Varoitus jouluvaloista ja 5 turvallisuusvinkkiä tunnelmavalaistukseen

Tokmanni ilmoitti tänään mittavasta jouluvalosarjojen takaisinvedosta ja pyytää asiakkaitaan palauttamaan turvallisuuspuutteelliset sisä- ja ulkokäyttöön tarkoitetut Kotikulta-LED-valosarjat ja -tuotteet mihin tahansa Tokmannin myymälään. Takaisinveto koskee vuonna 2018 valmistettuja Kotikulta-tuotteita, joissa on käytetty muuntajia 3,5V/1,2 VA (LR-03.501.2) tai 31V/3,6VA (LRIP-31003.6). Kauppaketju kertoo tiedotteessaan havainneensa että valosarjojen muovinen kotelo saattaa olla viallinen ja näin ollen aiheuttaa sähköiskun vaaran. Tuotteen ostohinta hyvitetään myymälässä eikä kuittia vaadita.

Lumivalkoinen valkoinen jouluinen sisustus joulusisustus koristeet diy

Olen ostanut parikin Kotikulta-valosarjaa tässä loppuvuoden aikana ja surullisin mielin pakkasin ne takaisin laatikoihinsa (jotka onneksi säästin) palautusta varten… ja koska olen suositellut niitä teille lukijoillenikin, koen vastuukseni tiedottaa myös tästä takaisinvedosta.

Kausi- ja jouluvalot kuuluvat pohjolan pimeään talviaikaan ja tuovat itselleni hyvin tärkeää tunnelmaa kotiin. Turvallisuudesta ei koskaan kuitenkaan kannata tunnelman takia tinkiä ja vaikka valosarjojen led-lamput eivät itsessään kuumenisi, on sähkölaitteissa aina olemassa riskinsä, jonka Tokmannin tapaus viallisista muuntajistakin osoittaa.

Jos sinäkin olet ostanut tänä talvena joulu- ja tunnelmavaloja Tokmannilta, lue alla olevasta linkistä takaisinvetoa koskeva lisäinfo tuotekoodeineen. Voit varmistaa ostamasi tuotteen valmistusvuoden tuotteeseen kiinnitetystä infolapusta.

→ tokmanni.fi/takaisinveto2018

Valkoinen joulukoristelu tarratulostimella Brother P-touch Cube joulukuusi paketointi

Alla 5 tärkeää turvallisuusvinkkiä joulu- ja kausivalojen käyttöön:

• Ulkona ei pidä käyttää muita kuin ulkokäyttöön tarkoitettuja valoja, jotka kestävät kosteutta ja pakkasta (Ip44 ja IP43 soveltuvat ulkokäyttöön). Tämä koskee myös lasitettuja parvekkeita, jotka ovat liian kylmiä ja kosteita tiloja sisätilojen valaisimille. Jos et ole varma minne haluat valosarjan sijoittaa, osta sellainen malli joka sopii sekä sisä- että ulkokäyttöön.

• Muista että minkä tahansa valosarjan tai koristevalaisimen muuntaja saattaa lämmetä päällä ollessaan. Huolehdi siis sitä että muuntajaa ei liiskata seinän ja sohvan väliin. Mikäli muuntaja on kontaktissa kalusteen tai tekstiilin kanssa, se ylikuumenee ja lakkaa toimimasta.

• Älä koskaan pingota valosarjojen johtoa liian tiukalle. Johdon tulee kulkea pisteestä ja kiinnityskohdasta toiseen ilman ylimääräistä kireyttä. Sama koskee myös virtajohtoa – johdot aina mielummin liian löysälle kuin kireälle.

• Älä jätä valosarjoja päälle pitkäksi aikaa ilman valvontaa. Minuakin houkutti jättää verhoihin ripustamani valot palamaan reissuviikonlopun ajaksi, mutta turvallisuuden maksimoimiseksi ja sähkönkulutuksen minimoimiseksi otin johdot irti seinäpistokeesta. Pihavalot ovat asia erikseen, niidenkin kanssa toki täytyy olla mielummin etukäteen viisas kuin jälkikäteen katuva.

• Kaikista ulko- ja sisävaloista tulisi löytyä CE-merkintä ja testauslaboratorion merkki (esim. FI, S tai D). Mukana pitäisi olla myös tieto valmistajasta tai maahantuojasta sekä asennus- ja käyttöohjeet niin suomeksi kuin ruotsiksi. Kyseinen merkintä ei silti ole satavarma tae turvallisuudesta, mutta tarjoaa kuluttajalle hieman paremmat lähtökohdat laaduntarkkailulle ja fiksuille valinnoille.

Lumivalkoinen valkoinen jouluinen sisustus joulusisustus koristeet diy

Muistathan huolehtia myös peruspaloturvallisuudesta ja varmistaa että palovaroitin toimii niin kuin pitää. Lähes jokaisessa palovaroittimessa on merkistä ja mallista riippumatta erillinen testinappi, jota painamalla voit varmistua palovaroittimen toimintakyvystä. Itse henkilökohtaisesti suosittelen hankkimaan myös erillisen häkävaroittimen ja tutustumaan huolellisesti sen asennusohjeisiin.

Lisäksi kannattaa hankkia keittiöön sammutuspeite mahdollisia kokkausvahinkoja ja alkavia rasvapaloja varten… ja muistaa että pyykkiä ei koskaan saa kuivata saunassa eikä kynttilöitä jättää palamaan ilman valvontaa!

Mukavaa tiistain jatkoa kaikille!

3 kommenttia “Varoitus jouluvaloista ja 5 turvallisuusvinkkiä tunnelmavalaistukseen

  1. Todella hyvä kirjoitus! Näin palomiehen tyttärenä itselleni tuottaa kylmiä väreitä kaikenlaiset koristeet kynttilöiden ympärillä! Tiedän liian monta joulun aikaista paloa, jotka on alkaneet siitä, että kynttilä on palanut huomaamatta liian lyhyeksi ja sytyttänyt koristeet palamaan. En itse koskaan laita kynttilöiden lähelle mitään koristeita. Tämä on jo pikkutyttönä iskostettu tajuntaan! 🙂

    1. Mari: Minäkin tiedän pari tutuntutuille tapahtunutta tulipalotapausta, joissa alkulähde oli yleinen huolimattomuus lukuisista varoituksista huolimatta, toinen kuivasi pyykkejä saunassa jossa oli kiuas päällä ja polyesteristä valmistettu urheiluvaate oli tipahtanut saunan seiniin kiinnitetystä kuivausnarusta kiukaalle. Onneksi niissä ei henkilövahinkoja tapahtunut, mutta kurjaa sekin että koti menee käyttökelvottomaan kuntoon. Olen itse todella varovainen ja pidän mm. saunan sulakkeet kokonaan pois päältä silloin kun olen pitempään poissa kotoa. Jonkun mielestä ehkä ylihysteriaa, mutta minulle se tuo turvallisemman tunteen kun tiedän ettei mikään mene vahingossakaan päälle. Kynttilöiden kanssa saa myös olla hyvin varovainen, varsinkin ulkolyhdyissä joita pidän parvekkeella. Yhtenä talvena lyhdyn lasi poksahti kuumuudesta ja kynttilä keikahti nurin. Jos olisi pöytäliinan tai muun pörröisen päällä ollut niin huonosti olisi käynyt. Onni oli matkassa onneksi, muuten olisi Oma Koti Valkoinen muuttunut mustaksi noeasta (vähän mustaa huumoria rankan aiheen loppuun). 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *