Huippuhyvä värinäkö

Silmiin ja näköön vaikuttavan Basedow-sairauden takia minulle on tehty kolme eri värinäköön ja -aistiin liittyvää testiä, joista kaikista sain täydet pisteet. Tämä selittää sen, miksi näen keskivertoa suurempia sävyeroja valkoisessakin värissä ja miksi olen niin tarkka oman kotini väripaletista…

Valkoisen sävyt

Ishiharan testi ja H.H.R.-testi paljastavat värinäön puutteet

Ishiharan testin avulla voidaan todeta punaviherviat ja H.H.R.-testillä myös sinikeltaviat. Ishiharasta tein laajimman 38-taulun testin ja vastausaikani oli keskimäärin yhden sekuntin. Olin järjettömän helpottunut, että värinäkö vaikutti toimivan moitteetta korkeista silmänpaineista huolimatta. Samalla tuli selvinneeksi myös se miksi näen värit niin paljon tarkemmin kuin ystäväni.

Blogissakin olen vuosikymmenen aikana saanut ajoittain palautetta siitä miksi väitän esimerkiksi jonkin tyynynpäällisen tai lautasen olevan ”väärän sävyinen” valkoinen ja että keksimällä keksisin syitä palauttaa jokin tavara kauppaan sävyeron vuoksi. Yhtenä esimerkkinä Arabian Koko-sarjan valkoiset astiat vs. Marimekon Oivat tai Iittalan Teemat. Näissä kaikissa on omaan silmääni suuret sävyerot ja valkoisella ruokapöydällä etenkin Oivan ja Teeman keltaisuus korostuu.

Valkoisen sävyt

Hyvä värinäkö – Kykyni nähdä värejä ja niiden sävyjä

On oikeastaan helpottavaakin tietää, että yliviritteisyytenä ja ylitarkkuutena pitämäni ominaisuus onkin vain kykyni nähdä värejä ja niiden sävyjä. En olekaan nipottaja, vaan värinäköni on luonnollisesti laaja-alainen ja vuosikymmenten työkokemukseni värien parissa on hionut tätä taitoa. Erotan myös harmaiden, mustien ja valkoisten sävyerot ja siksi olen aina ollut tarkka myös vaateostoksilla. Esimerkiksi ystäväni mielestä untuvatakkini on pikimusta, kun itse näen siinä selvästi violettia sävyä…

Lue myös: Valkoisen sävyerot


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *