Videopostaus – Minimalismi, ruoka & sähkönkulutus!

Minimalismia ja järkevää kuluttamista käsittelevän videosarjan toinen osa yhdistää ruoan ja sähkönkulutuksen yhteen rönsyilevään pähkinänkuoreen. 🙂 Videolla kertoilen teille miten olen saanut pienennettyä kuukausittaiset ruokakulut reilusti alle puoleen ja säästettyä sähkönkulutuksessa vieläkin enemmän, meidän perheen tapauksessa 75% joka vastaa 800€ säästöä vuositasolla. Vielä neljä vuotta sitten meillä törsättiin sekä ruokaan että sähköön ja kuukausittaiset menot olivat välillä turhankin hulppeat. Pienillä askeleilla ja teoilla olen onnistunut puolittamaan nämä “pakolliset” menot, ilman että elämässä on tarvinnut oikeastaan tinkiäkään mistään. Kun jaksaa vähän kiinnittää huomiota omiin tapoihin ja opetella uudenlaisia rutiineja, voi vuodessa jäädä lompakon uumeniin tuhansiakin euroja… 🙂

Herkullista ja lempeää juhannusillan jatkoa kaikille!

Miia_signerina2015.jpg


OKV_INFOCONTACT.jpgOKV_Bloglovin.jpgOKV_Instagram.jpgOKV_Facebook.jpgOKV_Pinterest.jpg

43 kommenttia “Videopostaus – Minimalismi, ruoka & sähkönkulutus!

 1. Sun otsatukka kaipaa kipeästi reilua lyhentämistä. Tulee raskas vaikutelma kun on tummat paksut pokat ja pitkä tumma otsis. Älä piilota kasvojasi!

 2. Jos teidän vuosittainen säästö on 800 euroa ja se on 75% säästöä niin se tarkoittaa että teidän vuosittainen ruoka ja sähkökulutus on ennen ollut 1066 euroa josta siis miinus tuo 800 eli 266 euroa on nyt teidän vuosittainen meno sähköön ja ruokaan. Miksi en ihan usko tätä?

  1. Tiina: sähkössä on tullut säästöä 75%, ruoassa noin 60%. <br />
   <br />
   Sähköön meni ennen vuodessa 1000€ (4×250€) ja nykyisin menee maksimissaan 240€ (4×60€). <br />
   <br />
   Ruokaan on mennyt pahimpina vuosina jopa 1500€/kk, vuositasolla noin 15 000€, ja nykyisin kuukauden ruokajutut kustantavat kokonaisuudessaan 400-600€ (vuodessa 4800€-7200€).

  2. Vajaa vuosi sitten budjettipostauksessa kerroit sähköön menevän 600 euroa ja nyt vain 240?<br />
   Ihmettelen että olet saanut menemään jopa 1500 euroa ruokaan:)<br />
   Meillä syödään luomua ja syödään aika hyvin, ruokalasku silti on kahdelta aikuiselta 600 euroa/kk.<br />
   Itse käytän n. 100-200 euroa ulkona syömiseen, kahvitteluun. Tähän on laskettu myös puolison kanssa ulkona syönnit. Tämä on itselleni sosiaalisesti tärkeää tavata ystäviä ja treffailla oman puolison kanssa.

  3. ?: Vuodessa sähkönkulutus on pienentynyt 47,1%, johtuen suurimmaksi osaksi led-lamppuihin siirtymisestä ja siitä että olen lämmittänyt saunaa hieman harvemmin. :)<br />
   <br />
   Ruokakauppaan saa helposti kulumaan 1500€ kuussa, se on &quot;vain&quot; 50€ per päivä ja jos ostaa Starbucksin kylmäkahveja, kolmioleipiä, lounassalaatteja ja herkkuja, ei 50€ aina edes riittä päivän syötäviin. Kauhea ajatella miten paljon rahaa on valunut sormien läpi huonoihin valintoihin, jo päivittäisen kylmäkahvin pois jättäminen toi säästöä kuussa 60€. <br />
   <br />
   Meillä ruokaan menee 400-600€ / kk ja saamme syötyä monipuolisesti ja hyvin tuolla summalla. Herkkujakin tuohon summaan viikonloppujen osalta mahtuu. Syömme monesti kahtena päivänä samaa ruokaa, varsinkin laatikoita ja keittoja joita teen reilumman satsin aina. Salaatit pyritään tekemään niin ettei seuraavalle päivälle jäisi syötävää, tuoreena kun maistuu aina paremmalta. :)<br />
   <br />
   Me ei syödä ulkona kovinkaan usein, jos ei mäkkäreitä, subwayta ja muita pikaruokaloita lasketa mukaan. Kahvilla käyn joskus, mutta enimmäkseen kahvitellaan toisillamme kyläillen. 🙂

 3. Maanantain on huonoin päivä ostaa viikon ruokaostokset. Maanantaina kauppoihin tulevat tavarat on kerätty varastoilta jo lauantaina, kalatiskin kala on luultavasti tuoreimmillaan edellisen viikon perjantailta. Muina arkipäivinä kamat on edellisenä päivänä kerätty kauppoihin. <br />
  <br />
  Sähkölaskun saa helpoiten pienemmäksi kilpailuttamalla sähkösopimuksen esim. puolen vuoden välein.<br />
  <br />
  Olisi ollut kiva jos olisit puhunut sähkölaskun hinnan sijasta kilowattien muutoksista.

  1. Mimi: Itse olen toista mieltä kauppojen tarjonnasta. Viikonlopun tyhjien hyllyjen jälkeen maanantaisin on Hevi (hedelmät ja vihannekset) parhaimmillaan suurimman kuorman saavuttua ja mm. banaanit ovat hyväkuntoisia. Sama on myös tuoretuotteilla, sekä leipäosastolla.<br />
   <br />
   Sähkölaskussa kilpailutus on varmasti monelle tärkeää, meillä Helsingissä kerrostaloasujille Helen on aina ollut markkinoiden halvin joten minun ei ole koskaan tarvinnut veivata sähköyhtiöiden sopimusvaihtojen kanssa. Äidilleni tein vertailun viime syksynä ja Helen päihitti hinnassa kaksi muuta suurta sähköyhtiötä. <br />
   <br />
   Sähkölaskun hinta menee käsikädessä kilowattituntien kanssa, mitä enemmän käytät sen enemmän maksat. Videopostaukseni ei ollut tarkoitus olla tieteellisiin faktoihin keskittyvä säästövideo, vaan antaa ajattelemisen aihetta jokaiselle oman sähkön- ja ruoankulutuksen suhteen. Tällä videosarjalla haluan kertoa teille miten itse olen toiminut ja saanut säästöä, ja koska en ole esimerkiksi perehtynyt sähköyhtiöiden tarjouskilpailuihin säännöllisesti, ei asia tullut edes mieleeni videota kuvatessa. 🙂

  2. Itse juuri helsinkiläisenä kerrostaloasujana kilpailutin sähköni, eikä Helen ollut lähelläkään edullisempia. Tosin juuri tällä hetkellä sähkönhinta.fi -vertailussa hämää tuo heidän lyhytkestoinen kampanjansa, sopimuksia pitääkin vähän tarkemmin tutkiskella, pelkkään listaukseen ei voi täysin luottaa. Myös vihreää sähköä saa edullisesti, mahdollisuus, johon soisi useammankin tarttuvan 🙂

  3. moiks: Omakotitalossa asuvalle säännöllinen kilpailutus on varmasti tärkeää, mutta itse en jaksa puljata sopimusten ja asiakkuuksien siirtämisen kanssa. Oma aikani on kallista ja haluan elämämme olevan yksinkertaista ja helppoa (sekä tietysti energiatehokasta ja fiksua rahanmenoa). Helen on loistava sähköyhtiö, jolla useimmiten on markkinoiden edullisimmat hinnat, täällä Helsingissä varsinkin jossa toimii kaukolämpöverkko. <br />
   <br />
   Kannattaa käydä lukemassa helenin energiatehokkuussopimuksesta, jonka myötä he ovat edellekävijöitä koko maailmassa. Helen käyttää sähköntuotannossaan nykyisin myös bio- sekä aurinkoenergiaa, joten melkoisen vihreä valinta alkaa olemaan. :)<br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="http://blogi.helen.fi/helen-edellakavijana-energiatehokkuudessa/&quot; target="_blank">http://blogi.helen.fi/helen-edellakavijana-energiatehokkuudessa/</a><br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.helen.fi/uutiset/2016/biokaasu/&quot; target="_blank">https://www.helen.fi/uutiset/2016/biokaasu/</a><br />
   <br />
   <a rel="external nofollow" href="https://www.helen.fi/uutiset/2016/sahkovarasto/&quot; target="_blank">https://www.helen.fi/uutiset/2016/sahkovarasto/</a&gt;

 4. Ihan loistava postaus! Toivon sun ehdottomasti tekevän (jossain formaatissa) postauksen, jossa esittelet teidän esimerkkiviikon ruokalistan.

  1. Johanna: Esimerkkiviikon ruokalista on varmaankin helpointa ja selkeintä tehdä perinteisenä postauksena. 🙂 Siitä näkisi ehkä selkeämmin viikon menekin, kuinka paljon mitäkin menee ja voisin eritellä annoskohtaisen hinnankin siihen mukaan. 🙂 Kiitokset toiveesta, laitan sen korvan taakse odottamaan. 🙂

  2. Täällä myös samanlainen toive, eli esimerkki teidän viikon ruokalistasta 🙂 olisi kiva nähdä käytännössä miltä tuo 400-600 e budjetti näyttää lautasella!

 5. Mukavaa jutustelua ja ajattelun aihetta aikaansaavia videopostauksia.<br />
  <br />
  Näitä lisää, kiitos 🙂

  1. Vanilja: Viikon päästä tulee heti seuraava, aiheesta en ole vielä aivan varma… joko vaatteet tai papereiden ja sosiaalisen kanavan arkistoinnit yms. verkkopostin hallinta. 🙂

 6. Tämän videopostauksen jälkeen ymmärrän taas hieman enemmän sinua ja kulutuskäyttäytymistäsi. Olen ihmetellyt sitä, kun jatkuvasti ostat uutta ja on välillä lukijana tuntunut, ettet ole pidemmällä tähtäimellä mihinkään ostamaasi tyytyväinen. Nyt kun tiedän mistä olet lähtenyt ymmärrys siitä miten paljon olet kulutuskäyttäytymistä muuttanut kasvoi. Olen itse kasvanut perheessä, jossa raha on ollut tiukilla. Tämä on iskostanut omaan selkärankaani tiettyjä kuluttamisen periaatteita, joita edelleen noudatan. Niistä on tullut itselleni niin automaattisia, että en edes ajatellut sen olevan jollekin vaikeaa. Tarkoitan siis juuri tuota sähkön käyttöä, kaupassa käyntiä ja edellisessä postauksessa kertomiasi kosmetiikka ostoksia. Sisustushankinnatkin meillä on aina pitkällisen pähkäilin ja makustelun tuloksia. Laatuun on satsattu, mutta ne hankinnat ovatkin meillä sitten pysyneet. Koen eläväni mieheni kanssa hyvää ja laadukasta elämää ja mistään ei ole tarvinnut tinkiä. Vuodessa rahaa on jäänyt myös yhden kuukauden mittaisen ulkomaanmatkan tekoon sekä säästöön.

  1. Annika: Meitä ihmisiä on vähän joka lähtöön, erilaisista starttiasemista ponnistaneita aikuisia. 🙂 <br />
   <br />
   Blogistani jotkut saavat sellaisen kuvan etten olisi tyytyväinen mihinkään, mikä on tavallaan hieman harmittava juttu sillä todellisuudessa asia on päinvastoin. Olen erittäin kiitollinen ja tyytyväinen hyvin moneen asiaan elämässäni, mm. siihen että minulla on ikioma koti, työtä, saan olla äiti, minulla on ihania ystäviä ja läheinen tiivis perhe jonka kanssa olemme yhteyksissä päivittäin. <br />
   <br />
   Olen tyytyväinen myös kotiini ja eläisin tyydyttävää ja hyvää elämää jopa nykyhetken puolikkaassa sisustuksessa, jossa osa kalusteista puuttuu. Sisustaminen on yksi suurimmista intohimoistani (musiikin ja tanssin lisäksi) ja saan siitä todella paljon iloa. Koti ei ole pelkästään paikka jossa nukumme, syömme, peseydymme ja olemme turvassa, vaan myös taidemaalarin kanvaasia vastaava alusta jossa saan toteuttaa omia visioitani ja ideoitani. Tämä on monelle vaikea asia käsittää ja joskus tuntuu itsestäkin ristiriitaiselta. 🙂 En sisusta tai vaihda kaapin paikkaa sen takia että kodissa olisi jotakin vikaa, vaan koska haluan vaihtelua ja yleensä muutokset lähtevät aina liikkeelle jostakin uudesta ideasta jonka olen saanut. :)<br />
   <br />
   Olen lähtöisin vähävaraisesta perheestä jossa piti todella tarkasti priorisoida kaikki mitä ostetaan. Tavaroita ja vaatteita kierrätettiin ja heräteostoksiin ei ollut mahdollisuuksia. Lapsena sitä ei ymmärtänyt miksi en saa uusia juttuja vaikka kaverit saavat ja tästä tuli väännettyä äidin kanssa usein kättä. Kotoa opin että kympillä pitää saada mahdollisimman paljon kaikkea ja kalliimmat jutut pitää tiputtaa pois laskuista jo alkutekijöissään. Tällä mentaliteetilla lähdin maailmalle ja ostin aivan liikaa kaikkea krääsää ja suoraa peetä, törsäsin satasen säkilliseen halpoja vaatteita, mutten raaskinut ostaa satasen laatufarkkuja. Jälkiviisaana on helppo huudella ja jos olisin tiennyt kaiken tämän mitä nyt, olisin toiminut alusta asti aivan toisin – osta vain sellaisia asioita, ruokia ja tavaroita joita todella haluaa ja joista on hyötyä. Sisustustavarat tuovat minulle hyödyn lisäksi myös paljon iloa ja siksi sisustuspuolella on paljon paljon enemmän rönsyilyä verrattuna esimerkiksi pukeutumiseen tai ruokaan. 🙂 Minun olisi fiksuinta varmaankin hankkiutua sisustussuunnittelijaksi ja alkaa tekemään töitä intohimoni parissa oman kodin ulkopuolella. 😀 Muutaman sisustuskeikan olen tehnytkin, mutta rakkaan harrastuksen muuttaminen työksi syö aina sitä kirkkainta poltetta ja sydämen paloa pois.

 7. Hieno postaus! Antoi taas paljon ajattelemisen aihetta omaan ja koko perheen kuluttamiseen. Aika paljon saisi tosiaan säästettyä pienillä ja hieman isommillakin muutoksilla, ilman että elämänlaatu kärsii.

  1. Marja K: Sähkölaskun osalta varsinkin saa säästöön suuria summia lähes olemattomilla teoilla, jotka eivät arkeen edes vaikuta. 🙂 Oikein harmittaa miten paljon sähköönkin on joskus mennyt rahaa, ja ihan turhaan tuli törsättyä siinäkin. No, onneksi säästöä syntyy nyt kun kulutus on järkevämmällä tolalla. 🙂

 8. Hyvä postaus taas. <br />
  Ja mä oon taas tuollainen pöljäke, mistä puhut :D<br />
  Mä tiedän, että kannattais suunnitella ja miettiä syömisiä ja ostoksia, mutta silti en saa laadittua kauppalistaa. Jos saan sen tehtyä, niin se jää kotiin, enkä muista kuin puolet siitä ulkoa. <br />
  Yhden kerran otin itseäni niskasta kiinni, kun olin laskenut herkkuihin menneen 200 e/kk. Se on järkyttävä summa isommallekin perheelle, mutta entäs pelkästään äidille ja tyttärelle. Se on älytön summa herkkuihin kuussa. <br />
  No mutta kuitenkin, sain kuukauden, ehkä toisenkin pidettyä itseni kurissa, ja kauppalaskut tippui varmaan kolmannekseen suunnitelmien ja herkkuostosvähentelyn myötä.<br />
  No, sitten palasin taas vanhaan, en tiedä miksi. Tekosyitä löydän varmasti, jos rupean kaivelemaan :)<br />
  Mutta tilanne on nyt se, että mä en voi laittaa näitä summia ruokakauppaan, mitä mulla nyt menee. Joten, tämä asia tulee muuttumaan pysyvästi heti huomisesta lähtien.<br />
  <br />
  Kaupassa mun on pakko käydä useamman kerran viikossa, koska hilaan kaiken mahdollisen pyörällä. Niin, tai no jos jättäisin ne turhakkeet taas pois, niin ehkä kauppakerratkin vähentyisi puoleen. Inhoankin käydä ruokakaupassa. Pitäisi nyt kyllä ryhdistäytyä ihan joka saralla. Miten mä olen niin levinnyt näin mun asioiden kanssa…<br />
  <br />
  Sähkönkulutuksessa olen taas ollut aina tarkempi. Valot syttyy ja sammuu sitä mukaa kun liikutaan kämpässä. Ainut on tuo vessa ja sen loisteputkilamppu, joka saa olla päällä enempi. Myöskään telkkarit yms. laitteet ei ole turhia päällä. Meillä on koko ajan sen 60-80 euro/3kk nuo sähkölaskut. Välillä on vaihtunut sähköyhtiö tarjousten perusteella.

  1. Minna: Tiedän niin tuon tunteen, alussa itsekin unohtelin kauppalappuja enkä muistanut yhtään mitä piti ostaa. Paluu vanhaan huonoon tapaan tapahtuu niin helposti ja nopeasti, että sortumisilta en ekana vuonna itsekään täysin välttynyt. Nykyisin tuo kauppalistan tekeminen tapahtuu kuin itsestään, näppäilen sen puhelimen muistioon tai jos miehen kanssa mietitään yhdessä niin suoraan esim whatsuppiin jossa kumpikin voi sitten tehdä lisäyksiä esim viikonlopun ostoksiin. :)<br />
   <br />
   Myös valokuva jääkaapista ja kuivakaapista auttaa silloin kun on kiire eikä ehdi näppäilemään kokonaista listaa. Kaupassa kun keskittyy katselemaan kaappien sisältökuvia niin sekin vie huomiota vähän pois herkuista ja samalla ei tule ostaneeksi turhaan samoja tuotteita joita kaappi on jo pullollaan, ja muistaa ostaa myös esim lihaliemikuutiot, ketsupin ja mausteita jotka helposti aina unohtuvat. :)<br />
   <br />
   Sähkölaskussa ollaan samalla linjalla, eikä tunnu tosiaan missään tuo järkevä tapa käyttää sähköä. 😀 Alkuvaiheessa itseäni jouduin muistuttelemaan kun valot tuppasivat unohtumaan päälle, mutta nykyisin sekin tulee niin syvältä alitajunnasta etten edes ajattele asiaa toimiessani. 🙂

 9. Heippa, <br />
  löysin blogisi äskettäin ja nyt on pakko kommentoida, kuinka paljon olen täältä ammentanut.<br />
  Olen myös kotoisin vähävaraisesta perheestä ja nuorena opiskelijana kamppailin ( osittain vieläkin ) tavarapaljouden kanssa. Tunnistan itsestäni täysin tuon maailmalle lähdön ja törsäämisen kaikkeen turhaan ja huonolaatuiseen.<br />
  Herätyshetkeni oli muutto 46 neliön asunnosta- tavaraa oli niin valtavasti niin pienessä tilassa, että muuttokuorma lähinnä itketti. Olen tällä hetkellä 21- vuotias ja jäädessäni keväällä työttömäksi otin tavoitteekseni karsia tavaraa. Laiskaan tapaani en kuitenkaan saanut tuloksia aikaiseksi :D<br />
  Aloin lukemaan blogiasi ja totesin, että nyt alkaa hyödyllinen ajankäyttö &quot;huomennakin ehtii &quot; ajattelun sijasta.<br />
  Iloisesti voin todeta, että suurin osa turhasta tavarasta on myyty, viety kierrätykseen tai roskiin. En olisi uskonut miten ihanaa on hengittää ja availla kaappeja, kun joka paikka ei pursua krääsää.<br />
  Olin jo noin vuosi sitten tiedostanut, että laatu korvaa määrän ja siitä aioin pitää jatkossakin kiinni. Ymmärrän täysin sisustamisintosi ja sisustukseen panostamisen. Jos aletaan miettimään rahankulutusta ja sen kohteita, mielestäni koti ja siihen rahallisesti panostaminen ei ole ollenkaan huonoin rahankäytön kohde.<br />
  Itse rakastan kotiani, haluan että nautin jokaisesta silmäyksestä, enkä näe siinä mitään pahaa.<br />
  <br />
  Huh. Tulipas pitkä sepustus. Pähkinänkuoressa, kiitos inspiraatiosta, osittain ansiostasi kotimme on nyt helpompi paikka hengittää. Ja sinun kotisi on aivan upean ihana. Mukavaa kesän jatkoa!

  1. Unkari: Ihana että jätit kommenttia kanssasiskoseni! &hearts; &hearts; <br />
   <br />
   Tuo on kyllä melkoinen vitsaus tuo kummallinen kieroutuma mikä syntyy kun joutuu elämään nuorena nuukasti. Meitä on yllättävän monta jotka sitten aikuistuttuaan joutuvat tuohon tilanteeseen että raha palaa kaikkeen halpaan krääsään. Tärkeintä on että rahalla saisi mahdollisimman paljon, eikä ole väliä vaikka ostokset olisi turhiakin. Minulla yksi ääripään esimerkki on alushousujen hamstraaminen alennuslaarista, ostin useat kymmenet aivan kauheat ja epämukavat alushousut kun halvalla sai. Tarvetta ei ollut yksillekään… 😀 😀 <br />
   <br />
   En raaskinut koskaan ostaa niitä juttuja joista haaveilin, en voinut ostaa satasen laatufarkkuja koska H&amp;M:stä sai kolmet samalla hinnalla (mihin ihminen edes tarvitsee välttämättä kolmiakaan farkkuja, varsinkaan kun kaapissa oli niitä entuudestaankin). Sama oli pesuaineiden suhteen, en voinut ostaa nahkatakkia koska ne maksoivat useamman satasen, mutta laitoin varmaankin yli 600€ yhteensä kaikenmoisiin muovisiin keinonahkatakkeihin vuosien varrella. Sisustuspuolella ostelin kaikkea halpaa krääsää, pöytätabletteja, kynttilöitä, kahvikuppeja, posliinikoristeita tms. mutten raaskinut ostaa vuosiin päiväpeittoa. 😀 Ihan vinksahtanut ajatusmalli tuo tuollainen, mutta valitettavan yleinen. <br />
   <br />
   Tavaroiden ei tarvitse olla kalliita eikä design tuo välttämättä sellaista lisäarvoa josta kannattaisi maksaa. Sen olen kuitenkin huomannut että kun tavaraan panostaa vähän enemmän, sen ostamista myös harkitsee tarkemmin ja tavarasta pitää parempaa huolta. &hearts; Ja unelmat ovat aina toteuttamisen arvoisia, varsinkin jos kyseessä on oma koti, jossa viettää suurimman osan elämästään. Ihanaan viihtyisään kotiin on mukava tulla, ja monesti vähemmän on todellakin enemmän. &hearts;<br />
   <br />
   Kiitos sinulle kommentistasi! &hearts; Ihanaa alkavaa viikkoa ja kauniita unia! &hearts;

 10. Loistava postaus! Sanot suoraan, mita itsekin ajattelen. Minakin olen pikkuhiljaa oppinut ymmartamaan mika esim. on herkuttelua ja mika oikeaa ruokaa ja etta suklaata tai viinilasillista ei tosiaankaan tarvitse paivittain. Sahkonkulutuksessa on meilla ollut niin paljon samaa etta oikein naurattaa, vaikka pitaisi kylla varmaan itkea, jos nyt tapoihin kuuluisi menneita itkeskella 😀 Mutta nyt olen mennyt melkein toiseen aarilaitaan ja sen kylla huomaa sahkolaskussa.

  1. Mimi: Tuo herkkujen ja oikean järkevän syötävän raja on niin häilyvä että on helppo huiputtaa itseään uskomaan että puolikas keksipaketti päivässä kuuluu elämään. 🙂 Mässytyksen ja ylenpalttisen herkuttelun seurauksena lihoin todella paljon ja niiden kilojen karistaminen ja sokerikoukusta irrottautuminen oli niin rankka prosessi etten enää koskaan päästä itseäni sellaiseen kuntoon. Aamu alkoi herkuilla kahvin kanssa ja päivä päätyi herkkulautaseen. Yölläkin saatoin tytön syöttämisen jälkeen käydä kaapilla napsimassa napaani keksiä, karkkia, sipsiä, jäätelöä tai muffineja (olen ollut paha Rainbown suklaamuffinsi-addikti). :)<br />
   <br />
   Sähkölaskussa mekin voidaan vielä vähän nipistää, mutta annan tämän lopun tapahtua luonnostaan. Nyt on meillä hyvä tasapaino ja sähköstä ei tule maksettua turhaan. 🙂

 11. Näin omakotitaloasujana sähkölämmityksen kera tulee todella tarkaksi kuluista.Sähkö kun on todella kallista tänä päivänä.Suihkussa ei turhia lutrata ja patterit päällä vain kovalla pakkasella.Lämmityksessä auttaa myös takat ja ilmalämpöpumppu.Lattialämmitykset päällä vain kovalla pakkasella,ainoastaan kylppärissä aina,rakenteiden takia.Roskaa meillä tulee vähän,roskiksen tyhjennys joka toinen viikko.Turhia herkkuja ei ostella ikinä viikolla,viikonloppuisin herkutellaan enemmän,ihan terveyden takia.Silloinkin leivon usein oman pihan antimista.Marjoista,raparpereista,omenoista.Kesällä kasvatan itse juurekset,yrtit,vihannekset.Talvisin käytämme leivinuunia ruuanlaitossa jatkuvasti.Omakotitalossa pystyt omilla valinnoilla vaikuttamaan kuluihin todella paljon.Kotiin,sisutukseen pyrin ostamaan laadukasta tavaraan.Äitikin jo lapsena opetti sanonnan,että köyhän on ostettava laatua.Ja se pitää paikkansa.Mielummin yksi parempi,kuin kymmenen halpista.

  1. Nanna: omakotitalossa on varmasti tärkeää seurata sähkönkulutusta, ymmärtääkseni lämmityskulut ovat usein suurin kustannus. Omat marjapensaat olisi ihanat, saisi pakkaseen talveksi laatumarjoja eikä tarvitsisi turvautua kaupan pakastealtaan marjavalikoimaan. Karviaiset ovat suurinta herkkuani, mutta niitä saa täällä Helsingissä aika huonosti, toreilta joskus mutta harvemmin niistäkään. <br />
   <br />
   Meillä pyrittiin ostamaan kotona laatua, mutta arki oli niin tiukkaa että useimmiten piti tyytyä vähemmän laadukkaisiin tuotteisiin. Harrastuksiin panostettiin se mitä pystyttiin ja siitä olen äidilleni ikuisesti kiitollinen, sain harrastaa ja käydä leireillä, vaikka ne tekivät todella ison loven lompakkoon. Äitini on ollut todella hyvä priorisoimaan meidän perheen arkea ja sieltä on moni oppi tarttunut. Nuorena aikuisena sitä tuli kuitenkin hullaannuttua omasta palkasta ja luojan kiitos tajusin ostaa oman asunnon 19-vuotiaana. Se hillitsi hieman menoja, vaikkakaan ei poistanut huonoon tavaraan tuhlaamista kokonaan. Olen ollut kauhea hamsteri joskus, kenties juuri tuosta omasta vapaudesta johtuen. Kerrankin oli mahdollista ostaa vaikka kuusi toppia kerralla, ja minähän ostin, vailla järjen hiventäkään. 😀

 12. Ihmettelen miten teillä on voinut olla monen satasen sähkölasku? Me emme tosin sauno juuri koskaan, mutta valot ja laturit on päällä ja teen töitä kotona eli päiväsaikaankin laitteita käytössä. Yli satasen (3kk) laskua ei ole tullut kertaakaan meidän Helsingin kerrostaloasuntoon.<br />
  <br />
  Luonnollisesti lamput ovat tosiaan nykyään energiaystävällisempiä ja niin teillä kuin meilläkin on viime vuosina vaihdettu keittiökoneet ja esim. TV, joten oletan uudempien laitteiden syövän vähemmän sähköä kuin vanhojen.

  1. Vaikea tiputtaa: Yksi vastaus – halogeenit ja jatkuvasti päällä olevat lamput. Halogeenilamput kuluttaa hirveän määrän sähköä ja joskus meillä on ollut katot täynnä halogeeni-plafondeja. Makuuhuoneessakin oli sellainen plafondi, jossa oli 11 kpl halogeenilamppuja (G9-kantaisia). Vanha jääkaappi ja pakastin kuluttivat enemmän kuin nämä uudet, johtuen siitä että olivat isoja erilliskaappeja, mutta nekin olivat energiankulutukseltaan A-luokkaa. Astianpesukonekin oli Mielen A , mutta vanha pesukone ja kuivuri veivät kauhean määrän sähköä sillä olivat niin vanhoja ja huonossa kunnossakin. <br />
   <br />
   Halogeenit ovat pahimmat energiantuhlaajat ja ne kannattaisi jokaisen vaihtaa ledeihin, tippuu sähkölasku heti useammalla kympillä, sen takaan. 🙂

 13. Hyvää asiaa,mutta esitelmä on liiian pitkä ja toistat samaa aika paljon. Jos tämän saa antaa vinkkinä seuraaviin videoihin. Lyhyempää kiitos? Muuten kiva kun teet tämmöisiä postauksia!

  1. Jep: Videon ei ollut tarkoitus olla esitelmä vaan enemmänkin tarina omassa elämässäni tapahtuneista muutoksista. Lyhyempi videon pituus on varmasti parempi, ehkä kokemus kouluttaa pikku hiljaa. 😀 Olen tehnyt elämässäni nyt noin kuusi videota ja kammoan kameraa sekä julkista puhumista. Sen vuoksi en halua ottaa mitään paineita ja antaa liikaa painoarvoa saamalleni kritiikille. 🙂 Yritän totuttaa itseni kameraan ja saavuttaa rentouden, jonka jälkeen vasta alan kehittämään toteutuspuolta.

 14. Minun käsittääkseni nykyään valmiustilat eivät juurikaan kuluta sähköä ja kodin laitteista eniten kuluttaa kylmäkoneet, pesukoneet, isot telkkarit ja sähkösauna. Myös tuotteiden valmistus, kuljettaminen, vanhojen kierrätys ym kuluttaa energiaa, joten isossa mittakaavassa on vähän niin ja näin paljonko oikeasti säästää vaikka ostamalla uuden, energiapihin pesukoneen.<br />
  Jos olet pienituloisesta perheestä lähtöisin, eikö teillä kotona opetettu säästäviin kulutustapoihin? Itse opin kotona sähkön säästämisen ja esim. turhien valojen sammuttelu tulee selkäytimestä. Huonekalut, tavarat ja vaatteet ostettiin siten, että ne kestävät ja niitä voi tarvittaessa kierrättää eteenpäin. Minun lapsuudessa (80-90- luku) kaiken paitsi jätteiden kierrätys oli normi. <br />
  Myöskin herkkuja oli vain viikonloppuisinkin ja usein nekin olivat itse leivottuja ja pari vuotta kotoa muuttamisen jälkeen olikin ihanaa, kun ruokakaupasta tuli ostettua mitä sattui – toki opiskelijan tulojen mukaisesti. Aika pian sitä palasi lapsuuden ruokatapoihin enkä ole koskaan heittänyt ruokaa roskiin tms.

  1. K: Valmiustilat eivät kuluta paljoa mutta turhaa kulutusta ovat silti. Pöytäkone on poikkeus, sitä en normaali arjessa ja kotona ollessa sulkisi, muistan miten kauhea vaiva sen käynnistämisessä on. On myös turvallisempaa sammuttaa tv kokonaan, jolloin tarvitse murehtia turhia (uutisissa välillä näkee näitä tv:n räjähtämisiä yms. ikäviä tulipaloyllätyksiä). <br />
   <br />
   Kyllä meillä äiti sammutteli turhia valoja ja yritti pitää sähkölaskut kohtuullisella tasolla, mutta siihen aikaan ei ollut meidän perheessä tietokonetta, dvd- tai bluray soittimia, pelikoneita, blendereitä, toastereita, kännyköitä tai muitakaan nykypäivän ylellisyyksiä, myöskään saunaa. Ainoat laitteet olivat tv, pesukone, kahvinkeitin, mikro, radio, hiustenkuivain ja -kiharrin, imuri, ja oman huoneeni cd-mankka. Ainoa asia josta äiti minulle sanoi oli valojen sammutus, mutta nuorena sitä keskittyi ajattelemaan ihan muita juttuja kuin äidin sähkövalistuksia. :D<br />
   <br />
   Me ostettiin huonekaluja vain todelliseen tarpeeseen ja mahdollisimman edullisesti. Usein alen aikaan jos oli mahdollisuus tehdä hankintoja ylipäätään. Äidin valkoinen nahkasohva oli käytössä yli 20 vuotta, kunnes se oli jo siinä kunnossa että puolet täytteistäkin oli kadonnut ja sohvaa parsittu kasaan sieltä täältä, 80-90-luvulla kun ei ollut Ikeaa, josta olisi saanut edullisesti ehjää tilalle. <br />
   <br />
   Äitini on leiponut aina paljon (alan koulutus) ja osaa loihtia herkkuja lähes tyhjän kaapin antimista. &hearts; Olen äärettömän ylpeä äitini asenteesta ja osaamisesta, nyt aikuisena sitä vasta kunnolla ymmärtää miten haastavia tilanteita hän on kohdannut, elämä kun ei aina mene niin miten sen on suunnitellut. ♥︎

 15. Moikka Miia<br />
  Hyvä video taas ja kivasti osaat esiintyä. <br />
  Olen samaa mieltä kauppalistasta, se on hyödyllinen ja nopeuttaa kaupassakäyntiä.<br />
  Tulee myös ostettua kaikki tarpeellinen viikon ruokalistan ruokia varten. Ihan kaikista<br />
  herkuista ei ole luovuttu. Ruokalasku on n. 600,- kuukaudessa kahdelta, ehkä keksi mitä<br />
  siitä voisi enää vähentää.<br />
  Sähkölaskut ovatkin sitten oma juttunsa. Lämmitys vie ison osan kuluista. Kesäkuukausina<br />
  siedettävää, mutta talvella järkyttävää. Kaikkea on kokeiltu.<br />
  Somea käsittelevä videopostaus voisi olla mielenkiintoinen, viikon ruuat eivät niinkään.<br />
  Nautitaan kesästä. Meillä on tänään suuntana Hanko.<br />
  ?

  1. Raili: kauppalista helpottaa elämää niin paljon, varsinkin jos on tuttu kauppa ja osaa tehdä listan siinä järjesyksessä missä kaupassa kuljetaan. 🙂 Sitten vaan poimii kärryyn kaikki listan tarveaineet oikeassa järjestyksessä ja mars ulos kaupasta. Isonkaan ostoskärryllisen ostamiseen ei mene kuin max 20 minuuttia, ja näin säästyy aikaa sekä rahaa. :)<br />
   <br />
   Sosiaalinen media vie melkoisesti aikaa ja välillä on pakko pitää taukopäiviä. Somen lisäksi myös sähköpostit ja muu yhteydenpito on joutunut minulla syyniin, poistin juuri yli 90 000 turhaa sähköpostia ja siihen hommaan tärvääntyi melkein kokonainen päivä, ärgh. Tuo oli pakko kuitenkin tehdä, sillä sähköpostitila veteli viimeisiä megatavujaan ja halusin yhdellä kertaa hoitaa koko homman kuntoon ettei minun tarvitse tehdä hommaa toistamiseen. 🙂

 16. Olipa kerrassaan mukava postaus ja ainakin hetkellisesti myöskin sai minut toimivaan. Oulussa näkisi ilman valojakin varsinkin niissä huoneissa, joissa ei kukaan ole 😉 postauksen katsottuani sammuttelin aika monta turhaa valoa ja irrotin myös läppärin johdon, jossa on virtaa kyllä ja tyttö katsoo videota pelipäivän kunniaksi. Ihailen sinnikkyyttäsi tehdä &quot; tilastoja&quot; ruokapuolella. Tekisi meidän taloudeasakin hyvää. Olen juurikin fiilis ostaja ja vaikka ei olisi tarpeen pihistellä niin järkevää se olisi, juurikin eilen jouduin pahalla mielellä laittamaan vaikka mitä roskiin jääkaapista, avaamatonta ja avattua; täysin typerää ja harmillista. Odotan innolla ruokapostaustasi vkon ajalta. Muutenkin käyn kurkkimassa blogisi lähes päivittäin ja hyvin harvoin kuitenkaan kommentoin, nyt ei voi olla kommentoimatta. Ihanaa kesää sinulle ♡

  1. Anvi: Ihana kuulla että sain aikaan reaktion siellä päässä. 🙂 Pienistä jutuista tulee isoa säästöä ja silmät aukeavat kun huomaa millainen vaikutus pienillä teoilla on sähkölaskuun. <br />
   <br />
   Olen listaihminen ja tykkään tehdä erilaisia listoja joskus ihan huviksenikin. Ruokakuittien näppäily oli välillä silti pakkopullaa ja usein kuitteja kerääntyi viikon ajalta ennen kuin sain aikaiseksi alkaa niitä näppäilemään exceliin. Jo ostettuja tuotteita kirjoitellessa ja euroja laskiessa tuli sellainen turhautuminen ja suuttumus omiin toimiin, pillimehun ja pasteijan ostaminen jääkappissa valmiina olevan kotiruoan syömisen sijaan oli ostohetkellä fiksun oloinen ajatus ja nopeastihan sitä nappasi haluamansa ja lampsi kassalle maksamaan. Tuollaisten kuittien läpikäyminen ja ylöskirjaaminen sen sijaan oli hidasta ja ärsyttävää, ja myös se että kuuden euron arvoinen syömäkelpoinen ruoka jäi syömättä ja lensi roskiin pilaannuttuaan jääkaappiin. Aikaisemmin en miettinyt yhtään valmistusmääriäkään, tein aina sapuskat neljälle vaikka meitä oli vain kaksi tai tytön siirryttyä kiinteisiin kolme henkeä. Aina jäi kattiloiden pohjalle ruokaa, josta tuli &quot;vanhaa&quot; eikä sitä voinut syödä. Huh noita aikoja ja ruokalaskuja. :(<br />
   <br />
   Kiitokset kivasta kommentistasi, ihanaa ja aurinkoista kesää sinulle Anvi! &hearts;

 17. Hyvä aihe ja kiva video jälleen! <br />
  <br />
  Totesin taas olevani jo valmis minimalisti. <br />
  Meillä menee viisihenkisenä perheenä noin 150e viikossa ruokaostoksiin, vaikka kaikki ovat kotona näin kesälomalla ja siltikin, että olen varsinainen terveyshifistelijä. Rahaa palaa ruokaan vaikka miten paljon, jos vaan antaa palaa, etenkin näin isolla porukalla. Mulla on vielä tuoreessa muistissa opiskeluajan kituuttaminen, silloin meitä oli kolme ihmistä yhden ihmisen palkalla omistusasunnossa ja ruokakulut viikossa noin 60e (koska paljonkaan enempää ei olis ollut varaa). Eli linjassaan yritän säilyttää näitä ruokamenoja maltillisena. TOSIN huomaan välillä, että mun on pakko pitää ns. löysempiä viikkoja, jolloin ruokakauppaan voi helposti sitten pyörähtää rahaa puolet enempi. Se yhden viikon prolapsi hyvin korjaa aina tuota tilannetta niin, että tekee mieli säästää muina viikkoina. Yritän itse ostaa mm. luomulihaa tai muuten pakastamatonta lihaa alennusprosenteilla omaan pakastimeen, teen välipaloja itse (pannaria graham-jauhoista ilman sokeria esimerkiksi), kalaa syödään vähintään kahtena päivänä viikossa jne. Salaattia on jokaisella ruualla tarjolla, usein myös lämpimiä vihanneksia lisukkeena. Olen edelleen ajatellut, että meillä on tosi valtavat ruokakulut, mutta postauksesi pisti tätä ajatustani hiukan uuteen uskoon. Ehkä osaan hiukan hellittää tuosta pakonomaisesta tarpeestani karsia ruokakuluja pienemmäksi, koska kuitenkin nautin sitten paljon siitä mahdollisuudesta ostaa kaupasta hyviä, omien arvojen mukaisia ruokatarpeita. <br />
  <br />
  Sähkölaskun osalta tuo valojen sammuttelu ym. on ollut lapsesta asti selkäytimessä. Sensijaan puhelimen latureiden ym. osalta tunnen piston sielussani. En pidä sitä todennäköisenä rahasyöppönä ehkä, koska en jaksa siihen panostaa. Saunassa me käydään noin kerran viikossa tai kahden viikon välein, kotoa lähtiessä poistetaan energiasyöpöt, lämmitetään leivinuunilla mahd paljon ym. Mutta osakeasumisen ja okt-asumisen välillä sähkön kustannuksista ei voi kyllä puhua rinnakkain. 🙂 KÄYTTÖSÄHKÖN määrää voi jokainen oikeasti pohtia. 🙂

  1. Tanja: rahaa saa ruokaostoksiin palamaan niin paljon kuin taaloja taskusta vaan löytyy. 🙂 Meillä riistäytyi homma aikoinaan ihan käsistä ja useampi vuosi meni niin, että ruokakulut oli lähemmäs 1500€ kuussa. Meillä ostetaan jonkin verran luomua, mutta yleensä esim lihan suhteen vertailen pienten tuottajien kilohintoja ja ostan niistä halvinta. Kasviksissa ostetaan aina kotimaista, jos vaan on saatavana. Hedelmissä pyrin ostamaan kauden edullisimpia ja sitten nämä normaalit banaanit ja omenat joita popsimme oli kilohinta mikä tahansa. <br />
   <br />
   Omakotitalo oli ehkä turhan väljä vertauskuva, niitä kun on niin erilaisia. Ajatus kuitenkin tuossa taustalla on se, että Helsingin Energian sähkönkulutus ja hintakäyrä ovat molemmat olleet omakotitalo-pykälän kohdalla eli oikeassa laidassa jossa suurimmat kulutukset ja kustannukset. Nyt olemme vasurissa, eli pienimmässä päässä (yksiö, 1-2 asukasta) ja siitä olen todella ylpeä. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *