Minimalistinen sisustus: Kuinka saat enemmän vähemmällä

Minimalistinen sisustus kiinnostaa ihmisiä ympäri maailman ja globaali talouskurimus on saanut meidät jokaisen miettimään kuluttamista aiempaa enemmän. Sisustustyylinä suosiotaan alati kasvattava minimalistisuus on tyylillinen linjaus muiden joukossa, eikä se aina kulje käsikkäin minimalistisen elämäntavan tai edes harkitsevaisuuden kanssa. On siis kaksi tapaa asua ja sisustaa minimalistisesti – sisustustyyli ja elämäntapa, yhdessä sekä erikseen.

Minimalistinen sisustus: Kuinka saat enemmän vähemmällä

Minimalistinen sisustus – Kaksi eri toteutustapaa

Minimalistinen sisustus jakautuu kahteen eri leiriin ja kahteen eri toteutustapaan. Kalusteiltaan ja tavaroiltaan mahdollisimman vähäiseksi riisuttu koti voi olla määrällisesti minimalistinen, vaikkei sisustustyyli vastaa totuttua mielikuvaamme minimalistisesti sisustetusta kodista. Koti voi olla myös määrällisesti runsas, mutta näyttää päällepäin minimalistiselta.

Ensimmäisen erottaa yleensä siitä, että sisustuksessa ei ole selvästi havaittavissa olevaa punaista lankaa, ja kalusteissa, tekstiileissä ja tavaroissa voi olla montaakin eri puunsävyä ja vuosikymmenten tyylilajia sekaisin. Kodista on nimeomaan riisuttu pois kaikki epäolleelinen ja jätetty ne tavarat ja kalusteet jotka ovat tarpeen.

Jälkimmäistä ei erota ilman että tuntee tai tietää mitä kaapeissa ja varastoissa piilee. Ulkoisesti koti voi näyttää minimalistisen elämäntavan omaavan kodilta, mutta kyse voi olla myös pelkästä silmänlumeesta. Asukas saattaa säilöä satojatuhansia tavaroita kaapeissaan ja shoppailla viikottain uusia sisustusjuttuja, joita vaihtelee vanhojen tilalle.

Näiden kahden eroavaisuus on joskus häilyvä. On vaikea tietää onko ihminen minimalistinen sisustaja, minimalistisesti elävä, vai näiden kahden sekoitus.

Minimalistinen sisustus: Kuinka saat enemmän vähemmällä

Millainen minimalisti minä olen?

Minä olen sekä minimalistisesti sisustava, että minimalistisesti elävä. En oikeastaan tiedä kumpi tuli ensin – tarve minimalisoida koti paremman arjenhallinnan tavoittelemiseksi, vai tarve karsia elämästä kaikki turha kuormitus pois. Ehkäpä molemmat ovat aina kulkeneet rinnakkain ja 15-vuoden matkani kohti parempaa henkistä jaksamista on saanut lähtölaukauksen siitä, että koti ja mieli ovat molemmat olleet hyrskyn myrskyn.

On helpompi tarttua konkreettiseen tekemiseen ja parempaa henkistä hyvinvointia lähdetäänkin hyvin usein tavoittelemaan ulkoisia asioita karsimalla. Yksi merkittävimmistä hyvinvointiin vaikuttavista tekijöistä heti terveyden ja ihmissuhteiden jälkeen on koti.

Kun jokaisella tavaralla on paikkansa ja tavaramäärä tuntuu olevan edes joltakin osin omassa hallinnassa, jää enemmän resursseja keskittyä esimerkiksi ihmissuhteiden hoitamiseen tai terveyden huoltamiseen. Kotona on kivempi olla, eikä kaikki aika mene kaaoksen kesyttämiseen, siivoamiseen tai keskeneräisten askareiden aiheuttaman ahdistuksen vatvomiseen.

Minimalistinen sisustus: Kuinka saat enemmän vähemmällä

Kuinka paljon käytät aikaa kodin siivoamiseen?

Minimalistinen sisustus on parhaimmillaan elämänlaatua parantava. Minimalistisesti sisustettu koti on elämäntavoista ja mahdollisista kaapeissa piilevistä tavaroista riippumatta helpommin siistinä pysyvä ja nopeammin siivottava. Lasten ja eläinten luonnostaan aiheuttama lievä kaaoskaan ei pääse kertymään liian suureksi kuormaksi kun kalusteita ja näkyvillä olevia tavaroita on vain maltillinen määrä.

Minimalistisesti sisustetussa kodissa on helpompi tuntea elämänhallinnan olevan omissa käsissä ja tämä jos mikä avittaa säästämään rahkeita muihin elämän osa-alueisiin. Minä käytin 15 vuotta takaperin noin 40 tuntia kuukaudessa kodin siivoamiseen, kiitos täpötäysien kaappien, stressin ja massiivisten siivouspäivien. Mihin kaikkeen tuonkin ajan olisin voinut paremmin käyttää… Nykyisin siivous- ja järjestelypuuhiin kuluu tunti tai pari viikossa, eli 4-8 tuntia kuukaudessa.

Tiedätkö kuinka paljon sinä käytät kuukaudessa aikaa kodin siivoamiseen ja järjestyksen ylläpitämiseen?

Lue myös: ➤ Minimalistinen ja tiedostava sisustustyyli


Seuraa myös Instagramissa 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *