Artekish-tuolin ihastelua

Siirsin toisen tuoleista jo parvekkeelta sisälle, kun en malttanut olla sovittelematta sitä sisätiloihin. Olen kyllä superhyper fiiliksissäni näistä tuunatuista tuoleista ja sormet oikein syyhyää, että pääsen teille huomenna postailemaan lisää tämän tyylisiä juttuja kun paljastan salaisen projektini. 🙂

DIY Artek tyylinen jakkara Omakotivalkoinen

Tuoli on yksinkertaisesti aivan ihana ja tyylinsä puolesta Artek(ish)iä eli Artek-henkinen diy-tuoli. Laskin että maalin kanssa yhden tuolin kokonaishinnaksi tuli 6,45 euroa. Sanattomaksi vetää. 😀

DIY Artek tyylinen jakkara Omakotivalkoinen
DIY Artek tyylinen jakkara Omakotivalkoinen

Sain sähköpostia lukijaltani, joka kunnostaa työkseen laatukalusteita ja hän oli sitä mieltä että nämä tuolit saattaisivat hyvinkin olla 90-luvun alkupuolelta ja Martelan julkitilakalusteita. Saatan siis muistaa ihan oikein, että tokaluokkalaisena istuin juuri tälläisellä tuolilla koulun ruokalassa. Ja mikäs siinä jos tosiaan Martelan valmistama tuoli on kyseessä, sillä vitosen  olisin maksanut kyllä paaaaaljon huonommastakin jakkarasta ihan mielelläni. 🙂

DIY Artek tyylinen jakkara Omakotivalkoinen

Näin maalaat huonekalun

Laura ja Janni pyysivät minulta tarkkoja ohjeita tuolien, jakkaroiden ja muiden huonekalujen tuunailuun tarvittavine välineistöineen, joten liitän sen tähän postaukseen.

Tarvitset:

1. Tuunattavan tuolin tai jakkaran. Ikeasta saa edullisesti tuunattavia perusjakkaroita tai sitten voit katsella valikoimaa Tori.fistä, nettikirppareilta tai kierrätyskeskuksista. Myös vanhempien ja sukulaisten vintit ja varastot kannattaa myllätä läpi, sieltä löytyy yleensä parhaat helmet.

2. Hiekkapaperia

3. Maalipesuaineen ja roskiskuntoisen rätin, joka voi olla vanha paita tai risa sukka

4. Sanomalehtiä tai muuta suojaukseen kelpaavaa paperi- tai pahviroskaa

5. Maalisudin. Hyvä leveys pensselille on noin 4-6cm.

6. Helmi Kalustemaalia lempparivärissä (riittoisuus 8-10m2 / L)

Maalausohjeet kalusteelle

Riippuen tuolin kunnosta, voit selvitä vähällä vaivalla. Jos tuoli on hyväkuntoinen ja ehjä, eikä se tarvitse paikkausta vaativia korjaustoimenpiteitä, voit hypätä suoraan tuumasta toimeen kuten minä. Tällöin riittää kevyt hionta hiekkapaperilla, jonka jälkeen laimennetulla maalipesulla nihkeäpyyhintä ja huuhtelu puhtaalla huuhdellulla rätillä. Anna kuivaa rauhassa noin 10-20 min, jotta kaikki kosteus varmasti haihtuu ennen maalaamista. Muista suojata alusta hyvin paksulla sanomalehtikerroksella tai muovilla / pahvilla, jotta maali ei tärvele lattiaa. 

Sekoita maali hyvin pohjaa myöten (avaamattoman purkin voi ravistaa) ja maalaa tuunattava tuoli tai jakkara ohuehkolla maalikerroksella. Maali ei saa jäädä valumaan yhtään, varmista maalauksen päätteeksi että valumia ei ole ilmestynyt. Ensimmäinen maalikerros ei peitä riittävästi, joten käsittelykertoja tulee vähintään kaksi ellei jopa kolmekin. Mitä radikaalimpi on värinvaihdos (varsinkin tummasta vaaleaan), sen enemmän tarvitaan maalikerroksia. Mustasta valkoiseen vaihtaessa suosittelen käyttämään erillistä pohjamaalia (esim Otex tai Helmi Pohjamaali). Helmi Kalustemaali on pölykuiva tunnissa ja päällemaalauskuiva ilmankosteudesta riippuen noin 16 tunnissa. Anna maalin kuivaa mielummin liian kauan kuin liian vähän aikaa, koska jos maali ei ole kuivunut kunnolla ennen uuden kerroksen sivelyä, se alkaa kuoriutua irti pensselinvetojen mukana. 

Oikeaoppisesti kalusteista pitäisi aina hioa vanha maali- tai lakkapinta kokonaan pois, paikata kolhut ja halkeamat puukitillä sekä pohjamaalata huolellisesti. Arvokkaissa designkalusteissa minäkin tekisin näin, mutta edullisissa mööpeleissä minulle riittää että lopputulos on siisti ja tavallista elämää kestävä. 

Vain kerran olen aikaisemmin maalaillut huonekaluja kalustemaalilla ja tämä luonnistuu kyllä kokemattomaltakin maalarilta, kunhan maalattava kaluste ei ole kovin hankalan muotoinen. Nelisen vuotta sitten maalasin tytön pinnasängyn vaaleanpunaiseksi ilman mitään ohjeita tai valmisteluja ja siitäkin tuli tosi onnistunut (vaikka itse sanonkin). Ja itse tehty on aina itse tehty, oli se sitten tuunattu huonekalu tai herkullinen korvapuusti. 🙂

Ihanaa iltaa kaikille ja huomiseen!

Lue myös: ➤ Ikkunankarmit takaisin valkoiseksi!


Seuraa myös Instagramissa 

18 kommenttia “Artekish-tuolin ihastelua

  1. Jenna: Hihii. 😀 Näppärästä en menisi vannomaan mutta on kyllä ihanaa kun onnistuu tuunailussa. 🙂 Koskaan en tiedä onnistuuko minun päänsisäiset ideoinnit ja aina on yllätys suuri jos lopputulos vastaa visiotani. maalipinta onnistui superhyvin ja onneksi valitsi puolihimmeän maalin kiiltävän tilalta. 🙂

 1. On kyllä hyvännäköinen, siro ja simppeli tuoli. Moderni ja tyylikäs ripauksella mennyttä aikaa. 🙂

  1. Irina: ♥ ♥ Rakastuin tuolin malliin heti kun sen kuvassa näin ja samalla sekunnilla muistui myös mieleen ala-aste ja kouluruokailu tokalla. 🙂 mustana visioin sen mielessäni meille kotiin ja klik tein Huutikseen huudon. 🙂

 2. 😀 Ja just kun kerkesin sulle kirjoittaa että odotan innolla nähdä miltä ne näyttää teillä kotona!! Ni johan olikin klikkauksen päässä! 🙂 On kyllä upea tuoli, ja ihana kiilto! 🙂 Kiva kun kotona on oman kädenjälkeä!! Mä kyllä niin ihailen tuota sun tuumasta toimeen – toimintaa!!! 🙂

  1. Jenni: Hihiii, olen aikas nopea kun innostun jostakin. 😀 😀 Mietin hetken aikaa maalihyllyllä että otanko puolihimmeän vai kiiltävän Helmi-maalin ja onneksi valitsin tämän puolihimmeän. Just oikea kiiltoaste jotta musta näyttää intensiiviseltä. 🙂 Mie olen sellainen ready, steady, go-tyyppinen tapaus jonka itsehillintä ei yksinkertaisesti riitä jos olisi joku kiva tuunaus tai projekti edessä. 🙂 Joskus on hyötyä tästä kaikkihetimullenyt-asenteesta. 😀

 3. Näyttää kyllä tosi hyvältä mustana! Ihan mielettömän upea nyt, ja parasta onki just hinta, oman käen jälki ja se diy 🙂

  1. Meän Satu: Hinta on kyllä jotain uskomatonta. 😀 Siis reilut 6 euroa per tuoli, ihan huippua. 😀 Tälläisiä juttuja tuutte varmasti näkemään enemmänkin, pää on nimittäin pullollaan uusia ideoita joihin alan etsimään sopivia kalusteita. Päätin tänään että en osta tytön huoneeseen Ikeasta kaappia vaan etsin jonkun kirppiskaapin, josta tuunaan mieluisan. Toisen romu on todellakin toisen aarre. ♥

  1. Jossu: Todellakin toteutat. 🙂 Nyt vaan etsimään kivan mallisia jakkaroita tai tuoleja ja kun sellainen osuu eteen edullisesti niin tuumasta toimeen. Näissä tuoleissa tuo malli oli just se joka pysäytti kuolaamaan myyntikuvaa Huutonetissä, vaikka mikään muu ei ollutkaan kovin ihmeellistä. Ja näin oikein sieluni silmin miten tyylikkäältä tuolit näyttävät mustana, oikeassa olin. ♥ ♥ ♥ 🙂

 4. aivan mahtava tuoli…..itse Artekin &quot;fanina&quot; ottasin mieluusti tämmöset tuolit meillekkin,<br />
  mulla on vanha Artekin pöytä&amp;satulavyötuolit ja tykkään ihan täysillä niistä =)

  1. ulla: Tuolin malli on ihan täydellinen ja mustan maalipinnan jälkeen näistä tuli tosi upeat. &hearts; &hearts; &hearts; &hearts; Artekin satulatuolit on ihania, tykkään niistä kovasti. Tuttu maalasi ikivanhat ja osittain jo lohkeilleetkin tuolit mustaksi ja laittoi päälle kiiltävän lakkapinnan, niistä tuli kuin pianolakatut ja niin paljon hienommat kuin kaupan uudet vastaavat. &hearts; &hearts; &hearts;

 5. Moi, pikku vinkki tuolien ja lipastojen ym maalaamiseen. Ruuvaa jalkojen pohjiin ruuvit, jotka jätät pari senttiä pitkiksi. Saat tuolin nostettua irti lattiapinnasta. Näin jalat on helppo maalata ihan alas asti, eikä maali leviä tai tuoli tartu lattialla olevaan suojapaperiin. Kuivumisen jälkeen vaan ruuvit pois, tadaa!

  1. Tiina: Kiitos, tämä on ihan loistava vinkki. 🙂 Tuo suojapaperiin tarttuminen onkin ollut pikku ongelma ja siksi suosin alustana nykyisin muovia, koska siihen ei jää kostea maali kiinni. Ruuvi on parempi ja jatkossa hyödynnän tätä ideaa. Kiitos vielä. &hearts;

 6. Tosi kauniit tuolit sait tuunattua, wau!! 🙂 Itse maalasin kesällä vanhat Artekin tuolit ja totesin, että oli hitsin hauskaa puuhaa ja tuoleista tuli kyllä kivat! Ruuvasin kyllä jalat ja selkänojan irti ja vedin pohjamaalinkin, jotta sain niistä mahdollisimman siistit.

  1. Sari: Aidot Artekin kannattaakin tehdä kunnolla pohjatöineen päivineen. En olisi uskaltanut itse näin ripeästi ja ilman pohjamaalausta alkaa työstämään Artekin tuoleja, mutta näiden edullisten jakkarssonien kanssa ei niin tarkkaa ole. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *