Kokemuksia maalämmöstä ja lämmön talteenotosta

Kaupallinen yhteistyö: Tom Allen Senera

Kerrostaloyhtiöömme alettiin asentamaan maalämpöjärjestelmää sekä poistoilman lämmön talteenottoa Tom Allen Seneran toimesta viime kesänä. Olemme pelkästään kuluvan talven aikana säästäneet taloyhtiön lämmityskuluissa noin 15 000 euroa ja lämmityskulumme ovat energian hinnan noususta huolimatta yhtä maltilliset kuin vuosi sitten ennen energian hintojen kallistumista. Parasta on se, että yleisten hintojen nousujohteessa taloyhtiömme yhtiövastikkeilla ei ole nostopainetta ja maalämpöhankkeeseen ottamamme 350 000 euron taloyhtiölaina tulee maksetuksi suoraan lämmityskuluissa syntyvillä säästöillä.

Kokemuksia maalämmöstä ja lämmön talteenotosta kerrostalossa

Miten maalämpöhanke aloitetaan?

Taloyhtiössämme järjestettiin ylimääräinen yhtiökokous joulukuussa 2021 maalämpöhankkeen tiimoilta ja taloyhtiön osakkaat, minä mukaan lukien, äänestimme yksimielisesti maalämmön puolesta ja annoimme hallitukselle luvan maalämpöhankkeen aloittamiseen.

Hallituksen palkkaama asiaan erikoistunut ammattilainen hoiti paperisodan ja tarjouspyynnöt hallituksen ja koko taloyhtiömme puolesta. Taloyhtiön osakkaat ja asukkaat pidettiin hyvin kartalla tulevan hankkeen eri vaiheista ja edistymisestä. Huolettomuus on yksi tärkeimmistä asioista, joita näin aikuisena olen oppinut arvostamaan ja konsultin käyttäminen näin mittavassa parannushankeessa oli mielestäni stressitön ja viisas valinta.

Kokemuksia maalämmöstä ja lämmön talteenotosta kerrostalossa

Miltä maalämpökaivojen poraaminen kuulostaa?

Olin etukäteen etsinyt netistä tietoa maalämpökaivojen poraamisen aiheuttamasta metelistä, mutten tuolloin löytänyt oikein minkäänlaista informaatiota asiasta. Tiesin kolmen maalämpökaivon sijaitsevan suoraan asuinportaani edustalla keittiön ja makuuhuoneen ikkunoiden alla ja varauduin kovaan metakkaan. Pelasin varman päälle ja sovin äitini kanssa, että tyttö ja minä kirmaamme kapsäkkeinemme hänen luokseen evakkoon, jos porauksen äänet ovat kestämättömiä. Tyttö oli ajatuksesta näreissään, sillä kaverit olisivat jääneet tänne kotipiiriin…

Maalämpökaivojen porauksesta lähtenyt ääni osoittautuikin varsin tasaiseksi hurinaksi ja sekä minä että tyttö huokaisimme helpotuksesta. Kiittelin sitä, ettei neidin kanssa tarvinnut alkaa vääntämään kättä kesäloman viimeisten viikkojen ajaksi, huh. 🙂 Porausääni kuulosti mielestäni pakettiauton tyhjäkäynniltä ja vaikka hurinan erottikin selvästi, oli se niin tasaista, että siihen tottui ennätysnopeasti. Ikkunoiden ollessa kiinni pystyin puhumaan puhelimessa ääntä korottamatta ja katsomaan televisiotakin normaalilla äänenvoimakkuudella. Turhaa oli siis pelätä meteliä, sillä kokonaisuudessaan maalämpökaivojen poraamisesta syntynyt äänihaitta jäi lopulta hyvin vähäiseksi.

Lue lisää eri työvaiheista: ➤ Maalämpöprojektin kesto ja työvaiheet

Maalämpö lämmittää tehokkaasti myös paukkupakkasilla

Älä puhalla rahaa taivaan tuuliin – Ota käyttöön LTO

Maalämmön asentaminen kestää yleensä 1-6 viikkoa järjestelmän laajuudesta ja kohteen tontista riippuen. Heinäkuussa alkaneiden asennustöiden arvioitiin kestävän 6 viikkoa, mutta koko maailmaa ravisutteleva komponenttipula pisti kapuloita rattaisiin ja viivästytti valmistumista syksylle. Maalämpö sekä LTO-järjestelmä saatiin käyttöön alkuperäisen valmistumisajankohdan sijaan lokakuussa.

Lue myös: ➤ Poistoilman lämmön talteenotto säästää rahaa ja luontoa

Kokemuksia maalämmöstä ja lämmön talteenotosta kerrostalossa

Maalämmön ja LTO:n hyödyt

Rahallisen säästön ja ekologisuuden lisäksi maalämmöstä ja lämmön talteenotosta on paljon muutakin iloa. Poistoilman lämmön talteenoton ja maalämmön tuottaman lämmitysenergian yhteisvaikutuksen ansiosta taloyhtiömme energialuokitus nousee. Myös pienentyneet perus- ja hoitokulut, edullinen yhtiövastike sekä ennustettavammalla pohjalla oleva kulurakenne tekevät taloyhtiöstämme asuntomarkkinoilla keskivertoa houkuttevamman. Osakehuoneistoa tässä maailman tilanteessa myydessä tämä konkretisoituu myyntiajan lyhentymisellä ja osakkeen arvon paremmalla säilymisellä.

Huomionarvoista on ehdottomasti myös se, että hanasta tuleva vesi on lämpimämpää paljon nopeammin, eikä edes aamukuudelta tarvitse viidennessä kerroksessa suihkussa käydessä valuttaa vettä turhaan saadakseen sopivan lämmintä. Veden kokonaiskulutus on pienentynyt merkittävästi, mikä sekin laskee asumisen kustannuksia.

Myös kodin lämpöpatterit toimivat erittäin tehokkaasti ja patterien 1-6-portaisella asteikolla numero 3 vastaa 20°C huonelämpötilaa. Merkittävin muutos aiempaan kaukolämpöön on puhtaasti taloudellinen jo tässäkin vaiheessa kun maalämpöhankkeeseen ottamamme taloyhtiölaina on vielä maksamatta.

Kokemuksia maalämmöstä ja lämmön talteenotosta kerrostalossa

Kokemuksia maalämmöstä

Maalämmön ja poistoilman lämmön talteenoton yhteisvaikutus takaa taloyhtiöllemme vakautta energian hinnan nousun keskellä. Kallioperän lämpöä hyödyntävän maalämmön ja lämmön talteenottojärjestelmän myötä taloyhtiömme lämmityskuluissa syntyy säästöä vuosittain noin 58 %. Tämä Tom Allen Seneran tekemä alkuperäisiin laskelmiin perustuva skenaario on todistautunut paikkansa pitäväksi ja ilman maalämpöhanketta maksaisimme lämmityskuluja nykyhinnoilla yli 120 000 euroa vuodessa. Oikein henkeä salpaa tuo summa. Maalämmön ja LTO:n myötä kulut ovat reilusti pienemmät ja vuosittaiset lämmityskustannukset jäävät alle 50 000 euroon.

Olen äärimmäisen kiitollinen, että toteutimme maalämpö- ja LTO-hankkeen. Eniten juuri nyt tällä hetkellä iloitsen siitä, ettei yhtiövastiketta ole ollut tarpeen korottaa, sillä elinkustannukset ovat kaikilta muilta osin nousseet ruokaa myöten ja etenkin henkilökohtaista sähkölaskuani. Laskin uteliaisuuttani juuri, että noin 1320 euron vuosikorotus pitäisi pelkästään omaan yhtiövastikkeeseeni tehdä, että lämmityksen vaatima sähkön ja kaukolämmityksen moninkertaistunut hinta olisi saatu katettua pelkästään yhtiövastikkeilla.

Onneksi päätimme vaihtaa kaukolämmön maalämpöön ja kannustan kaikkia muitakin samaan! Tämä on ollut paras päätös vuosikymmeneen – kokemus maalämmöstä on pelkästään positiivinen! ❤

Käy lukemassa lisää maalämmöstä, lämmön talteenotosta ja erilaisista ratkaisuista Tom Allen Seneran sivuilta:

tomallensenera.fi


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *