Familon Ultra – perkaalipuuvillaiset hotellilakanat & lakanavertailu

Kaupallinen yhteistyö: Familon

Familon uudet himmeästi hohtavat Ultra-puuvillaperkaalilakanat kuuluvat “rapsakoiden” hotellilakanoiden kastiin. Öko-tex -standardin täyttävät 100 % puuvillasta valmistetut petivaatteet haihduttavat hyvin kosteutta ja rapsakkuutensa ansiosta ne jättävä ilmaa peiton ja ihon väliin, mikä saa aikaan perkaalilakanoille tunnusomaisen viileyden tunteen. Muutama lukijani on kesän aikana kysynyt minulta mielipidettä näistä kyseisistä Familonin uutuuslakanoista ja esittänyt toiveen hotellilakanoiden vertailupostauksesta, joten kiitos Familonin, tässäpä tulloo… 🙂

Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi
Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi

Vertailussa perkaalipuuvillaiset suosikit

Sain Familonilta testavakseni kaksi hohtavan valkoista Ultra-perkaalipussilakanasettiä ja vannoutuneena hotellilakana-fanina oli mielenkiintoista päästä kokeilemaan ja vertailemaan kahden eri merkin ja valmistajan versioita – ikisuosikkiani Casa Stockmannia ja uutta Familon Ultraa…

Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi
Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi

Familon Ultra – Rapsakat unet

Familon Ultrassa kiinnitin ensimmäisenä huomioni kauniisiin kanttausompeleisiin, jotka kiertävät sekä tyynyliinan että pussilakanan ympärillä. Pussilakanasetti näyttää viimeistellymmältä ja ylellisemmältä noinkin pienen detaljin ansiosta.

Seuraavaksi syyniin pääsi perkaalipuuvillan rapsakkuus ja viileyden tuntu ihoa vasten, ja vaikka kumpikin ominaisuus osoittautui Familonilla olevan hieman Casa Stockmannia hienovaraisempi, tykkäsin silti kovasti nukkua näiden Ultra-lakanoiden kanssa. ♥

Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi
Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi

Kumpi on parempi? Risut ja ruusut

Tässä vielä yhteenveto Familon Ultran ja Casa Stockmannin hotellilakanoiden ominaisuuksista ja eroavaisuuksista:

√ Kumpikin on sävyltään täydellisen valkoinen, sävyt eivät sinerrä eivätkä taita kermaan.

√ Familonissa kaunis reunaommel, päihittää Casa Stockmannin perusompeleen.

√ Molemmissa on aukot pussilakanan yläkulmissa, tästä plussaa!

√ Kummastakin puuttuu ala-aukon sulkumahdollisuus (ei nappeja, ei neppareita).

√ Familonin tyynyliina on 55x65cm, joka on vähän liian suuri. Casalla koko on parempi 50x60cm.

√ Familon on aavistuksen paksumpaa puuvillaa, tyynyliinojen harmaat reunakanttaukset eivät näy tyynyliinasta läpi. Casa Stockmannissa peiton pesulappu saattaa kuultaa läpi, Familonissa näin ei tapahdu.

√ Familon ei rypisty ihan niin helposti kuin Casa Stockmann.

√ Casa Stockmannin lakanat ovat hitusen rapsakammat ja viileämmän tuntuiset.

√ Familonin Ultra -pussilakanasettiä ei ainakaan toistaiseksi ole saatavana kuin 150x210cm kokoisena, itselläni tarve olisi juurikin tuplakokoiselle pussilakanalle. Tässä asiassa Casa Stockmann on luonnollisesti voittaja.

Familon hotellilakanat perkaalipuuvillaa kokemuksia Omakotivalkoinen sisustusblogi

Kiitettävä arvosana ja suositus

Kummallekin annan kiitettävän arvosanan sekä suositteluni. ♥ Jos ja kun Familonin tuplakokoinen Ultra-pussilakanasetti tulee joskus myyntiin, saattaisin hyvinkin sellaisen ostaa omaan petiini. Nämä yhden hengen pussilakanat lahjoitan miehelle, joka hänkin on suuri hotellilakanoiden kannattaja ja Casa Stockmanneissa tähän asti yönsä viettänyt. 🙂

Leppoisaa lauantaita kaikille!

Lue myös: ➤ Ylelliset hotellilakanat edullisesti37 kommenttia “Familon Ultra – perkaalipuuvillaiset hotellilakanat & lakanavertailu

 1. Ah, vaikuttaapa ihanilta! Minäkin tykkään tuollaisista kuohkeista lakanoista, mutta mieheni mielestä ne kutittaa… Vaihtelemme siis “rapsakoiden” ja sellaisten tavallisten, peittoon mukautuvien lakanoiden välillä 😀 Itse tykkään kyllä, että lakanoissa on väriä, kokovalkoiset tuntuisivat ehkä oudoilta ja liiankin hotellimaisilta. Päiväpeiton alle saa sitten väriläiskät päivisin piiloon häiritsemästä harmoniaa 🙂

  1. Sem: Rapsakat lakanat ovat parhautta! 🙂 Värikkäät lakanat ovat kieltämättä aika ihanan näköisiä mutta itse tykkään eniten perusvalkoisista. Niissä oma mieleni lepää parhaiten, ehkä senkin vuoksi että olen hotellissa aina saanut parhaimmat unet ja omat valkoiset lakanani muistuttavat minua hyvin nukutuista öistä. 🙂

 2. Kiitos vertailusta.? Taidanpa kokeilla Familonia. Itselläni ovat Casa Stockmanin perkaalipuuvillalakanat ja olen monta kertaa manannut ne ihan älyttömän rypistymisen vuoksi. Ensimmäisen pesun jälkeen meinas itku tulla.?

  1. Ansku: Olen saanut Casan lakanat melko suoriksi kuivattamalla ne narulla ja viikkaamalla ne pitkittäissuunnassa valmiiksi narulle roikkumaan. Silittelen kädellä niitä sileäksi jo tuon viikkausvaiheen aikana ja ovat kuin raudalla silitetyt kun ne ovat kuivaneet. 🙂 Vaatii tietysti oman aikansa tuo, pari minsaa per lakana menee viikkaillessa narulle, mutta toisaalta se on suoraan pois siitä hetkestä kun ne laittaa kaappiin. 🙂 Familon ei rypisty ihan niin helpolla, suosittelen ehdottomasti kokeilemaan! <3

 3. Minäkin vannon rapsakoiden lakanoiden nimeen, ja olen siirtynyt melkein kokonaan noihin Casa Stockmannin lakanoihin. Ekstrarapsakkaat niisä tulee mankelissa, ja koska en sellaista omista, käytän nykyään lakanat pesulassa (en pysty nukkumaan silittämättömissä lakanoissa, ja koska haluan säästää aikaa ja lakanoiden silittäminen on inhaa, vien pesulaan). Mutta kaikkien aikojen rapsakkaimmat lakanat olen nähnyt äidilläni, taitavat olla Luhta Homen mallistoa ja muutaman vuoden takaa. Ne on todella viileät ja rapeat, ja näköjään pysyvät sellaisena vuodesta toiseen. Äitini kyllä myös mankeloi ne… ?

  1. Kati: Olisipa mankeli… <3 Sillä saisi pesulatason lopputuloksen ja takuuvarmasti pysyisi lakanat pitempään luotisuorina pedissä. 🙂 Paljonko muuten maksaa lakanaparin pesetys? Voisin itsekin harkita siirtyväni pesulapalvelun käyttäjäksi. 🙂

   Saatanpa ehkä tietääkin nuo äitisi Luhta-lakanat. 🙂 Minulla oli sinisen aikakauden aikaan (2000-luvun alkupuolella) Luhta Homen vaaleansiniset pussilakanat, joissa tummemman sinisiä siipimäisiä kuvioita. Ne olivat todella rapsakkaat yksilöt, sellaiset ohuet ja todella sileäpintaiset. 🙂 Olisivatkohan samaa mallistoa / kangasta?

   1. Joo, ne äitini Luhdat on juuri tuota siipikuvioista! Ne on vain mustavalkoiset.

    Käytän lakanat SOL-pesulassa, ja siellä on kilohinnoittelu liinavaatteille. Meillä on kolmen hengen perhe, ja usein kerään pesuun kahdet lakanat kerrallaan, eli kuuden hengen satsin (6 x pussilakana, 6 x aluslakana, tyynyliinat pesen itse koska ne on helpot ja nopeat silittää). Tuo “kuuden hengen” satsi maksaa suunnilleen 35-40 euroa. Heillä taitaa olla jokin minimiveloitus, olisiko 25 euroa, joten pienessä taloudessa kannattaa kerätä vähän enemmän kerrallaan pestävää.

    1. Kati: Niitä taisi tosiaan olla mustavalkoisenakin… hämärä muistikuva on että valitsin itse silloin mielummin siniset kun elin “sinistä elämänvaihetta”. 🙂

     Ei yhtään hullumpi hinta, saanko kysyä vielä kuinka nopeasti tuo pesulareissu hoituu? Eli jos vaikka maanantaina käyt jättämässä lakanat pesuun niin miten monta päivää kestää että voit noutaa ne pestynä takaisin kotiin? Mietin vaan sitä kun meillä ei ole kuin kahdet lakanat, joista toiset ovat joko sängyssä tai pesussa, eli viikossa pitäisi kierto hoitua. 🙂

     1. Ei ihan viikossa hoidu, antavat minusta tosi pitkän ajan jolloin lakanat on varmuudella valmiit (olisko yli 2 viikkoa?), mutta käytännössä aina on tulleet nopeammin. Lähettävät tekstiviestin kun ovat noudettavissa. Mutta viikossa ei kyllä ole tulleet kertaakaan. Eli sinun pitäisi hankkia yhdet lisää 🙂

     2. Kati: Näin arvelinkin… Taidan tyytyä ainakin toistaiseksi pesemään lakanat itse. 🙂

   2. Miksi et siirry muotoonommeltuihin aluslakanoihin? Netistä löytyy taitteluohje: ei tarvitse silittää ja kun pingottaa patjan ympärille, niin suoristuu vielä lisää. Jyskin Gold puuvillasatiiniset, lankaluku muitaakseni 220, ovat silittämättä siistit.
    Meillä on 2 kpl 80 cm leveää petausparjaa ja muotolakana 160 x 200 pitää patjat kätevästi yhdessä.

    1. Laura: En tykkää muotoonommelluista lakanoista, ne venähtävät keskeltä paljon nopeammin kuin perinteinen lakana ja kirjekuoritekniikalla pedattuna tavallinen lakana pysyy sängyssä todella tiukasti. 🙂

 4. Stokka myy myös Villa Stockmann nimellä perkaalilakanoita, hinta n. 15 euroa kalliimpi kuin Casa Stockann. Tiedtkö mikä ero niissä on? Villassa maininta lankaluku 220, Casassa ei lankalukua. Onko paketissa? Molemmissa nettisivuilla teksti Desingn from Finland.
  Entä tunnetko Hemtexin myymien lakanoitten perkaalilaadun? Sokoksen Coincasa oli pettymys pesulämpötilan 40 astetta suhteen (muotoonommeltu aluslakana), joka muuten kyllä rapsakka.

  1. Hellu: Casan perkaalilakanapakkauksessa ei lue lankalukua, mutta veikkailen sen olevan 200. Tuo Villa Stockmannin on siis hieman sileämpää ja pehmeämpää kuin Casa, luulen että Villa on lähempänä Familonia. 🙂

   Hemtexin perkaalit ovat myös tuttuja, ihan ok laatua mutta värilliset lakanat haalistuvat pesussa. Itse tykkään paljonpaljon enemmän Casa Stockmannista ja Fammilonista. Sokoksen Coincasasta minulla ei ole omaa kokemusta.

 5. Finlaysonilla uutuustuote trikoopussilakana ja aluslakana. Mitenkäs, onko trikoo lämmin vai viileä?

  1. No johan on…: Trikoo on minusta lämmin materiaali, se on niin tiivistä esim pellavaan verrattuna. 🙂 Myös flanelli on lämmin ja talvella todella mukava petikaveri. 🙂

 6. Mielipiteeni perkaalista (eng. percale) ja pellavasta. 🙂

  Molemmat ovat siis viileimpiä kankaita. Perkaali soveltuu mielestäni aluslakanan käyttöön ja pellava sopii pussilakanaksi jonkun peiton/huovan kanssa (tai ilman jos on hellettä).

  Kun perkaali-kankaan lankatiheys on 200 tai enemmän. Pellavan lankatiheys noin 100. Tästä johtuen pellava on hengittävämpi kangas kuin perkaali.

  1. Perkaali vs pellava: Perkaalipuuvilla on minun suosikkini, se on ihanan vilpoinen ja sileä. Pellava toki hengittää paremmin mutta siitä puuttuu tuo rapsakas viileydentunne, josta pidän kovasti. 🙂

 7. Perkaali/Percale lakanoiden vertailu!

  Minulla on 3 eri merkkisiä perkaali-lakanat eli Familon, Finlayson ja Kronborg. Näistä lämpimin on Familon ja viilein Finlayson.

  Kaikissa perkaaleissa on puuvillaa mutta Finlaysonilla on kampapuuvillaa joka on laadukkaampi kuin tavallinen puuvillaa, lisäksi huomasin Finlaysonilla ohuempi, pehmeämpi ja hieman sileämpi pinta kuin muut. Jäykin kankaan materiaali oli Familonilla.

  Halvin hinta oli Kronborgilla, ostettu Jysk-kaupasta. Käytän Finlaysonia kun ulkona lämmintä, Kronborgia syksyllä/keväällä, kylmempää säätä Familonia. 🙂

  1. Picou: Finlaysonin lakanat on hyviä, tykkään itsekin vaikka pienen miinuksen annan tuosta läpikuultavuudesta (näkyy peiton kanttaukset ja pesulappu läpi). Jyskin perkalesta ei ole omaa kokemusta, täytyykin kysyä siskolta mitä tykkää omistaan kun hänellä sellaiset muistaakseni on. 🙂

 8. Lisätietoa edellisestä kirjoittamani Perkaali/Percale lakanoiden vertailusta.

  Huonoa että Finlaysonin perkaali-lakanat pölyt kerääntyy runsaasti että piti imuroida ne (pölyt) pois. 🙁 Familonilla & Kronborgilla ei ole sellaista ongelmaa.

  Eli Familon ja Kronborg ovat voittajat, mutta vaikea sanoa kumpi on ykkönen. 🙂

  1. Picou: Familonin perkalesta itselläkin kokemusta ja todella laadukkaat ovat, ja nyt niitä saa tuplakoossakin. 🙂

 9. Pähkäilin ostanko trikoo-pussilakanan (malli Lungi), kun huomasin Finlaysonin verkkokaupassa oli 70%:n ale. Oli niin hyvä tarjous että ostin, vaikka en tiennyt tarkalleen minkälainen trikoo on. Kyllä kannatti ostaa! Trikoo-kangas oli pehmeä ja miellyttävän tuntuinen iholle, löysä kangas/materiaali ja lämmin. Ei tätä voi käyttää kesällä. Saa nähdä miten talvella, vähän epäilen ei oikein riitä lämpö. Mutta aivan loistava syksylle ja keväälle. 🙂

  1. Picou: Trikoo on ihanan tuntuinen ihoa vasten ja monet on kuvanneet sen olevan todella lämmin myös talvellakin. Lämpö jää talteen trikoon ja peiton väliin ilmataskuihin ja sitä kautta lämpö pysyy tallessa. 🙂

 10. Kiitos jaetuista ideoista.
  Kun itse on vuosikaudet taistellut löytääkseen laadukkaita liinavaatteita, olisi mukava kuulla oikeasti pitemmän kokemuksen ääniä. Vasta käytössä laatu koetetaan.
  Onko nyt kokemuksesi perusteella muodostunut mielimerkkiä?
  Olisi hauska kuulla tarkemmin, kun itsellä on Frettestä Casan ja Villan kautta Himlaan asti kokemusta, mutta nyt sinulla näkyy nyt esillä Familon. Se oli mulle uutta. Kun hankinnassa on koko nuorisolle ja heidän perheilleen liinavaatteet, olisi mukava tietää, eroaako Frette vielä Familonista pitemmässä käytössä niin, että kannattaisi satsata siihen. Vai ottaako Familonia. Miten minusta kuulostaa, että siinä on riskinsä? Jos se menee pehmeäksi pitemmässä käytössä, tiedän, että meidän nuoriso pettyy. Kiitos.

  1. Erkkilä: Familonin perkaalipuuvilla on todella laadukasta ja tykkään siitä enemmän kuin Casa Stockmannin perkaalilakanoista. Hinnassa toki on tosi iso ero ja Casa Stockmann on ehdottomasti hintaansa parempaa laatua. Familon on minulla pysynyt rapsakkana, kuivaan aina narulla tai saunan lasioven kulmalle heitettynä enkä koskaan rumpukuivauksena. Rumpukuivatus kuluttaa ja perkaalin rapsakkuus katoaa. Kyllä suosittelen Familonia mielelläni ja koen että siinä saa rahalleen tosiaankin vastinetta. 🙂

 11. Hei, ihanan näköinen makuuhuone sinulla on. Mistä olet löytänyt tuon valkoisen sängyn päädyn?

  1. Eija: Sängynpääty on osa sänkykehikkoa, eli kehyksen sivut kiinnittyvät suoraan päätyyn. Kyseessä on Kare Designin Ice Cube -mallin sänky, jota ei enää ole vuosiin valmistettu.

 12. Hyvä postaus! Kumpiko on sinusta materiaalina sileämpää, vanha suosikkisi Casa Stockmanin perkaalipuuvilla (ja se sileämpi versio niistä kahdesta) vai tämä Familon ultra perkaalipuuvilla?

  Kammoan ryppyisiä lakanoita, mutta minimienergiaperiaatteella välttelen mankelointia:)

  1. Siiri: Familonin Ulta on vähän sileämpi ja siksi parempi, mutta ero ei ole suurensuuri. 🙂 Familon on oma lempparini ja kun aikanaan pitää vanhempi casa stockmannin perkale korvata uudella niin luulen että päädyn korvaamaan sen samanlaisella Familonilla joka minulla yksi Casa Stockan ohella onkin jo. Familon on pesun jälkeen helpompi oikoa saumoistaan suoraksi ja kuivaa nopeammin, on myös hitusen sileämpi ja rypyttömämpikin. 🙂

 13. Nyt on Familonin perkaalipuuvillalakanasta kokemusta ja täytyy sanoa että olen pahasti pettynyt!

  Aiempi aluslakana oli muotoonommeltu satiinilakana kuminauhoilla. Sen sijaan että olisin ostanut samaa, ajattelin mennä vielä korkeammalle laatutasolle. Ensinnäkin vasta tuotteen saavuttua tajusin, että siinä ei ole kuminauhoja vaan kyseessä on “kirjekuorilakana” jossa muoto on saatu aikaan ompeleilla ja leikkauksella. Se ei ole yhtä helppo laittaa paikalleen, eikä se pysy yhtä sileänä.

  Toiseksi se minulle tärkein eli pehmeys oli pahin pettymys. Se on lähes yhtä karhea kuin tavallinen puuvillalakana.

  1. Tomppa: Minulla ei ole Familonin aluslakanaa, mutta pussilakana ja tyynyliinat löytyy ja ne ovat aivan ihanat edelleen vuosien jälkeen. Pinta ei ole lainkaan kova vaan hyvin sileä ja aavistuksen viileä, sellainen “rapsakka” kuten hotellissa. Puuvillasatiini tuntuu ihoa vasten vähän sellaiselta fleesemäisen pehmeältä, sitä tämä sileäpintainen perkaalipuuvilla ei ole.

   Onkohan sinulla varmasti oikea Familonin tuote, kuulostaa niin kummalliselta tuo kovuus nimittäin sillä itse kuvaisin tätä Familonia enemmänkin liukkaaksi ja silkkimäisen sileäksi kuin kovaksi.
   Aluslakanaa minulla ei ole, mutta luulisi että materiaali ja käsittely olisi niissä ihan sama kuin pussilakanassakin.

  1. Tomppa: vaikuttaisi olevan sama, lankalukukin täsmää. Oletko ollut yhteydessä Familoniin ja kysynyt onko kovuus lakanan ominaisuus vai onko tuotannossa tapahtunut jotakin? Hulahtanut liikaa tärkkiä tms?

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *