10 tyylikästä keittiövälinettä

Minulta kysytään usein vinkkejä tyylikkäistä ja aikaakestävistä arkituotteista kuten keittiövälineistä ja porrasjakkaroista, ja kokosinkin teille 10 ajankohtaista ja omaa silmääni miellyttävää vaihtoehtoa keittiön hyötytarvikkeisiin.

By Lassen Rollin talouspaperiteline valkoinen

By Lassen Rollin talouspaperiteline musta

By Lassen Roll´in -talouspaperiteline

Tämä on ihan ykkösjuttu keittiörintamalla – By Lassenin Kubus-sarjaan kuuluva teräksinen Roll´in-talouspaperiteline* on todellakin tyylikäs ja ennen kaikkea ajaton valinta keittiöön kuin keittiöön. Arkkitehti Mogens Lassenin lapsenlapsi Søren Lassen suunnitteli Roll’in -telineen syntymäpäivälahjaksi äidilleen – tavoitteena oli luoda talouspaperiteline, joka pysyisi tukevasti pystyssä perheen ulkoilmapäivällisillä ja kulmikkaan metallirungon varassa seisova talouspaperiteline onkin varsin jykevää tekoa.

 * * *

Muoto2 Pala leikkuulauta Saarni

Muoto2 Pala-leikkuulaudat

Suomalaisen Muoto2:n suunnittelema ja valmistama Pala-leikkuulauta* edustaa kotimaisuutta sen parhaassa muodossa. Palassa massiivipuun eläväinen puunsyykuvio ja valkoinen komposiitti kohtaavat kauniilla tavalla. Parafiiniöljyllä käsitelty leikkuulauta sopiikin oivallisesti leivän ja kasvisten pilkkomiseen, ja sen ilmeikäs muotokieli palvelee myös tarjoilualustana kattauksissa. Lahdessa valmistetun Pala-leikkuulaudan ovat suunnitelleet Muoto2:n Kirsi Pasanen ja Mikko Kentta.

 * * *

Hay Butler keittiöjakkara kaunis arki ajaton design

HAY Butler -porrasjakkara

Katseenkestävät keittiöjakkarat ovat kiven alla ja harvoin löytyy sellaista porrasjakkaramallia, joka omaa silmääni miellyttäisi. Pelkistetyn tyylikäs ja monikäyttöinen HAY Butler -jakkara* oli iloinen yllätys tällä rintamalla ja erityisen hyvän siitä tekee kulmien pyöristykset, jotka ovat turvalliset etenkin lapsiperheissä. Shane Schneckin suunnittelema Butler on valmistettu massiivitammesta ja varustettu kahdella tukevalla tasolla, jotka toimivat tilanteen mukaan niin askelmina, istuimina kuin pöytälevyinäkin. Butlerin käyttötarkoitusta voi helposti muunnella tarpeen mukaan – se toimii loistavasti mm. apujakkarana ja lisäistuimena keittiössä, yöpöytänä makuuhuoneessa tai kätevänä sivupöytänä huoneessa kuin huoneessa.

 * * *

Skagerak Piippu kahvipannu valkoinen

Skagerak Piippu -kahvi- ja teepannu

Tanskalaisen Skagerakin innovatiivisen Piippu-pannun* takana on Salla Huhtasela ja Wesley Walters, Studio Kaksikostakin tuttu parivaljakko, jotka ovat niittäneet mainetta ja kunniaa mm. FDS Awards 2016 -muotokilpailun voittamalla. Aalto-yliopistosta valmistuneiden muotoilijoiden harkitussa, minimalistisessa muotokielessä on vaikutteita sekä pohjoismaisesta että japanilaisesta estetiikasta ja se varmasti onkin syy siihen miksi iskin heti silmäni tähän veikeään Piippuun. 🙂

Huhtaselan, Waltersin ja Skagerakin yhteistyön tuloksena syntyi veistoksellinen ja vähäeleisen kaunis apuri kahvin ja teen valmistamiseen slow brew -menetelmällä. Valkoisesta posliinista valmistettu, sisäpinnalta lasitettu ja ulkopuolelta mattapintainen Piippu-pannu koostuu kolmesta erillisestä osasta: kahvallisesta kannusta, sen päälle asetettavasta suodattimesta sekä sirosta kannesta. Neljän desilitran vetoisella pannulla valmistaa kerralla kaksi kupillista kahvia tai teetä.

 * * *

HAY Kitchen Market eväsrasia teräs keittiövälineet

HAY Kitchen Market -eväsrasiat

Metallisissa HAY Kitchen Market -eväsrasioissa* päivän lounas ja muut ruoat kulkevat menossa mukana siististi, turvallisesti, tyylikkäästi ja muovittomasti. Ruostumattomasta teräksestä valmistettujen eväsrasioiden sarjaan kuuluu erimuotoisia ja -kokoisia tiiviitä rasioita, jotka sopivat kaikenlaisten ruokien kuljetukseen aina sushilajitelmista keittoihin ja salaatteihin.

Nämä eväsrasiat ovat konenpesun kestäviä ja myös siksi huolettomia elämänkumppaneita – eväsrasioiden säännöllistä uusimista ei tarvitse enää koskaan miettiä! Tee siis ekoteko ja vaihda muoviset säilytysrasiat ja eväslaatikot ruostumattomasta teräksestä valmistettuihin HAY Kitchen Market -rasioihin! ♥

 * * *

HAY Grater raastin teräksinen

HAY Grater -teräsraastin

Ruostumattomasta teräksestä valmistettu HAY Grater -raastin* on kompaktin kokoinen apuväline kasvisten ja juustojen raastamiseen. Litteäksi muotoiltu raastin on varustettu turvallisuutta ja tehokkuutta tuovilla kahvoilla sekä kolmen kokoisilla terillä. En itse tykkää siitä että teräksissä keittiövälineissä on muovisia osia ja sen vuoksi halusin poimia tämän raastimen tyylikkäiden keittiövälineiden top kymppiin mukaan.

Monta muovia sisältänyttä raastinta, juustohöylää, kauhaa ja kuorintaveistä olen saanut heittää roskikseen muoviosien halkeamisen tai hapertumisen takia ja siksi suosittelen muillekin mahdollisimman muovittomia keittiövälineitä. Ainoa poikkeus on Fiskarsin sakset, jotka muovivarsistaan huolimatta kestävät mummilta äidille ja vielä äidiltä tyttärellekin. 🙂

 * * *

Fiskars Norden Steel kattila vokkipannu paistinpannu

Fiskars Norden Steel -kattilat ja pannut

Suomessa valmistettavien Fiskars Norden Steel -paistoastioiden* monikerrosrakenne ja paksu pohja kuumentavat ruoka-aineet tasaisesti. Ergonomiset teräskahvat on muotoiltu siten, että ne pysyvät käytön aikana lähes kuumentumattomina. Ainutlaatuisen Thermium-mineraalikäsittelyn ansiosta sarjan pannut ja padat ovat saaneet tarttumattoman pinnoitteen, joka sopii myös korkeisiin paistolämpötiloihin. Thermium-pinnan ansiosta voit myös esipaistaa ruoan pannulla ja siirtää sen sitten uuniin kypsymään.

Täysteräksinen Norden Steel kuuluu Fiskarsin korkealaatuiseen Norden-keittiövälinesarjaan, joka ammentaa innoituksensa pohjoismaisista keittiöperinteistä ja suomalaisten veitsentekijöiden taidoista. Norden-sarjakokonaisuuteen kuuluu teräksisten Steel-paistoastioiden lisäksi valurautataisia kattiloita, patoja ja pannuja sekä veitsisarja. Norden-sarja on palkittu vuoden 2018 Australian Good Design Award ja Red Dot Design Award -palkinnoilla – Hyvä Fiskars ja hyvä Suomi! 🙂

 * * *

Eva Solo Yrttiruukku itsekasteleva valkoinen

Eva Solo itsekasteleva yrttiruukku

Eva Solon itsekasteleva yrttiruukku* tekee yrttien viljelystä ja kasvattamisesta helppoa. Kasvi laitetaan keinojuurilla varustettuun keraamiseen ruukkuun, joka asetetaan lasisen vesisäiliön päälle. Niin kauan, kun vesisäiliössä on vettä ja mukana tulevat nailonlangasta valmistetut keinojuuret ovat vedessä, kasvi hoitaa itse itsensä! Markettien yrttejä olen omissa ruukuissani kasvatellut monesti ja näiden avulla saa pidettyä yrtit hengissä pitkänkin viikonloppuloman tai jopa kokonaisen lomaviikon yli. No stress, no worries – lisää vain vettä pari kertaa viikossa ja poimi terveellinen yrttisato talteen!

 * * *

Marimekko Tasaraita mustavalkoinen patakinnas

Marimekko Tasaraita -patakinnas

Marimekon mustavalkoinen Tasaraita-uunikinnas* saa luonteensa Annika Rimalan vuonna 1968 suunnittelemasta, tasa-arvoa symboloivasta raitakuosista, joka on värittänyt suomalaista sisustusta ja muotia jo viiden vuosikymmenen ajan. Topatusta puuvillasta valmistettu keittiöklassikko voidaan pestä 60°C ja se yhdistyy oivallisesti sekä Marimekon että muiden keittiötekstiilien ja -tuotteiden kanssa.

 * * *

Eva Solo Teepussi teräksinen

Eva Solo Teepussi

Viimeinen vinkkini on kohdistettu teen ystäville. Ruostumattomasta teräksestä ja silikonikannesta valmistettu Eva Solon Teepussi* on innovatiivinen ja ekologinen teepussi, jonka voi täyttää yhä uudelleen ja uudelleen. Perinteisen teepussin muotoiseen, teräksestä ja silikonista valmistettuun teepussiin mahtuu 10 grammaa teelehtiä, joten se sopii joko yhden kupillisen tai jopa yhden litran kannullisen haudutukseen. Paperista teepussia muistuttava teräksinen teepussi on saanut muodon perinteisestä pussista, mutta kestävyydeltään se on toista luokkaa – Eva Solon teepussin voit täyttää lempiteelläsi aina uudestaan ja tuotteen voi pestä astianpesukoneessa, mikä helpottaa keittiön siistinä pysymistä ja arjen pakollisten tiskausaskareiden hoitamista.

 * * *

Itselleni on tärkeää että jokaisella keittiöstä löytyvällä käyttötavaralla on merkitys ja syy olla olemassa juuri minua varten. Lisäksi yksi merkittävimmistä ostokriteereistä on konepestävyys, sillä käsin tiskaaminen kuuluu kotityö-inhokkeihini. Käsin pesen ainoastaan Fiskarsin pannuni, jonka voisi käyttösuositusten mukaan pestä myös koneessa, mutta käyttöiän maksimoimiseksi olen päätynyt pesemään sen tiskialtaassa omin kätösin.

Myös muotoilulla ja materiaaleilla on minulle suuri merkitys ja esimerkiksi yli 10 vuotta vanhat veitseni ovat täyttä terästä varttaan myöten ja edelleen aivan priimakunnossa. Laadukkaita ja kivannäköisiä tuotteita hankkimalla ei ole tarvetta uusia tai vaihdella mitään kovinkaan usein tai jopa koskaan. 🙂

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

*sisältää kaupallisen linkin. Kuvat: By Lassen, HAY, Fiskars, Marimekko, Eva Solo, Skagerak, Muoto2.

Omakotivalkoinen uutiskirje

4 kommenttia “10 tyylikästä keittiövälinettä

  1. Kiitos vinkeistä. Muuten keittiöpuoli on kunnossa, mutta tuollaiset metalliset säilytysrasiat on nyt lisätty hankintalistalle – inhoan tomaattikastikkeen värjäämiä muovirasioita!

    1. AnnA: metallisiin ei jää mitään makuja, eikä mustikkakeittokaan värjää, toisin kuin muoviset purkit. 🙂

  2. Minä en ikinä saa kaupan yrttejä kestämään edes niille tarkoitetuissa astioissa – kokeiltu on tuolla samalla menetelmällä toimivaa ruukkua, Sagaformin yrttiruukkua, sopivan kokeista vesilasia niin että juuret roikkuvat veteen sekä ihan istuttamalla yrtit uudelleen. En tiedä miksi ne aina kuolee ja niihin tulee paljon kukkakärpäsiä vaikka vaihdan veden usein jne. Harmillista kun yrtit on niin hyviä.

    1. Leena: Sagaformin yrttiruukku minulla aikoinaan oli ja se ei ollut hyvä, Eva Solon keinojuurelliset ruukut ovat paljon paljon parempia ja kastelevat tasaisemmin yrtin oman vesitarpeen mukaan. Yksi mitä voisit kokeilla on ihan sieniliina (eli sellainen pehmeä tyynymäinen tiskirätti) jonka taittelet vesilasiin ikäänkuin vuoraukseksi ja istutat yrtin siihen sisälle. Liina auttaa yrttiä pysymään sopivan kosteana ilman että se lilluu kuitenkaan vedessä. Tuolla pirkkaniksillä olen itsekin saanut kaupan yrtit säilymään hengissä silloin kun ruukkuja ei ole ollut vapaana kaikille yrttiostoksilleni. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *