4 vinkkiä muuttajalle – Miten pakata tavarat fiksusti?

Muuttaminen on melkoinen uroteko ja vaatii sekä hikeä että hermoja saada koko koti paketoitua siihen kuntoon, että tavarat voidaan sutjakkaasti siirtää paikasta toiseen. Olen ollut muuttoapuna reippaasti yli 20 kertaa ja kokemusta erilaisista pakkaustyyleistä on kertynyt enemmän kuin keskivertomuuttajalla. Tässä 4 hyväksi havaittua vinkkiäni muuttopakkaamiseen!

Muuttajan vinkit - 4. niksiä onnistuneeseen muuttoon

1. Aloita ajoissa

Heti kun muuttopäivä vahvistuu, pitää alkaa valmistelemaan pakkauspuolen järjestelyjä. Tavarat kannattaa käydä läpi rankalla kädellä, eikä varastokoppeja tai vinttejä kannata jättää viimeiseksi. Kaikista helpointa on nimittäin aloittaa muuttoraivaus varastoon säilötyistä tavaroista, jotka on helpoin kategorisoida kolmeen osaan – säästöön, roskiin, kierrätykseen (esim Fida, SPR, Kontti, Kierrätyskeskus, Uff).

Muutto on erinomainen motivaattori tavaroiden ja vaatteiden läpikäymiselle ja kierrätykselle. Kirppismyyntiä ei välttämättä kannata alkaa tässä vaiheessa harkitsemaan, sillä siitä koituu valtavasti lisävaivaa muuttokaaoksen keskellä. Aidosti rahanarvoiset kalusteet, tavarat ja vaatteet voi pakata jemmaan odottamaan myyntiä selkeästi eroteltuna ja merkittynä, mutta kaikki muu on hyvä saada pois jaloista pyörimästä ennen muuttopäivää.

Muuttajan vinkit - 4. niksiä onnistuneeseen muuttoon

2. Muuttolaatikot & jätesäkit

Pinottavat kovamuoviset muuttolaatikot kannattaa joko vuokrata tai ostaa omaksi, ja etenkin keittiön astiat ja keittiövälineet sekä kaikki helposti hajoava kannattaa pakata kunnon muuttolaatikoihin. Omaksi ostettuja laatikoita voi hyödyntää myöhemmin esimerkiksi harrastusvälineiden varastoinnissa, kuljetuksissa sekä puutarhatöissä.

Pahviset muuttolaatikot ovat hyvä ratkaisu kevyemmän tavaran pakkaamiseen. Tärkeää on ettei laatikoita pakkaa liian painaviksi, jotta niiden pohja ei ratkea liitoksistaan kesken kantomatkan. Jätesäkkeihin vuorostaan kannattaa pakata kaikki pehmeä – vaatteet, pyyhkeet, lakanat, peitot, tyynyt jne. Jätesäkeistä kannattaa puristaa ilmat ulos istumalla säkin suuaukon päälle ja laittamalla tiukaksi nyytiksi pakkaantuneen säkin suun solmulle. 🙂 Myös kengille jätesäkki on oiva kantoväline, kunhan pusseja ei pakkaa liian täyteen.

Pystyviikkaus lastenvaatteet säilytysvinkki laatikosto lastenhuone omakotivalkoinen

3. Kestokassit ovat taivaanlahja!

Kaupan kestokassit ovat muuttajalle aivan must! Niihin voi pakata melkeinpä mitä tahansa kirjoista ja elektroniikasta valaisimiin ja kosmetiikkaputeleihin. Pusseja saa kannettua useita kerrassa ja niistä näkee heti onko sisältö herkästi hajoavaa. Sisustusremppakohteen pariskunnan muutossa kestokassit olivat pääosassa ja niihin oli pakattu monenlaisia tarvikkeita ja tavaroita aina kengistä ja lipaston hyllylevyistä alkaen.

Kestokasseja on helppo kuljettaa kaiken kokoisilla autoilla ja niiden valttina on nopea purku – kassin sisällön näkee kurkkaamalla ja on helppo löytää etsimänsä. Ne myös mahtuvat tyhjennyttyään pieneen tilaan eivätkä ole tiellä muuttokaaoksen keskellä. Minä liputan kestokasseille ja oman muuttoni aion aikanaan hoitaa kestokassien ja jätesäkkien avulla. 🙂

4 vinkkia muuttajalle omakotivalkoinen

4. Kantojärjestys

Ensimmäisenä kannattaa muuttoautoon kantaa kaikki isoimmat kalusteet ja pesukoneet. Patjoja voi käyttää kuorman tiivistykseen ja jos mahdollista, kannattaa televisio kuljettaa joko sohvan tai patjan suojissa. Seuraavana autoon pakataan muuttolaatikot ja kuormaa tiivistetään jätesäkkien, kestokassien, mattorullien, silityslautojen ja isojen harrastusvälineiden avulla niin ettei kuorma pääse heilumaan autossa matkan aikana. Viimeisenä autoon lastataan helposti hajoavat tavarat, viherkasvit ja pienelektroniikka, tosin oma suositukseni on että herkästi hajoavat vietäisi erikseen henkilöauton kyydissä.

Autosta uloskannettaessa järjestys on päinvastainen ja olisi hyvä jos uuden kodin ovensuussa olisi joku ohjaamassa minne mikäkin laatikko tai kassi kannetaan. Kestokasseissa on se hyvä puoli että ne voi lastata suoraan yhteen huoneeseen, josta niiden sisältö voidaan yksi kassi kerrallaan purkaa omille paikoilleen. Näin välttyy pahimmalta kaaokselta ja muuttokuorma on pikaisesti ja siististi purettu.

Aurinkoista alkanutta uutta viikkoa kaikille!

Lue myös: ➤ Pakurentout – Paku päiväksi 60 eurolla


Seuraa myös Instagramissa 

Mainos alkaa

">
Mainos päättyy

26 kommenttia “4 vinkkiä muuttajalle – Miten pakata tavarat fiksusti?

 1. Mutta sitä mä olen muutossa miettinyt, että jos ei käytä muuttofirmaa, niin mistä saa sellaista suojaa ostettua, millä voi suojata esim. sängyt. Patjat siis. Ja vaikka sohvat? Ettei ne likaannu autossa, peräkärryssä tai missä ikinä kuskaa kamansa. Mulle on muutto tulossa tässä jossain vaiheessa, ja olen jo huolestunut rakkaan jenkkisänkyni tähen 😀

  1. Minna: rautakaupoista ainakin löytyy kaikenlaista suojaa ja pressua. Myös maalaamiseen käytettävät muovirullat ja kuplamuovi-pahvirullat sopii. Remppakohteen muutossa oli käytetty K-raudasta ostettua jättikokoista paksua jätesäkkiä suojauksessa patjoille ja divaanille, sellainen voisi sopia sinullekin jos koko on oikea. 🙂

 2. Noin kahden ja puolen vuoden välein muuttaneena. Kaikki mahdollinen samankokoisiin pahvisiin muuttolaatikoihin, jotka saa pinoon nokkakärryyn ja näin nopeasti sekä autoon että sieltä pois. Muuttolaatikot pakataan ensin autoon, takaseinää vasten pinoihin lattiasta kattoon. Sitten kalusteet, seuraavaksi isot kodinkoneet ja lopuksi kaikki mitä on vaikea pakata esim. tv, kattolamput ym vaikka henkilöautolla perässä. Kannattaa ketjuttaa tavaroiden siirto asunnosta autolle ja pois, yksi purkaa autoa, toinen ottaa vastaan, kolmas siirtää loput, pareina jos mahdollista. Muutaman kerran olen käyttänyt muuttofirmaa ja heidän ammattimaista toimintaansa seuraten on muutot olleet helppoja ja nopeita.

  Muuttolaatikoihin voi hyvin pakata esim pyyhkeitä ja astioita sekaisin. Pyyhkeiden taitoksiin sujautettuja lautasia et saa millään rikki! Astioihin kannattaa muutenkin hyödyntää jo olemassaolevaa pehmeätä materiaa. Riittää että laatikon sisältö ei liiku ja näin rikkoonnu.

  Merkitse muuttolaatikoiden päälle mitä se sisältää, ja numeroi laatikot, se helpottaa laatikoiden purkua. Pahviset muuttolaatikot on helppo kasata käytön jälkeen jemmaan ja laittaa vaikka kiertoon jos lähipiirissä joku muuttaa.

  Mulla menisi hermot kassien ja säkkien kanssa.. 🙂

  1. Mirja: hyviä vinkkejä! 🙂

   Pahvilaatikoissa on aina oma vaivansa ja vain yhdessä muutossa jossa olen ollut mukana on laatikoihin pakattu kaikki. Nokkakärryjä tosin ei ollut eli laatikot kannettiin autoon käsin kantamalla. Lisäksi yksi kirjalaatikko oli liian painava ja pohja repesi nostaessa, joten siksikin suosittelen hankkimaan muutaman kovamuovisen laatikon johon painavimmat astiat ja kirjat saa pakattua ilman rikkoutumisen riskiä. Nokkakärryt ratkaisee tosin tuon ongelman, mutta jos ei ole kärrryjä käytössä niin kovamuovilaatikko kantoreikineen on painaville mielestäni parempi. 🙂

   Pakkausjärjestyksellä ei ole väliä jos autossa tila riittää, mutta oman kokemukseni mukaan tavaraa on yleensä aina enemmän kuin autoon mahtuu. Siksi itse suosittelen aloittamaan isoista kalusteista, jotta auton saa täytettyä jokaisen kuutiotilavuuden täydeltä tukevasti. Viimeiseksi jäävät kasvit ja pikkukassit saa hätätapauksessa henkilöautoon jos tila ei muuttoautossa riitä. 🙂

  2. Me muutettiin viimeksi pieneen kaksioon ja isot ja painavat huonekalut laitoimme mekin autoon viimeiseksi ja tyhjensimme ensimmäisenä. Pienessä asunnossa muuttolaatikot, kassit ja nyssäkät veivät niin paljon tilaa, että sohva tai sänky olisi ollut mahdoton saada paikalleen viimeisenä, kun kulkuväylät jäivät niin ahtaiksi ja luultavasti huonekaluille olisi pitänyt alkaa järjestää vielä tilaa. Kaikista helpointa oli kun isot huonekalut olivat oikeilla paikoillaan ja muut tavarat sai kasata niiden ympärille. Isossa kodissa tämä ei varmaan tule ongelmaksi tai jos tavaraa on vähän. Meillä sitä oli kaikesta karsimisesta huolimatta kuitenkin tosi paljon…

   1. Sem: pienessä kodissa tuo järjestys on loistava, saa hyödynnettyä uuden kodin kuutiotilavuuden paremmin ja pystyy helpommin kulkemaan kun ei koko lattiapinta ole täynnä pussia ja nyssykkää. 🙂

 3. Unohtui vielä äskeisestä. Käytössä olevat tyynyt ja peitot olen pakannut niiden ostopusseihin valmiiksi vuodevaattein, ne on muuttopäivän iltana helppo ottaa esiin ja käyttöön, vielä kun on jokaiselle sujauttanut myös aluslakanan mukaan vaikka peiton kanssa samaan. Näiden pakkaamisen teen muuttopäivän aamuna, jos edellinen yö on nukuttu vanhassa kodissa.

  Astioiden ostolaatikot, esim Iiittalan juomalasien, on hyvä aina säästää, koskaan ei tiedä milloin niitä tarvitsee. Laatikoihin on helppo pakata niihin kuuluvat astiat muuton yhteydessä. Säästän laatikoita parissa pahvisessa muuttolaatikossa kellarissa. Osan näistä ostolaatikoista saa purettua siististi litteäksikin, joten ne eivät vie paljon tilaa.

  1. Mirja: ostopussit on käteviä jos ne ovat ehjiä ja tallessa, tähän mennessä vain yhdellä on ollut peittoon ja tyynyihin niiden myyntipakkaukset tallella enkä itsekään ole omiani säästänyt. Myyntipakkausten säästämisen kanssa olen sitä mieltä että jos muutto siintää edessä tai tietää jo etukäteen että koti ei tule olemaan pitkäaikainen, kannattaa pakkaukset säästää. Muussa tapauksessa ne vievät vain turhaa tilaa ja ovat siksi turhia. Lasit on hyvä pakata esimerkiksi puhtaisen sukkien sisään, ne eivät kolisen toisiinsa ja kun vielä rullaa vähän paperia tai keittiöpyyhettä ympärille niin selviävät ehjänä ronskimmastakin muutosta. 🙂 Plussaa vielä se ettei laseja tarvitse pestä, kuten sanomalehtipakkaamisen jäljiltä. 🙂

 4. Hyviä vinkkejä. Itse tein näin: annoin jokaiselle uuden asunnon huoneelle oman numeron ja merkitsin laatikoihin ja huonekaluihin tuon numeron.
  Olin siis jo suunnitellut uuden asunnon kalustuksen valmiiksi.
  Kun olin itse uudessa asunnossa muuton tapahtuessa pystyin neuvomaan mihin kukin tavara laitettiin. Näin säästyi valtavasti hermoja ja työtä.

  1. Jorma: Huoneiden numerointi on loistava vinkki, tämän otankin käyttöön kun oma muutto joskus tulevaisuudessa on ajankohtainen. 🙂 Iso kiitos ideasta ja kommentistasi!

 5. Minulla on vielä sellainen kikka. Otan jonkun selkeästi erottuvan laatikon. Sinne kaikki heti löydettävät:laturit, ohjeet, mitä nyt kelläkin siellä on. Lääkkeet yms. Toinen on tarvikereppu muuttajille, laastaria, sidetarvetta, puukko, vasara, mitta, vatupassi, teippiä, suklaalevy, vettä. Sellaista mitä ei heti muuten löydy, mutta on muuttoauton etupenkillä heti otettavaksi.
  Itse en ole raaskinut investoida laatikoihin, mutta banaanilaatikot ja kestokassit on oivia.

  1. Mutteri: Tuo on hyvä, myös ns. weekender bag sopii tuohon hyvin. Tärkeää on että omistaja tietää mikä laatikko tai laukku on se kaikista tärkein, mistä löytyy akuutit tarvikkeet. Banaanilaatikot ovat loistavia mutta niitä on saatavilla niin satunnaisesti – kaupat kun antavat ne ensimmäiselle joka kysyy ja remppakohteen omistajat vetivät monta kertaa vesiperän kun kävivät niitä kyselemässä. Onneksi muutaman sentään onnistuivat saamaan ettei ihan kestokassien varassa olleet. 🙂

 6. Viimeisimmän muuttomme teimme jätesäkeillä ja kestokasseilla. Tämä osoittautui erittäin toimivaksi ratkaisuksi. Edellisessä muutossa pahvilaatikoita, joihin ei mahtunut juuri mitään (banaanilaatikot) mutta kukin tekee varmasti tavalla, jonka kokee itselleen helpoimmaksi)

  1. Hilima: Kestokassit ovat ihan supereita, etenkin ne isommat Clas Ohlsonin kassit joissa vetoketjun saa kiinni. Niihin on kätevä pakata peittoja, tyynyjä, vaatteita, muovisia ja metallisia keittiövälineitä (ei teräviä), kenkiä, henkareita jne. Myös S-ketjun ja Keskon kauppakestokassit (ne isommat, ei ne pienet) ovat todella vankkaa tekoa ja niissä etenkin ruokien ja valaisinten kuljetus on näppärää. 🙂

 7. Viimeksi muuttaessa olin siinä onnellisessa asemassa, että tiesin muuton ajankohdan puoli vuotta aikaisemmin. Varasin kirppispaikan ja kävin läpi kaikki tavarat, vaatteet -ja kengät asunnon sisällä sekä varastossa. Karsinta tuli tehtyä hyvissä ajoin ja kun pakkaamisen aika tuli, ei tarvinnut enää miettiä.
  Etsin tällä hetkellä uutta kotia ja toivon muuton tapahtuvan ensi keväänä.. Syksyllä aion taas varata kirppispöydän ja käyn kaiken läpi taas kerran ajatellen tulevaa muuttoa ja uuden kodin tarpeita. Se on aivan totta, että kirppismyyntiä ei kannata ottaa enää ylimääräiseksi hommaksi muuttopakkaamisen kanssa . Se parempi tehdä omana juttunaan myöhemmin.
  Joskus on ollut muuttoja, että uuteen asuntoon ei ole voinut viedä mitään etukäteen, vaan kaikki tavarat tulevat samaan aikaan. Olen pakannut ”viikonloppulaukun” eli samat varusteet, kuin olisin viikonlopun reissussa ja vähän extra kodintavaraa. Tietysti vaatteet ja kengät valitaan omien tulevien päivien tarpeiden mukaan. Päivittäiskosmetiikka on heti löydettävissä, samoin puhelimen laturi, kaukosäätimet, jatkojohdot, avaimet, tärkeät paperit ym. Kätevää ainakin silloin, kun et ole varma, missä ne ovat niistä kolmestakymmenestä laatikosta…

  1. Jaana: Tuo onkin hyvä aika varautua, ehtii sopivasti kirppistelemäänkin ennen kuin on pakko alkaa paketoimaan kodista toiseen siirtyviä tavaroita. 🙂 Lähes jokaisessa muutossa on oltu tuossa tilanteessa että muutto ulos ja sisään tapahtuu samaan aikaan. Remppakohteessa tietysti tupa oli tyhjä remontin jäljiltä ja uudet asukkaat muuttivat heidän vanhaan kotiinsa vasta muutaman päivän myöhemmin, joten joustovaraa onneksi oli. Ei tarvinnut loppusiivousta tehdä muuton keskellä vaan sen sai hoidettua tyhjentyneeseen asuntoon.

   Viikonloppulaukku ja parin päivän tarpeet on hyvä pakata yhdessä kaukosäätimen, latureiden, antennijohdon, tärkeiden papereiden, kosmetiikkatuotteiden ja lääkkeiden kanssa yhteen jossa ne kulkevat muutossa visusti tallessa omistajansa olalla / autossa. Ei tule kauheaa häslinkiä heti kun tavarat on saatu ovensuusta sisälle kun tärkeät jutut ovat tallessa. 🙂

 8. Vannon itse muuttofirman käyttämiseen. Muuttofirmasta olen saanut myös muuttolaatikot. Edellinen asunto oli hissittömän talon ylimmässä kerroksessa. Sinne tai sieltä ei omin voimin olisi saanut yhtään mitään. Olen ilolla maksanut siitä, että joku toinen on roudannut puolestani. Pakkaaminen toki on jäänyt tehtäväkseni. Itse on muutettu välittömästi tarvittavat, esim lääkkeet ja laturit.
  Olen kaikissa muutoissa rikkonut yhden lautasen. Se putosi kainalossani asfaltille. ? Nykyään laitan lautasten väliin palan talouspaperia jos sitäkään. Kuljetuksessa ne harvoin pääsevät liikkumaan paljoa.
  Kirjalaatikoista saa helposti liian painavia. Niihin kannattaa laittaa noin puolet jotain kevyttä.

  1. Minna2: Muuttofirma on hyvä, remppakohteessa muuttofirma oli myös käytössä ja ainakin kaikki kalusteet kannattaa minusta muuttofirman siirrettäväksi antaakin. Säästää paljon aikaa ja vaivaa, ja myös hermoja. 🙂 Remppakohteessa puolet ns. pikkutavaroista vietiin jo edellisenä päivänä kahden henkilöauton voimin ja pelkästään jo se nopeutti varsinaisen muuttopäivän hommia reippaasti.

   Minä en ole rikkonut vielä toistaiseksi mitään, enkä muista että missään muussa muutossa olisi mikään hajonnut paitsi silloin kun muutimme miehen kanssa yksiöstä tähän nykyiseen kotiin, jossa 13 vuotta olen jo asustellut. Kaverin avustuksella toimme muuttopäivää edeltävänä iltana ns. helposti hajoavat astiat ja esineet tänne ja hän oli sen verran kovakourainen että kokonainen laatikollinen lasitavaraa meni rikki.

 9. Se minua mietityttää, että pestäänkö firmojen muuttolaatikot muuttojen välillä! Jos joku esim. pakkaa kenkiä laatikoihin ja seuraava lakanoita samaan laatikkoon.

  1. Yes sir: Minun tietojeni mukaan pestään, ainakin isoimpien muuttofirmojen laatikot menevät laina-ajan päätyttyä suoraan painepesurin käsittelyyn. 🙂

 10. Lisään vielä tähän,että itse olen kelmuttanut sohvat ym…mitkä tarvitsee suojausta. Kelmurullan ostin biltemasta saa varmaan muualta myös.

  1. Hilima: kelmutus on myös hyvä, mutta aika tyyris. Kelmurullaa katselimme K-Raudasta mutta jätesäkkiä heille suosittelin hinnan takia. 🙂

   1. Kelmurulla on biltemassa kiristekalvo nimellä ja mielestäni ei ole kallis. Maksaa vaivaiset 6,90 ja rullassa on 150 metriä.

    1. Hilima: tuo on hyvän hintainen. 🙂 K-raudassa oli 11,90€ ja rulla ei ollut kovin paksu. Täytyy laittaa Biltema korvantaakse ensi kertaa varten. 🙂

 11. Antakaa vinkkiä miten voisin kuljettaa ja varastoida äitini kuolinpesästä saamiani lp-levyjä pystyasennossa, että eivät väänny? Tällä hetkellä on pahvilaatikoita, jotka tulee liian raskaiksi eivätkä kestä ja pari muovista säilytyslaatikkoa löytyy, mutta niissäkin ongelma että painavia siirtää. Levyjä on yht. 4 ison laatikollisen verran.

  1. Johanna: itse pakkaisin levyt lopuissa korkeisiin läpinäkyviin kannellisia muovilaatikoihin ja tukisin levypinkan molemmista reunoista sukkamytyillä, T-paidoilla ja muilla pienillä vaatteilla (ilman nappeja ja vetoketjuja). Näin laatikoista ei tule liian painavia. Kuormaan pakkaisin laatikot viimeisenä, mieluiten tasaiselle lattialle eikä kuorman päälle tai alle.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *