10 vinkkiä viikonloppuun – Parhaat dokumentit

Tykkään katsella dokumentteja ja tositapahtumiin perustuvia tarinoita ihmiskohtaloista, historiasta, rikoksista ja luonnonmullistuksista, ja viikonlopuksi luvattu kolea sadesää onkin loistava hetki kääriytyä peiton alle sohvan nurkkaan dokumenttielokuvia ja -sarjoja katselemaan. Alla 10 liikuttavaa, suututtavaa, avartavaa ja mielenkiintoista dokkarivinkkiä, jotka kannattaa ehdottomasti katsella!

Chernobyl dokumentti sarja HBO Nordic

CHERNOBYL

HBO Nordicin tuottama tositapahtumiin perustuva minisarja Chernobyl kertoo kohtalokkaan ydinvoimalaonnettomuuden tapahtumista ja sitä seuranneista vilpillisistä teoista raadollisen aidosti. Äärettömän yksityiskohtaisesti ja hyvin tuotettu viisiosainen sarja avaa Prypjatin kaupungissa sosiaalistisen neuvostotasavallan alaisessa Ukrainassa vuonna 1986 tapahtuneen traagisen onnettomuuden vaiheet, kertoen samalla myös tavallisten ihmisten ja pelastusoperaatiossa henkensä menettäneiden tarinan. Niin paljon vääryyttä, surua, tuskaa ja piilottelua, mutta myös toivoa, rakkautta, lojaaliutta ja periksiantamattomuutta. Tämä sarja ei ole turhaan ansainnut 5/5 tähteä ja pelkästään jo Chernobylin takia kannatti aktivoida tili HBO Nordicille. Uusin jakso julkaistaan aina tiistaisin ja kolme ensimmäistä on jo katsottavissa.

→ hbonordic.com/chernobyl

 * * *

Birth of Europe dokumentti sarja Viaplay

BIRTH OF EUROPE

Tiesittekö että Alppien huiput ovat oikeasti Afrikan mannerta? Ei hätää, en minäkään tiennyt kuin vasta viikko sitten katsottuani Viaplaystä National Geographicin tuottaman kolmiosaisen Birth of Europe -minisarjan. Sarjassa tutustutaan Euroopan geologiseen historiaan, Pangean yhtenäisen jättiläismantereen hajoamiseen ja siihen, miten jääkausi, asteroidit ja toisiinsa törmänneet mantereet ovat muokanneet maapalloamme sen nykyiseen muotoonsa. Erittäin jännää tietoutta sisältävät jaksot käsittelevät mm. jääkautta, joka tulee 3000 vuoden kuluttua jälleen peittämään lähes koko Euroopan eteläisintä kärkeä lukuunottamatta, sekä Atlantin valtameren läpi kulkevaa mannerlaattojen yhtymäkohtaa eli Atlantin keskiselännettä, joka 20cm vuosivauhdilla erottaa aikanaan Euroopan ja Amerikan mannerten palasista koostuvan Islannin saaren kahtia.

→ viaplay.fi/birth-of-europe*

 * * *

Final Days of Anne Frank dokumentti Viaplay

THE FINAL DAYS OF ANNE FRANK

Anne Frankin päiväkirja on maailmankuulu elämänkertateos, jonka suurin osa on lukenut jossakin elämänvaiheessa. Viaplayn ohjelmatarjonnasta löytyvä The final days of Anne Frank -dokumenttielokuva kertoo sydäntäsärkevän tarinan siitä mitä tälle nuorelle tytölle tapahtui viimeisen päiväkirjamerkinnän jälkeen, kun hänet tuomittiin kuolemaan natsien kauhujen leirille. Koskettavassa ja surumielisessä dokumentissa on runsaasti kuvamateriaalia ja ääneen pääsee myös kaksi Annen ja siskonsa Margotin keskitysleirien kauhuista selviytynyttä ystävää, jotka kohtasivat Annen viimeisen kerran elämän päätepisteenä toimineen Bergen-Belsenin keskitysleirin uumenissa. Kyyneliltä ei voi välttyä tätä dokumenttia katsellessa.

→ viaplay.fi/final-days-of-anne-frank*

 * * *

The True Cost dokumentti Netflix

THE TRUE COST

Netflixistä löytyvä mediakohunkin aiheuttanut The True Cost -dokumentti pureutuu vaateteollisuuden epäkohtiin ja pikamuodin epäeettisyyksiin, paljastaen todellisuuden tehdastyön raadollisuudesta ja muotivaatteen todellisesta kustannuksesta. Tämä kannattaa jokaisen katsoa, sillä aihe on ajankohtainen ja kipeäkin – kestävätkö sinun valintasi päivänvaloa?

→ netflix.com/the-true-cost

 * * *

Chapter 27 dokumentti elokuva Elisa Viihde

CHAPTER 27

Elisa Viihde -palvelusta katsomani Chapter 27 on John Lennonin murhaajan Mark David Chapmanin elämäkertaan perustuva domentaarinen elokuva, joka kuvaa Chapmanin ajatuksia ja tekemisiä kolmen päivän ajalta ennen John Lennonin murhaa 8. joulukuuta 1980. Chapmanilla oli pakkomielle J. D. Salingerin romaaniin Sieppari ruispellossa ja hän yritti elää kuten kirjan päähenkilö Holden Caulfield. Elokuvan nimi Chapter 27 vihjaa jatkoa J. D. Salingerin 26 kappaleiselle romaanille, sillä Chapman kantoi kyseistä kirjaa kädessään ampuessaan John Lennonin. Todella julkea ja tunnelmaltaan hetkittäin hyvin ahdistavakin tarina jättää jälkeensä tyhjyyden tunteen – kaikessa karmivuudessaankin se on vaikuttava elokuva ja Chapmania näyttelevä Jared Leto teki luultavasti yhden elämänsä parhaimmista roolisuorituksistaan.

→ elisaviihde.fi/aitio/chapter27*

 * * *

Elisa Viihde dokumenttielokuvat

150MG  |  SOAKED IN BLEACH

Elisa Viihteessä on runsaasti muitakin hyviä dokkareita ja katsoa kannattaa myös mm. rankalaiseksi Erin Brochovichiksi kuvailtu tositapahtumista kertova 150mg, jossa käsitellään yleisesti käytetyn diabeteslääkityksen aiheuttamien mystisten kuolemantapausten tutkimuksia.

Lisäksi suosittelen katsomaan Kurt Cobainin kuolemasta kertovan ja ennennäkemätöntä materiaalia sisältävän Soaked in Bleach -dokumenttileffan, joka jättää jälkeensä lopulta enemmän kysymyksiä kuin vastauksia – oliko Cobainin kuolema sittenkään itsemurha vai oliko taustalla salaliitto? Asiaa tuskin tullaan viranomaistaholla koskaan enää käsittelemään, mutta siitä olen varma että totuus odottaa ja pulpahtanee tavalla tai toisella aikanaan pintaan.

→ elisaviihde.fi*

 * * *

Netflix Madeleine McCann sarja dokumentti

DISAPPEARANCE OF MADELEINE McCANN

Rakastan etenkin yliluonnollista fiktiota ja rakkaustarinoita, ja parhaimmillaan ne yhdistyvät samassa paketissa. Satutarinoiden ohella katselen paljon dokumentteja ja etenkin elämänkerralliset tarinat ovat sellaisia, joiden parissa helposti saattaa vierähtää vaikka koko ilta jos ei muuta tekemistä ole. Netflixistä katselen parhaillaan Madeleine McCannin katoamisesta kertovaa dokkarisarjaa Disappearance of Madeleine McCann.

 * * *

July 22 Netflix U - July 22 Viaplay

22 JULY  |  U – JULY 22

Suosituksen annan myös kahdelle Utøyan saaren massamurhasta kertovalle elokuvalle, jotka julkaistiin samoihin aikoihin viime vuoden lopulla.

Netflixissä julkaistu norjalaisten näyttelijöiden englanniksi puhuttu 143 minuuttia kestävä elokuva 22 July kertoo tiivistunnelmaiset tapahtumat vaihe vaiheelta iskun valmistelusta alkaen elokuvamaisesti tuotettuna kokonaisuutena. → netflix.com

Viaplaysta löytyvä norjalaisen Erik Poppen ohjaama U – July 22 vuorostaan kuvaa tarinan realistisemmin ja hetkittäin katsojana tuntui kuin olisin itse juossut mukana tapahtumapaikalla. Molemmat elokuvat kertovat saman kauhujen täyteisen tarinan, mutta elokuvina ne ovat täysin erilaisia – siksi kannattaakin katsoa molemmat! → viaplay.fi*

 * * *

Laittakaahan hyvät dokkarivinkit jakoon ja näppäilkää kommenttiboksiin mitä kannattaa katsella. 🙂 Madeleine McCann -dokkarisarjan saan luultavimminkin katseltua loppuun tänä iltana ja viikonlopuksi kaipailisin uutta tiirailtavaa – siispä vinkkejä otetaan mieluusti vastaan ja aiheiden osalta olen kaikkiruokainen! 🙂

Kivaa päivää kaikille!

*sisältää kaupallisen linkin


5 kommenttia “10 vinkkiä viikonloppuun – Parhaat dokumentit

  1. Suosittelen HBO:n sarjaa The Act ja samasta tapauksesta kertovaa dokumenttia Mommy Dead and Dearest. Sarjan katsoin itse tällä viikolla ja dokkarin aion katsoa viikonloppuna.

    1. aiai: Kiitokset vinkeistä, tuon mommy dead and dearestin katselinkin jo ja se oli todella mielenkiintoinen. En paljasta sinulle etukäteen mitään muuta kuin sen että mikään ei ole sitä miltä vaikuttaa, todella traaginen tarina kerta kaikkiaan. 🙁

      Tuon actin laitan heti listalle odottamaan, vaikutti tosi kiinnostavalta, kiitokset! 🙂

  2. Laitoin tuon The True Cost -dokkarin omalle listalleni, sillä onhan se nyt katsottava!

    1. Irina: Suosittelen, todella hyvä dokkari ja kertoo millainen todellisuus fast fashion -massamuodin taustalla oikeasti on. 🙁

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *