Mitä lahjaksi opettajalle?

Viikonloppuna juhlitaan kouluvuoden päättymistä ja monet laittavat pöydän koreaksi myös valmistujaisten kunniaksi. Opettajien lahjat ovat puhuttaneet tänä keväänä jopa enemmän kuin aikaisempina vuosina ja etenkin ekologisuus ja ihmisten erilaiset eettiset arvot ovat nousseet isoksi teemaksi lahjojen valinnassa. Postauksessa kerron omia ajatuksiani opettajien lahjoista sekä potentiaalisista lahjaideoista…

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Lahjan valinta

Tytöllä on kaksi tärkeää opettajaa. Oman open lisäksi rinnakkaisluokan opettaja on ollut tiiviisti mukana lukukauden opetuksessa ja haluamme lahjan muodossa kiittää heitä molempia kuluneesta syksystä ja keväästä.

Lahjan valitseminen on monesti haasteellista, etenkin silloin jos tuntee lahjansaajan vain pintapuolisesti. Kukka ja kortti ovat yleensä aina toimiva kombinaatio, kuten myös joulujuhlien klassikko suklaarasia ja kortti, mutta kukkia ja suklaata tulee opeille niin valtava määrä että tänä keväänä halusimme tytön kanssa ojentaa kiitokseksi jotakin muuta. Lisäksi toinen tytön opettajista on mies, joten fiksujen lahjojen ostaminen on entistäkin vaikeampaa – turhaa tavaraa kun ei halua lahjaksi antaa, vaikka lahjojen antamisessa ele itsessään onkin aina se tärkein juttu. 🙂

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Kirjat ja työvälineet

Kiersimme läpi kokonaisen kauppakeskuksen ja mietimme kuumeisesti erilaisia lahjavaihtoehtoja sekä nais- että miesopelle. Kesälukemiseksi soveltuva kirja olisi ollut ihana lahja, mutta koska emme tiedä millaisista tarinoista ja aiheista tytön opettajat pitävät, tai haluavatko kesälomalla yleensäkään lukea, tiputimme kirjat heti pois vaihtoehdoista.

Myös kauniit kynät, kirjanmerkit ja muut opetustyövälineet sopivat aiheeltaan erinomaisesti opettajalle, mutta kesälomaa edeltävänä lahjana ovat melko mielikuvituksettomia. Itse en välttämättä haluaisi saada työhön liittyvää lahjaa, vaikka elettä arvostaisinkin suuresti.

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Kosmetiikka

Kaikenlaiset kosmetiikkasetit ja lahjapakkaukset ovat ihania, mutta ongelmana on se ettei opettajaa tunne riittävän hyvin. Onko opella esimerkiksi allergioita tai eettisiä arvoja, jotka tulisi ottaa huomioon kosmetiikkalahjaa valitessa. Saunahunaja ja käsintehdyt kauniit saippuat useimmille sopivat ja käyttöön päätyvät, mutta mitäpä jos ope ei tykkää saunoa tai on herkkäihoinen? Siispä kosmetiikkakin tipahti pois laskuista, niin ihanaa kuin olisikin ollut antaa vaikkapa Body Shopin matkakokoinen lahjapakkaus suihku- ja käsisaippuaa.

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Kupit ja kynttilät

Kupit ja kynttilät olivat lahjojen aatelia omassa lapsuudessani ja omalle ala-asteen opettajalle kivan kahvikupin ja useamman kynttilänkin lahjaksi aikoinaan annoin. Nykymaailmassa jokaisella on kuppeja, kynttilöitä ja purnukoita riittämiin jo omasta takaa. Kauniisti kuvioitu yksittäinen kahvi- tai teekuppi on ihana tottakai, mutta niitäkään ei määräänsä enempää edes ope tarvitse – ei edes opettajanhuoneeseen. Lisäksi mielestäni on huomioitava se että osa ihmisistä ei pidä ns. eripari-kupeista ja sen vuoksi en suosittele antamaan lahjaksi sen enempää kuppeja kuin kynttilöitäkään.

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Sisustuslahjat

Puolituntemattoman sisustuslahjat ovat kaksipiippuinen juttu. Kaunis keittiöpyyhe ja käsinveistetty voiveitsi kauniisti paketoituna on ihanan esteettinen lahjaidea, mutta ikävän usein vain turhaa kuormaa. Jos ei erikseen ole varmaa tietoa siitä millaisista kodin tavaroista, sisustusmerkeistä, väreistä tai kuoseista opettaja tykkää, kannattaa sisustuslahjan antamista harkita tarkasti.

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Kahvi ja tee

Suomalaiset juovat valtavia määriä kahvia ja jos tiedossa on että opettaja kuuluu kahvi-ihmisiin, on erikoiskahvipaketti suorastaan täydellinen lahjaidea. Pienpaahtimoiden, kuten Caffen, herkulliset makukahvit ja Pentikin kotimaiset erikoiskahvit ilahduttavat opettajaa varmasti. Sama koskee myös teen ystäviä. Meillä ei kuitenkaan ole tietoa kummankaan open makumieltymyksistä, joten tuokin kiva idea karsiutui pois laskuista. Hyvä puoli kahvi- ja teelahjoissa on se, että lahjansaaja voi ne helposti antaa itse eteenpäin, vaikkakaan se ei silloin palvele alkuperäistä tarkoitusta.

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat Fazer

Suklaa

Suklaa uppoaa useimpiin ihmisiin ikään katsomatta, monesti myös opettajiin. 🙂 Pahvipakkaus Fazerin sinisiä konvehteja on ikiklassikko, jota mekin olemme opelle antaneet – viimeksi joulujuhlassa. 🙂 Käsintehdyt erikoissuklaat ovat mielestäni vielä ihanampi lahja ja rinnakkaisluokan opettajalle harkitsimme kuivatetuilla marjoilla  ja syötävillä kukilla koristeltua sellofaanikääreeseen ja lahjanauhaan pakattua käsintehtyä suklaalevyä, mutta päädyimme lopulta vähän erikoisempaan herkkulahjaan.

Mielipide opettajan lahjat lahjaideat omakotivalkoinen

Herkkulahjat

Syötävistä herkuista koottu lahja ei koskaan mene täysin pieleen ja minusta on henkilökohtaisesti aina ihanaa päästä maistelemaan kaikenlaisia uusia makuelämyksiä lahjojen muodossa, joita en välttämättä koskaan itse ostaisi. Hillot, marmeladit, maustesekoitukset, öljyt ja erikoisemmat kuivatuotteet sekä makeiset, kuten vaikkapa siemennäkkärit, aprikoosihilloke, lakritsisiirappi ja puolukkatoffee kuulostavat mielenkiintoisilta ja ilahduttaisivat ainakin minua ja myös muutamia muita vanhempia, joiden kanssa lahjaideoista olen viime päivinä jutellut.

Minulle itselleni on tärkeää että hygieniasyistä jokainen herkku on pakattu asianmukaisesti ja niiden tulee sisältää myös ainesosatiedot, jotta mahdolliset allergiat eivät pääse yllättämään. Tästä syystä emme itse leivo koskaan opettajalle emmekä muillekaan puolitutuille lahjaherkkuja, vaikka käsintehdyt pikkuleivät ja muffinit ihania lahjoja aina ovatkin. ♥

Herkkulahjan ei tarvitse olla kokonainen kori, ei suuri eikä arvokas, ja pari pientä herkkua on minusta opettajalle oikein passelin kokoinen lahja. Pari pientä syötävää saa kauniisti paketoitua sellofaaniin, eikä lahjasta jää jäljelle muuta kuin hyvää mieltä – toivottavasti. 🙂

 * * *

Rinnakkaisluokan ihana ope saa kevätjuhlassa tytöltä lahjaksi Pentikiltä valikoidun pienen herkkulahjasetin, jonka näette tämän postauksen ekan ja vikan kuvan muodossa jo nyt ennakkoon. Oman opettajan lahjan pidämme kuitenkin vielä salaisuutena ja kerron siitä teille lisää meidän juhla-asupostauksen muodossa lauantaina. 🙂

Leppoisaa helatorstaita kaikille!

Lue myös: ➤ Anna lahjaksi itse tehty herkkukori


Seuraa myös Instagramissa 

4 kommenttia “Mitä lahjaksi opettajalle?

 1. Täällä Keski-Suomessa ei ole tapana antaa opettajille mitään lahjoja. Ei nyt eikä omassa lapsuudessakaan, turhaa materialismia. Meilläkin kolme lasta niin helposti menisi kymppejä ja jopa satasia lahjoihin. Miksi opettajalle pitäisi antaa lahja? Hän saa työnantajaltaan palkkaa työstään. Kaunis kiitos oppilaalta todistusten jaossa ja ehkä itse tehty hyvän kesän toivotuksen kortti riittää. Vaikka jokaisen lapsi on erityinen vanhemmalleen niin opettajalle se lapsi on vain yksi muiden joukossa, osa suurta massaa. Eipä sitä tavallinen palkollinenkaan saa työnantajaltaan tai asiakkailtaan lahjoja normityöstään.

  1. Tessa: Lahja opettajalle on täysin vapaaehtoinen eikä sitä meilläkään pidetä itsestäänselvyytenä. On täysin ok olla antamatta lahjaa enkä itse ainakaan ajattele että lahjaa antamaton olisi millään tavalla epäkiitollisempi tms. ❤️

   Itse haluan pienen lahjan muodossa antaa opettajalle extrakiitoksen, etenkin kun ensi vuoden luokkajaosta ja opettajasta ei ole vielä tietoa. Toinen nykyisen tokaluokan opeista siirtyy korkeammille luokka-asteille ja tulevat kolmoset jaetaan vasta syksyllä kahteen ryhmään, joista osalla säilyy oma vanha ope ja osa pääsee kokonaan uuden opettajan hoiviin. Voi siis olla että meidän huippuope ei ole tytön opettaja enää syksyllä. Lisäksi meidän molemmat opettajat ovat järjestäneet tokaluokan aikana paljon ylimääräistä extraa, kuten vapaaehtoisen enkkukerhon, ja paljon muutakin joihin ei koulun määrärahat ole riittäneet. Nämä kaksi mahtavaa opea todellakin ovat antaneet enemmän mitä olisi tarvinnut ja lahjan kautta osoitamme että heidän antamansa extrapanostus on huomioitu. ❤️

   Minusta on hassua ajatella että palkan lisäksi ei ansaitsisi saada lahjoja. Minä olen aina muistanut myös omia kollegojani ja harrastoiminnan opettajia. Tanssinopettajalle kevätjuhlassa ojennettu ruusu, työpaikasta lähtevän läksiäislahja ja ystävien synttärilahjatkin kuuluvat ihan samaan kastiin. Heitäkin haluan muistaa ja kiittää, vaikka harrastuksista olenkin maksanut, työkaverini on palkkansa saanut ja ystävätkin ovat aikuisia joilla on jo kaikkea. Ei kenenkään minullekaan tarvitse lahjoja ostella, mutta silti siitä tulee hyvä mieli. Lahjojen antaminen on ihanaa ja olen myös tytölle halunnut opettaa sen että pieni muistaminen on hyvänmielen extraa jolla voi osoittaa arvostuksensa. Mihinkään kilpavarusteluun ei silti pidä lähteä mukaan enkä minäkään vertaile meidän opettajalle ostamia lahjoja muiden antamiin lahjoihin. Lahjan antaminen on kahden kauppaa ja ele on aina tärkein, kolmen euron erikoissuklaa ei ole yhtään huonompi lahja kuin kolmenkympin kukkakimppu, joten raha on täysin toissijainen asia. ❤️

  2. Kyllä meillä (ja monella muulla) työnantaja antaa lahjoja, mm. joululahjan ja hyvin tehdystä työstä/onnistumisesta. Myös asiakkailta on tullut pieniä muistamisia onnistuneesta asiakaspalvelusta, vaikka ”siitähän minulle maksetaan” 🙂

   1. Linda: samoin minullekin ja kyllä se aina mieltä lämmittää ja sydäntä koskettaa kun joku muistaa. ❤️ Ja opettajat tekevät todella tärkeää työtä, ovat tosiaankin lahjansa ansainneet. Mielelläni muistaisin myös terveydenhoidon hoitohenkilöstöä hyvästä hoidosta, mutta vaihtuvuus on niin suurta ettei samaa lääkäriä tai hoitajaa koskaan näe toiste sen enempää kunnallisella kuin yksityiselläkään puolella, mikä on harmi.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *