, hintoja, hyötyjä ja aikatauluja.

Maalämpö kerrostaloon mitä maksaa ja kauanko kestää - Omakotivalkoinen

Maalämpö kerrostaloon

Uusiutuvan energian hyödyntäminen on erittäin kustannustehokasta, ekologista ja omavaraista. Yhdessä Suomen kokeneimman maalämpö- ja lämmön talteenottojärjestelmien toimittajan Tom Allen Seneran kanssa rakennamme parhaillaan meidän taloyhtiölle ja sen 53:lle asunnolle sekä kahdelle liiketilalle taloudellisesti kestävän ja ympäristöystävällisen tulevaisuuden.

Maalämpö- ja LTO-järjestelmän rakennuskustannukset ovat meidän kaksi portaisessa ja kuusi kerroksisessa rakennuksessa noin 350 000 euroa. Kaukolämpöön verrattuna saamme laskennallisesti säästöä jo heti tänä talvena noin 31 000 euroa, jolla lyhennämme maalämpöhankkeeseen ottamaamme lainaa. Näin ollen lämmityskuluista saamamme noin 55% vuosittainen säästö kattaa asuntoyhtiölle ottamamme lainanlyhennykset, eikä yhtiövastikkeeseen kohdistu nostopainetta lainkaan. Voiko tämän parempaa ollakaan! 🙂

Fossiilisten lämmitysmuotojen vaihtamiseen saa tapauskohtaisesti energia-avustusta ELY-keskukselta ja ARA:lta. Esimerkiksi ARA on saanut valtiolta lisärahoituksen ja voi myöntää 130 miljoonaa euroa enemmän avustuksia vuosina 2022-2023. Tämä kannattaa aivan ehdottomasti hakea, jos suunnitelmissa on korvata öljylämmitys tai kaukolämpö uusiutuvalla ja edullisella maalämmöllä.

Lue lisää ARA:n energia-tuesta ja maalämpöhankkeen hyödyistä täältä: ➤ tomallensenera.fi/maalämpö

Maalämpö kerrostaloon mitä maksaa ja kauanko kestää - Omakotivalkoinen

8 porakaivoa kerrostalon tarpeisiin

Maalämpö on lämmitysmuoto, jossa lämmitysenergiaa kerätään suoraan kiinteistön tontilta maahan tehtyjen porakaivojen avulla. Meidän talon tarpeisiin porakaivoja on peruskallioon porattu 8 kappaletta. Porakaivojen syvyys vaihtelee reilusta 200 metristä lähes 400 metriin. Tontin maaperä on peruskalliota, jonka pääasiallinen kivilaji on erittäin luja kvartsi-maasälpägneissi. Näin olleen yhden kaivon poraamisessa kesti noin 10 tuntia.

Keittiön ikkunan alle tehtiin kolme porakaivoa ja olin varautunut hirmuiseen metakkaan. Oli erittäin positiivinen yllätys, että poraustyöstä lähtenyt ääni olikin melko tasaista hurinaa, vähän kuin pakettiauto olisi ollut tyhjäkäynnillä ikkunan alla. Ikkunoiden ollessa kiinni pystyin puhumaan puhelimessa ja katsomaan televisiota normaalilla äänenvoimakkuudella. Maalämpökaivojen poraamisesta syntynyt häiriö oli hyvin vähäistä ja siihen tottui nopeasti.

Maalämpölaitteiston asennus kestää 1-6 viikkoa riippuen järjestelmän laajuudesta. Meillä tuo 6 viikkoa täyttyy kallioperän kivilajin ja kaivojen määrän vuoksi, kun pehmeämmällä kallioperällä sijaitsevan omakotitalon tarpeet täytetään viikossa.

Maalämpölaitteisto kerrostalon lämmönjakohuoneessa - Omakotivalkoinen
Maalämpö kerrostaloon mitä maksaa ja kauanko kestää - Omakotivalkoinen

Puhdasta ja uusiutuvaa energiaa

Maalämmöllä lämmittäminen ja lämpimän käyttöveden tuottaminen on jopa 75% edullisempaa kuin muilla lämmitysmuodoilla. Maalämpöä käyttäessä suurin osa lämmitysenergiasta on uusiutuvaa energiaa ja sen CO2-päästöt ovat kaikista pienimmät muihin lämmitysmuotoihin verrattuna.

Puhtaaseen ja uusiutuvaan energiaan siirtyminen on rahaa säästävä ilmastoteko, joka nostaa myös taloyhtiön arvoa. Vielä kun tulevaisuudessa saamme aurinkopaneelit katolle, niin voidaan sanoa että kerrostalomme tuottaa itse lähes kaiken tarvitsemansa energian. Aurinkopaneelit sopivat hyvin yhteen maalämmön kanssa ja tuottavat sähköä myös lämpöpumpuille. 

Tom Allen Senera suunnittelee ja asentaa lämmitys- ja viilennysjärjestelmät kaiken kokoisiin taloyhtiöihin, omakotitaloihin, liiketiloihin sekä uudiskohteisiin Suomen laajimmalla kokemuksella – Lue lisää täältä: ➤ tomallensenera.fi/taloyhtiöille

Maalämpö kerrostaloon mitä maksaa ja kauanko kestää - Omakotivalkoinen

Seuraava etappi on pihatyöt

Meidän maalämpöhanke on edennyt jo loppusuoralle. Porakaivot on tehty ja uusi laitteisto asennettu lämmönjakohuoneeseen sekä nosturin avulla katolle. Seuraava etappi on pihan louhiminen ja porakaivojen vaakaputkistojen asentaminen. Pihalle tehdään metrin leveät ja metrin syvät railot vaakaputkistoja varten. Vaakaputket kulkevat porakaivoista kokoomakaivolle, josta koottu lämmönkeruuneste menee lämmönjakohuoneeseen. Jonkin verran pitää kalliomaaperää louhia, jotta railot saadaan tehtyä.

Tämän jälkeen railot täytetään ja piha laitetaan kuntoon. Uudenlainen pihasuunnitelma kannattaakin tehdä maalämpöhankkeen yhteydessä, jos porakaivot asennetaan sisäpihan kulkuväylälle kuten meillä, eikä parkkialueelle tai nurmikentälle, kuten yleensä. Samalla rahalla ja vaivalla saa nimittäin paranneltua pihan viihtyisyyttä, kulkuväyliä, istutuksia ja grillikatoksia.

Pääsette mukaani seuraamaan miten rakennetaan maalämpö kerrostaloon, joten pysykäähän kuulolla! 🙂


Seuraa myös Instagramissa 

Mainos alkaa

">
Mainos päättyy

4 kommenttia “Maalämpö meidän kerrostaloon – Ekologinen ja omavarainen

  1. Hei, hyvä postaus maalämmöstä. Nykyisessä kerrostaloasunnossamme hoitovastike nousi juuri reilusti, joten olen hyvin tyytyväinen kun syksyn kuluessa muutamme uuteen paritaloasuntoyhtiöön, jossa on maalämpö ja siitä johtuen myös edullinen vastike, joten odotan josko sielläkin laitettaisiin vielä aurinkopaneelit. Mukavaa loppuviikkoa

    1. Iiris: Meilläkään ei yhtiövastiketta ole tarpeen nostaa sillä maalämmön tuottama säästö on sen verran suuri että lämmityslaskun erotuksella maksamme pois maalämpöä varten ottamamme taloyhtiölainan. Maalämmöstä päätimme jo viime vuonna tietämättä miten valtava hinnannousu lämmityskustannuksiinkin on nyt tullut ja tulossa. Olen niin onnellinen. ?

      Aurinkopaneelit kun vielä myöhemmin saadaan niin yhtiövastike tipahtaa varmaan puoleen. Arvostan myös ekologisuutta ja omavaraisuutta ja on mahtavaa että kerrostalossakin näitä arvoja voidaan toteuttaa! ❤️

  2. Kiitos informatiivisesta postauksestasi maalämpöenergiasta. Hienoa, että olette päätyneet taloyhtiössä vaihtamaan maalämpöön. Toivottavasti meidänkin taloyhtiössä tehdään samanlainen päätös.

    1. Ada: Maalämpöön siirtyminen on ollut yksi parhaista päätöksistä ikinä. ♥︎

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *