Kilpirauhasen liikatoiminta oireet

Jos olet herkkä, tai et halua lukea sairaskertomuksia, tämä postaukseni ei ole sinulle! Olen aivan loppu ja syynä kilpirauhasen liikatoiminta. Verenpaineet on pilvissä ja leposyke pahimmillaan lähellä 200. Sydämessä on sivuääni, joka todettu ensimmäisen kerran ollessani 15-vuotias. Eteisvärinäkin on riesana ja ärsyttää sekä mieltä, että kehoa.

Kilpirauhasen liikatoiminta oireet - Omakotivalkoinen

Kilpirauhasen liikatoiminta ja oireet

Hakeuduin sydänvaivojen takia lääkäriin ensimmäisen kerran lokakuussa 2021. Tällöin labratuloksista todettiin että kaikki on ok. Ainoastaan paastosokeri oli 6,6 ja sain ohjeeksi katsoa mitä suuhuni laitan ja omatoimisesti hoitaa itseni kuntoon liikkumalla enemmän ja syömällä paremmin, jotta 2. tyypin diabetes ei saa ylivaltaa. Sydänoireet laitettiin stressin piikkiin, olihan pandemia ja maailman kirjat muutenkin sekaisin.

Pitkään jatkuneet sydäntuntemukset ja muljahtelut, jatkuva tuskanhiki, hillitön jano, refluksioireet ja vesiripuli saivat viime kesänä seurakseen uusia oireita – silmien valonarkuuden ja jatkuvan roskan tunteen.

Alkusyksystä alkoi silmien vuotaminen ja yleinen heikottaminen – suihkussa käynti vei mehut niin totaalisesti että saatoin oksentaa sappinesteitä tukka märkänä ja varpaat saippuassa. Yökkimisreaktio valtasi arkea noin muutenkin ja ruokakaupasta kotiin tullessa ehdin nippa nappa kotiovesta sisään yökkäämään keittiön altaaseen. Tätä ei onneksi tapahtunut kovin usein, etenkään sen jälkeen kun aloin käymään kaupassa päivittäin ja kantamaan kevyempiä kauppakasseja.

Sydän hakkasi samaan tahtiin kuin tähänkin saakka ja luulin että kuntoni on vaan niin huono, etten jaksa edes 100 metrin kauppareissua kävellä puuskuttamatta ja siksi oksettaa ja heikottaa. Joulukuussa laitoin viestiä Maisa-palvelun kautta terveysasemalle, että tarvitsen apua… viestiini ei koskaan vastattu.

Kilpirauhasen liikatoiminta oireet - Omakotivalkoinen

Primaarinen hypertyreoosi ja Basedow

Kuppi meni viime viikolla totaalisen nurin tähän lähes 2 vuotta kestäneeseen kurjaan oloon ja soitin terveyskeskukseen varatakseni ajan lääkärille. Sain ajan keskiviikolle ja pääsin heti ensimmäisenä EKG-sydänkäyrään minuutiksi. Käyrä paljasti takykardian ja myöhemmin toinen lääkäri totesi sen olevan eteisvärinää. Ei mennä kuitenkaan siihen vielä.

Terveyskeskuksen yleislääkärin suomen- ja englanninkielen taito oli todella heikkoa ja hän ei ymmärtänyt minua lainkaan kun yritin oireitani käsipelilläkin kuvata. Silmiä särkee, sydän hakkaa epärytmissä tuhatta ja sataa, oksettaa, pyörryttää ja janottaa. Diagnoosi: terve kuin pukki, stressaa vähemmän.

Taistelun kautta sain lopulta lähetteen labrakokeisiin, oireiston perusteella epäilyn kohteena kilpirauhasen liikatoiminta ja Basedowin tauti. Kuten arvata saattaa, epäily oli täysin oikea ja labrakokeissa S-T4-V (kilpirauhasen tuottama tyroksiini) oli 33, eli reippaasti yli viitearvon. S-THS oli <0,01 eli nollissa ja arvoltaan mittaamaton. Mittaamattoman pienet arvot ovat yleisiä kilpirauhasen liikatoiminnassa. Alustava diagnoosi: Primaarinen hypertyreoosi ja Basedow-epäily.

Kilpirauhasen liikatoiminta oireet - Omakotivalkoinen

D-vitamiini, monivitamiini ja parapähkinät

Malmin sairaalan sisätautiosaston hoivissa lähetteellä tänään käydessäni mitattiin ensimmäisen kerran verenpaineet. Lukemat olivat mykistävät: yläpaine 209, alapaine 143 ja leposyke 162. Lääkärin istunto kesti vartin ja sain lähetteen HUS:n silmäpolille, missä aikanaan sitten tutkitaan lisää ja varmistetaan labrakokeella onko minulla Basedow, joka on varsin vakava silmäsairaus. Hoitamattomana minulta lähtee näkö ja hoidot itsessään ovat todella rajun kuuloiset.

Kaikessa muussa peli on jo menetetty, mutta mikroskooppisen pieni mahdollisuus on vielä siihen, ettei Basedowia minulla ole. Pidän sormet ristissä ja toivon, että pääsisin silmäpolille mahdollisimman nopeasti – ennen kuin lähtee järki, tulee sydänkohtaus tai aivohalvaus.

Mitä seuraavaksi, sitä en tiedä. Malmin sairaalan sisätautiosasto ulkoisti homman silmäpoliklinikalle. Silmäpolille vaaditaan positiivinen Basedow-tulos, ilman sitä ei silmäpoli hoida mitään. En tiedä kuka hoitaa, koska hoitaa tai missä hoitaa, tai mitä kautta minuun joku jossakin on joskus yhteydessä – etanapostilla, Maisa-viestillä vai puhelimitse.

Labrakokeista selvisi, että kärsin D-vitamiinin puutoksesta, joka on yleinen lisävaiva kilpirauhasongelmista kärsiville. Aloitin 100mg D-vitamiinin omatoimisesti jo keskiviikkona ja googletohtorin avustuksella aloin samaan syssyyn syömään myös monivitamiinia ja 3 parapähkinää päivässä. Parapähkinä sisältää runsaasti kilpirauhasen tarvitsemaa seleeniä ja on siksi tärkeä. Rauta-arvot olivat onneksi hyvät, kiitos luultavasti hapankorpun, joten lisäraudalle ei juuri nyt ole tarvetta.

Aika yksin tässä olen ja pää on täynnä kysymyksiä ilman vastauksia – voiko stressi aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminnan, onko se synnynnäistä, onko korona laukaissut sen, onko minulla Basedow… Voin vain odottaa vastauksia ja parempaa huomista. Periksi en kuitenkaan anna ja aion tästä selvitä!

Lue myös: ➤ Vuoden ensimmäinen päivä ja aurinkoiset odotukset


Seuraa myös Instagramissa 

48 kommenttia “Kilpirauhasen liikatoiminta oireet

  1. Tanja: Basedow tuloksia odottelen vielä mutta on erittäin todennäköistä että tällainen löytyy. Kilpirauhasvaivat ovat yhtä tuskaa.

 1. Hurjalta kuulostaa ja tuntuu myös. Saman myllyn läpikäyneenä voin rauhoitella, että nuo asiat tulevat vielä järjestymään. Jos hoito ei lähde liikkeelle julkisella puolella tarpeeksi ripeästi, niin hakeudu yksityisesti endokrinologille. Heillä on kyseisen asian erityistietämystä. Jodihoito ja mahdollinen kilpirauhasen poisto kuulostavat hurjilta toimenpiteiltä, mutta niistä paranee yllättävän nopeasti. Kilpirauhasongelmat ovat Suomessa yleisiä, joten kokemusta niiden hoidosta myös löytyy. Sydän, silmäoireet ja muut sitäkin moninaisimmat oireet helpottavat, kunhan liikantoimintaan päästään puuttumaan. Haluan luoda uskoa tulevaan ja pitää peukkuja❤️

  1. Tiina: iso kiitos sinulle tsemppaavasta viestistä! ❤️ Olen 6 päivää syönyt Tyrazolia liikatoimintaan ja hiljalleen alkaa vointi olla parempi. Sydän hakkaa enää vain rasituksessa. Alkushokki oli kauhea, nyt on mieli jo rauhoittunut.

 2. Tsemppiä ja jaksamista! Ikävää, että hoitoon pääseminen on ollut työn takana mutta toivotaan että pääset nyt hoitoputkeen ja parhaan mahdollisen hoidon pariin.

  1. Pirita: hoitoon pääsy oli työn ja tuskan takana, ja vieläkin vähän sekaisin. Sain onneksi lääkityksen ja se on alkanut jo vaikuttaa. Nyt jaksan tehdä jo vähän muutakin kuin istua ja läähättää. 😊 Kiitos sinulle! ❤️

 3. Siis eikö sinulle aloitettu Tyrazol-lääkitystä? Pojallani todettiin loppu vuodesta hypertyreoosi ja mahdollinen Basedowin tauti. Oireet olivat vähän samantapaisia kuin sinulla. Jo parissa viikossa pulssi laski ja paino lähti nousuun. Kuukaudessa voitiin lääkeannosta jo laskea 1/3.
  Itse olen silmäpoliklinikalla töissä ja ainakin meillä tutkitaan oireisia Basedowin tautia sairastavia eli kaksoiskuvia näkeviä ja silmien kuivuutta. Silmien kuivuuteen ja hankausvaivaan auttaa kostutustipat. Basedowin taudin varsinaista syytä hoitaa sisätautilääkäri tai endokrinologi, ei silmälääkäri. Silmälääkärillä on ainoastaan helpotusta kaksoiskuviin (prismalasit).
  Tsemppiä kovasti sinulle. Tuossa taudissa on kovin epämääräiset oireet, mutta helpotusta on saatavissa. Lue Terveyskylä:stä kilpirauhasen liikaroiminnasta. Kilpirauhasliitolla on myös hyvät sivut.

  1. Marja: lääkettä olen syönyt nyt 6 päivää ja olo on parempi. Minulla leposyke huiteli yli 160 ja painoa kertyi nesteiden muodossa kehoon. Sydämen vajaatoiminta löydettiin myös ja sitä hoidetaan erillisenä vaivana sisätautipolilla. Basedow-tulokset eivät ole vielä tulleet ja kun tulevat ja ovat positiiviset niin sitten pääsen silmäpolille hoitamaan silmiä. Hoitoni on edelleen sekasotkua, mutta eiköhän se tästä helpota. ❤️ Tsemppiä sinun pojalle ja sinulle myös! Rankka sairaus myös läheisille. ❤️

  1. Marjo-Riitta: isot kiitokset sinulle! ❤️ Olen nyt 6 päivää syönyt lääkettä kilpirauhasen liikatoimintaan ja olo on parempi. ❤️

 4. Hei ! Melkein pelottaa kirjoittaa tätä,koska usein sun vastaus on että olet jo tehnyt kaikkesi ja olet tehnyt kaiken oikein.Kirjoitan silti.Miksi et mennyt suoraan yksityiselle alan asiantuntijalle,ei tarvis odotella niin kauaa ? Myös yksityisen kautta voi päästä kunnan labraan ja se on edullista.Luulisi että sulla on yrittäjänä hyvät vakuutukset ja kyllä,itsekin olen yrittäjä ja vakuutusten kautta hoidettu jopa suolen tähystykset ym.Vakuutukset on ollut todellakin kannattavaa hankkia.
  Mitattiinko ferritiini vai pelkkä hemoglobiini ? Vielä vinkiksi sanoisin,että valkoiset viljat ja sokeriset tuotteet pois.Tilalle tummanvihreitä kasviksia(ei jäävuorisalaattia),juureksia,pähkinöitä,leseitä,siemeniä,täysrasvaista maustamatonta jogurttia,marjoja,hedelmiä
  ..

  1. Pilvi: en syö valkoista viljaa enkä sokereita juurikaan. Olen syönyt terveellisesti jo vuosia ja vaivani ei johdu ruokavaliosta. Kilpirauhasen ongelmien hoitoon tarvitaan asiaan erikoistunut lääkäri ja heidän luo ei noin vain lampsita. Kilpirauhasen liikatoiminta on niin harvinainen vaiva ettei edes monet sisätautilääkärit ole koskaan henkilökohtaisesti tästä kärsivää potilasta hoitaneet. Harmillinen ja hengenvaarallinen sairaus, joka onneksi on lääkityksellä hoidettavissa. Olen syönyt nyt 6 päivää Tyrazol-lääkettä ja olo on jo parempi.

 5. Hei! Taudin nimi on Basedow, ei Basedown. Kyseessä on varsin tavallinen tauti. Vain osa potilaista saa silmäoireita. Silmätaudeilla eivät kyllä hoida verenpainetta ja nopeaa pulssia, mielestäni kiireellinen lähete sisätautiendokrinologille olisi nyt aiheellinen elleivät Malmin sisätautipoliklinikalla pysty tutkimaan hoitamaan kilpirauhasen liikatoimintaa. TSHRAb on varmaankin myös jo katsottu? Pikaista paranemista!

  1. Kotilääkäri: olet oikeassa, huomasin virheeni julkaisun jälkeen. Basedow-tulokset eivät ole vielä tulleet. Niissä menee viikko ja ne otettiin erikseen viime keskiviikkona.

 6. Hei, suosittelen ehdottomasti kääntymään yksityiselle lääkäriasemalle. Meillä on koko perheellä kilpirauhasen tosin vajaatoiminta. Julkisella ei oteta tarpeeksi vakavasti näitä ongelmia, eikä lääkitä asianmukaisesti, saatika poissuljeta muita sairauksia.

  1. Mipa: tämä on harmittavasti totta. Liikatoimintani laitettiin ensimmäisenä stressin ja luulosairauden piiriin, kunnes sain yksityiseltä apua. Nyt hoito on Meilahden sisätautipolilla ja hankalaa on edelleen. Kysymyksiin ei osata aina vastata ja olen saanut sairaudestani tietoa vertaistukiryhmästä ja kilpirauhasliitolta. Paljon tsemppiä teille! ❤️ Kilpirauhasvaivat ovat yhtä tuskaa.

 7. Moikka Miia!
  Haluan lähettää sulle jättimäiset voimahalaukset❤️ Luin sun kirjoitusta itkun ja ”raivon” tunteiden vallassa. Mikä meidän maan terveydenhuollossa on mennyt näin pahasti pieleen? Älä vaan anna periksi❤️ Toivon, että joku päivä sulle tulee vastaan lääkäri, joka välittää! Jos mahdollista mennä yksityiselle, Terveystalolla Päivi Sormunen on huikea. Lääkäri joka kuuntelee asiakasta eikä vähättele tai tarjoa ensimmäiseksi masennuslääkkeitä.
  Tsemppiä Sulle, mä niin myötäelän sun tarinassa mukana❤️

  1. Minna: ihana sinä, iso kiitos ja lämmin halaus takaisin! ❤️ Liikatoiminta on sen verran harvinainen, ettei moni sisätauteihin erikoistunut lääkäri ole koskaan tavannut tai hoitanut sairaudesta kärsivää. On tuuria saada lääkäriksi ihminen, joka on perehtynyt vaivaan. Nyt hoitoni on Meilahdessa ja tökkii kyllä sielläkin. Onneksi on vertaistukiryhmät ja kilpirauhasliitto, mistä olen saanut apua ja tietoa liikatoiminnan oireiden helpottamiseen. Lääkitystä olen syönyt nyt 6 päivää ja se on alkanut jo tehota. Sydän muljuu ja hakkaa enää vain rasituksessa ja pystyn istumaan läähättämättä ja hikoilematta. Pitkä tie on edessä ja manaan koko kilpirauhasen alimpaan sanonko minne. 😅

   Laitan tuon suosittelemasi lääkärin nimen korvan taa ja olen yhteydessä jos ja kun hoitoni vaatii parempaa osaamista. ❤️

 8. Kuulostaa hirveältä tuo kirjoituksesi sairastelusta, toivon kuitenkin että saat apua ei ainoastaan silmäklinikalta vaan myös muutenkin. Tsemppiviesti ei sinua paljon auta mutta toivon, että jaksat vaatia parempaa terveydenhoitoa.

  1. Iris: Kiitos tsemppiviestistä! ❤️ Saan teiltä voimaa rämpiä eteenpäin ja uskoa että kaikki tulee kuntoon aikanaan!

   Lääkettä olen syönyt nyt 6 päivää ja olo on jo parempi. Olen Meilahden hoidossa ja siinä olisi parantamisen varaa. Onneksi on kilpirauhasliitto, mistä olen saanut tietoa ja apua tästä sairaudesta ja sen hoidosta! ❤️ Uskon että olen kesään mennessä jo vanha oma itseni ja toivon etten saa lääkityksestä vakavia haittoja. ❤️

 9. von Basedowin tauti. Struuma voi myös kasvaa rintalastan alle piiloon ja sen liikakasvu aiheuttaa kilpirauhasen liikatoiminnan. Ultrassa näkyy, ei tunnustelemalla aina. Struuma on taas yleistynyt, koska ihmiset eivät saa jodia tarpeeksi.

  1. Riitta: Base on luultavasti positiivinen. Struumasta ei lääkäri maininnut ollenkaan ja jos Base on nega niin vaadin että tutkivat asian. Itse on saanut olla liiankin aktiivinen selvittääkseen mitä ihmettä kehossani oikein tapahtuu. Lääkettä onneksi olen syönyt nyt 6 päivää ja olo on jo parempi. ❤️

 10. Ikävä kuulla, että nyt on vastustanut ihan tosissaan. Ihan ei ole hommat menneet putkeen lääkärihommissakaan…

  Kilpirauhasen liikatoiminta lähinnä tulee, enemmän sitä on naisilla kuin miehillä ja tyypillisimmillään tauti puhkeaa juuri sinun ikäluokassasi. Missään nimessä et voi syyttää taudista itseäsi ja omia tekemisiäsi.

  Sitten siihen tärkeimpään! Sydämen sykkeen laukatessa noin korkealla, sinulle pitäisi heti aloittaa lääkitys beetasalpaajalla, joka hillitsee sydämen sykettä ja todennäköisesti heti lievittää noita muitakin oireita. Tämän lääkityksen voi sinulle aloittaa ihan tavallinen yleislääkäri. Jos et ole saanut mitään lääkitystä oireisiisi, ole heti yhteydessä omaan terveysasemaan.

  Liikatoimintaa hoidetaan karbimatsoli-nimisellä lääkeaineella. Saitko reseptin tähän sisätautipoliklinikalta ja oletko aloittanut lääkitykset´n?

  Onko sinulla kotona verenpainemittari? Jos ei niin osta heti tänään. Vastaanotolla joillai on verenpainelukemat tapissa, mutta jos ne ovat kotonakin huimat niin sinulle pitää aloittaa verenpainelääkitys. Se voidaan myöhemmin purkaa, kun sinut saadaan kuntoon. 200/140 mmHg olevat verenpainelukemat ovat sitä luokkaa, että potilas kuuluu sairaalaan osastohoitoon (diagnoosina hypertensiivinen kriisi).

  Toki kerrot terveysasioistasi niin vähän tai paljon kuin haluat, mutta tekstisi pohjalta nousi kyllä huoli voinnistasi. ❤️

  1. Johanna: kilpirauhasen liikatoiminnan ohella todettiin sydämen vajaatoiminta, johon odottelen vielä lääkereseptiä. Kilpirauhaslääke on kamalaa myrkkyä ja sen kanssa ei kaikki muut lääkkeet käy. Hoito on edelleen aivan alkutekijöissään ja syön ainoastaan Tyrazol 20mg x 2 / vrk.

   Verenpainemittari löytyy ja kotona levossa sykkeet on paremmat kuin nuo lääkärillä mitatut. Korkeat ovat silti ja ovat aina olleet. Olen sydämen takia ravannut tutkimuksissa 1998, 2002, 2009 ja nyt. EKG:ssa ei ole kuulemma ollut koskaan mitään vaikka sydän on nukkunut. Nyt näkyy vasemman kammion vajaatoiminta.

 11. Voi ei…. Kuulostaa hurjalta ja tosi kurjalta. Mutta kyllä asiat selviää, ja toivotaan että saat lisää vastauksia ja apua mahdollisimman pian. Iso hali ja tsemppiä sinulle tosi paljon <3 <3

  1. Jonsku: olen nyt 7 päivää syönyt lääkettä kilpirauhasen liikatoimintaan ja vointi on parempi. Pitkä matka on vielä edessä mutta ennusteet ovat jo 50/50 että lääke riittää tasaamaan kilpirauhasen toiminnan aiheuttamatta vajaatoimintaa. Kiitos sinulle tsempistä! ❤️

 12. Toivon sinun saavan asiantuntevaa apua, mahdollisimman pian. Voimia sinulle ja perheellesi, Miia!

  1. Suvimelissa: lämmin kiitos sinulle tuestasi! ❤️ Et arvaa miten paljon voimaa olen saanut teidän tsemppiviesteistä! Kiitos! ❤️

 13. Kuulostaa todella ikävältä. Olen todella pahoillani ❤️Toivottavasti saat hoidon pian.❤️ Minulla itselläni on kilpirauhasen vajaatoiminta. Olen 10 vuotiaasta asti syönyt lääkkeitä siihen. Raskaus aikoina jouduin syömään lääkettä hieman enemmän, kuin yleensä. Sairauteni on tasapainossa lääkkeen ansiosta.
  Olen tukenasi ajatuksissani, 😍tiedän miltä epätietoisuus tuntuu. ❤️

  1. Pitju: kiitos sinulle! ❤️ Lääkettä olen syönyt reilut 3 viikkoa ja olo on jo parempi. Liikatoiminta on alkanut hipoa vajaatoiminnan arvoja ja lääkettä vähennettiin juuri. Sydän ei enää hakkaa samaan malliin ja pystyn jo ajattelemaan muutakin kuin huonoa oloa ja kuolemaa. Harmillisesti olen edelleen aika yksin tämän vaivan kanssa ja Basedowkin vahvistui positiiviseksi. Nyt vaan seuraillaan vointia ja terveyskeskus hoitaa jatkossa vaivani. 🥺

 14. Vakavat terveyshuolet ovat aina pysäyttäviä ja epätietoisuus tulevasta ahdistaa. Asioita miettii aina oman lähipiirinkin näkökulmasta ja kantaa huolta toistenkin puolesta oman huolen ja mietteiden lisäksi.

  Nykyään tuntuu tarvittaviin tutkimuksiin pääsykin sekä oikeanlaisen tiedon sekä avun saaminen kestävän epäinhimillisen kauan. Kuitenkin pitäisi luottaa ihmisen omiin tuntemuksiin ja arvioihin ettei kaikki ole kunnossa. Ennen sanottiin jo sen, että jokin asia mietityttää, olevan jo syy ottaa yhteyttä, mutta nykyisessä tilanteessa tuntuu liian usein ihmisten joutuvan taistelevan tutkimuksiin päästäkseen.

  Myllerrys oman pään sisällä on varmasti kova. Netti- tai muut vertaistukimahdollisuudet sekä oman lähipiirin rakkaus ja tuki ovat eritoten haastavina aikoina suuri ja lämmin voimavara ja näin vuosia blogiasi seuranneena olen ymmärtänyt, että sinulla on läheinen ja välittävä lähipiiri ❤️

  1. Vanilja: minulla on läheiset välit perheeseeni ja apua on aina saatavilla. Hoito itsessään on harmillisesti vain kilppariarvojen seuraamista ja positiivinen Basedow-silmäsairaus elää omaa elämäänsä. Sille ei tehdä ainakaan toistaiseksi mitään. Lääkitys on vaikuttanut niinkin tehokkaasti että kolmessa viikossa arvot ovat painuneet vajaatoiminnan rajoille. Lääkettä pienennettiin hieman ja seurailen itse omaa vointiani ja hakeudun terveyskeskukseen jos jotakin tulee. Sairaanhoitoa ei tunnu kiinnostavan kilpparin liikatoiminta tuon taivaallista ja eri yksiköiden lääkärit ovat päinvastaista mieltä siitä miten minua tulisi hoitaa ja tutkia. Täytyy toivoa että osaan lukea omia tuntemuksiani oikein, sillä positiivinen Basedow on nyt todettu ja vajaatoiminta on silmäsairaudelle erittäin haitallinen. Harmittaa etten koskaan ottanut itselleni terveyskuluvakuutusta, kuten tytölle. Nyt en tätä vaivaa enää pysty vakuuttamaan ja sen hoitokulut lankeavat yksityisellä itselleni.

 15. Voimia ja jaksamista sinne! Toivottavasti saat vastauksia ja selvyyden asiaan mahdollisimman pian, aina on myös mahdollista, että kaikki järjestyy parhain päin vaikka nyt ei varmaan siltä tunnukaan.

 16. Tsemppiä sinulle! Toivottavasti asiasi on edennyt ja olet saanut edes jotain tietoa, mitä tuleman pitää.

  1. Ulla: lääkettä olen syönyt nyt reilut 3 viikkoa ja kilpirauhanen alkanut vaipua vajaatoiminnan puolelle. Hoitona on pelkkä seuranta ja jos tulee jotakin niin oman terveysaseman kautta selvitellään. Itse täytyy olla aktiivinen ja opetella tunnistamaan omaa vointia. Basedow-silmäsairaus on positiivinen mutta sitä ei toistaiseksi ainakaan hoideta millään tavalla. Jos silmänpaineiden aiheuttama särky kovenee niin sain luvan olla yhteydessä. Muutoin hoidan vaivani itse lääkityksen titraamisella. 🥺

 17. Kysyinkin jo,mutta et vastannut.Onko sinulla yrittäjänä vakuutukset kunnossa,niiden kautta pääsisi nopeasti yksityiselle alan asiantuntijalle🙂

  1. Pilvi: terveyskuluvakuutusta en ole itselleni ottanut. Tätä surkuttelen nyt. Kilppari-Basedow-sydänvaivat eivät nyt toteamisen jälkeen kuuluisi vakuutuksen piiriin jos sellaisen ottaisin. Tyhmä saa olla muttei se pitkälle kanna. Olisinpa ottanut sen itselleni aikanaan.

 18. Voimia ja tsemppiä sinulle kovasti ❤️. Toivottavasti tätä lukiessa vointisi olisi jo paljon parempi 🙏. Itsekin monenlaista sairastaneena tiedän miltä kaikenlainen odottelu hoitoon pääsystä tuntuu.

  1. Marja K: odottavan aika on pitkä. Lääkettä olen syönyt nyt reilut 3 viikkoa ja olo on parempi. Liikatoiminta alkanut kääntyä vajaatoiminnaksi ja joudun itse seuraamaan omaa vointiani ja säätämään lääkitystä. Liikatoiminta on sen verran harvinainen ettei se tunnu kiinnostavan endoja. Myöskään Basedow-silmäsairauteen, josta sain positiivisen tuloksen, en saa hoitoa ellei särky pahene konkreettisesti. Yksinäisyys tämän vaivan kanssa siis jatkuu entiseen malliin. Luulosairairaaksi ei sentään minua luulla, se on hyvä kehityssuunta.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *