Pesunkestävät sisustusvinkit eläinperheeseen

Sain lukijaltani Iitukalta toiveen kirjoittaa blogiin eläinperheen sisustusvinkeistä ja melkein koko aikuisikäni koirien kanssa asuneena on taskut täynnä käytännön kokemusta kauniin sisustuksen ja karvatassujen yhteen sovittamisesta…

Pesunkestävä sisustusvinkit eläinkotiin omakotivalkoinen

Arkea eläinkodissa

Valkoisen ajatellaan olevan arka väri, jossa lika ja pöly näkyy nopeammin kuin muissa väreissä. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa, sillä pölyjen osalta pikimusta ja tummanruskeat sävyt ovat huomattavasti haastavampia. Mustikkasoppatahrat näkyvät valkoisesta toki selkeämmin kuin mustasta, mutta mustassakin ne näkyvät ja vaativat välitöntä pyyhintää. Lattialla valkoinen väri on pölyn osalta tummaa armeliaampi sävy, ja valmiiksi pölyn värinen harmaa vielä kätevämpi, sillä siihen pölyhaituvat naamioituvat parhaiten. Likaiset tassunjäljet näkyvät kaikissa väreissä.

Lattian väri kannattaa valita oman mieltymyksen mukaan piittamatta siitä miten pöly ja karvat lattialla näkyvät, sillä laadukkailla siivousvälineillä ja kätevillä siivousvinkeillä vaativammatkin pinnat saa puhtaaksi käden käänteessä. Sama koskee myös kodin muita pintoja sekä tekstiilejä – materiaali on väriä tärkeämpi määre!

Lue myös: → Koiraperheen sisustus – Hyväksi havaitut vinkit

Lattiamateriaalin valinta

Lattiamateriaalina parketti, laminaatti, linoleum ja laatta ovat kaikki samalla viivalla, sillä tärkein merkitys on lattian kovuusluokalla ja laattalattian osalta saumausaineessa. Pehmeä parketti, käyttöluokan 31 laminaatti sekä laattalattiaan valitut vaaleat saumat eivät etenkään koirakodissa ole fiksuja valintoja, mutta tässäkin asiassa koiran koko, ikä ja paino merkitsevät enemmän kuin varsinainen materiaalivalinta. Isokokoinen ja leikkisä koira kuluttaa ja rasittaa lattiaa aivan eri tavalla kuin pikkuruinen koiramummeli, jonka aktiivisimmat juoksuajat ovat jo ohi. Joskus heppoinenkin lattiamateriaali saattaa silti kestää hyväkuntoisena koiran tai kissan tassuttelua, vaikka aina se vahvinkaan ultrakovalla tehdaslakalla käsitelty massiivipuu ei pysy naarmuuntumattomana isomman koiruuden käsittelyssä. Tähän ei ole olemassa yksiselitteistä vastausta mikä on kestävin ja paras lattiavalinta, koska hyviä puolia löytyy melkeinpä jokaisesta materiaalista.

Jos harkiset lattiaremonttia, suosittelen tutustumaan useamman valmistajan valikoimaan ja katsomaan sellaisia vaihtoehtoja jotka soveltuvat myös julkitilakäyttöön. Laminaatin osalta käyttöluokituksen tulisi olla vähintään 32 ja parketin kovuudessa kannattaa tarkastella Brinell-arvoa, jolla kuvataan eri puulajien kovuuseroja.

Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että mitä korkeampi Brinell -arvo on, sen enemmän se kestää iskuja, kolhuja ja kulutusta. Puulajeista koivu on kaikista pehmein (brinell-arvo 2,6) ja joissakin taloyhtiöissä koivuparketin asentaminen saattaa olla jopa kiellettyä. Tälläiseen kieltoon olen törmännyt kahdesti, YIT:ltä ostamani asunnon muutostöiden merkeissä ja tuoreena tapauksena ystäväni yksiön remonttisuunnitelman yhteydessä.

Myös pintakäsittelyllä on merkitystä ja tehdaslakattu parketti kestää hieman paremmin koiran kynsiä kuin öljytty mattapintainen parketti. Öljytyn parketin kunnostaminen on kuitenkin helpompaa kuin lakatun, joten tämä kannattaa myös huomioda valintaa tehdessä.

Lue myös: → Miksi valitsin bambulattian?

Huonekalut ja testiilit

Eläimiä on monen värisiä ja etenkin sohvan ja mattojen valinnassa kannattaa valinta tehdä mielummin materiaalien kuin värien mukaan. Valkoinenkin sohva voi olla toimiva ja helppohoitoinen, jos päällinen on runkoverhoilua myöten irroitettavissa ja vesipestävissä. Vaalean kissan tai koiran kotona valkoinen tai muut vaaleat sävyt saattavat olla jopa parhaita, sillä niissä ei irtokarvat näy niin helposti. Likaiset tassunjäljet ovat monen lemmikkikodin ongelma ja siihen toimii kostean kelin ulkoilun jälkeen tehtävä tassupesu, sohvien tilapäinen suojaaminen viltillä tai pyyhkeillä sekä sohvakielto – oikotietä onneen ei oikeastaan ole.

Meidän koirat makoilivat sohvalla rennosti ja minikodissa asuessamme pesin Ikean valkoista Klippan-sohvan kangaspäällistä viikottain. Tähän nykyiseen kotiin muuttaessa ajattelin fiksuna että mustasta alcantara-kankaisesta sohvasta ei lika näkyisi, mutta voi miten väärässä olinkaan – siinä ne vasta näkyivätkin. Kyseistä sohvaa tuli pestyä monenlaisilla tekstiilivaahdoilla ja partaveden hajuisilla puhdistussuihkeilla, sillä päälliset eivät olleet irroitettavissa eikä vesipesua suositeltu. Sohva ehti olla meillä neljä vuotta, kunnes vaihdoimme sen valkoiseen nahkasohvaan.

Nahka on materiaalina helppohoitoisempi kuin kangas, sillä siihen ei jää karvat kiinni. Likaiset tassut ja lemmikin leponurkan pinttymät saa puhdistettua pyyhkimällä ja säännöllinen huoltaminen pitää nahkasohvan pitkään siistinä. Terävät kynnet saattavat kuitenkin puhkoa reikiä nahkaverhoiluun ja etenkin kissakodissa tätä kannattaa punnita tarkasti. Kangasverhoiltu sohva vaihdettavalla ja vesipestävällä päällisellä on mielestäni paras valinta kissakotiin, jos kisulla on tapana terottaa kynsiään sohvan käsinojaan.

Lue myös: → Valkoisen kodin pelastaja – Nahkasohva puhtaaksi

Eläinkodin siivousvinkit

Mitä helpommaksi siivoamisen itselleen tekee, sen siistimpänä koti pysyy. Lemmikkikotia joutuu siivoamaan yleensä useammin ja etenkin koirakodeissa imuri on siivoamisen ykkösväline. Johdoton varsi-imuri on taikasana ja sen avulla pikainen imurointi sujuu muun puuhastelun lomassa melkein kuin itsestään. Meillä koirien tassut pestiin aina rapakelien jälkeen, mutta koska kylpyhuoneeseen joutuu kulkemaan kodin poikki, oli hiekkaa ja likaa lattioilla siitä huolimatta lenkin jälkeen.

Märkää hiekkaa on hankala imuroida, joten tassupyykin jälkeen koirat saivat jäädä hetkeksi kuivattelemaan kylpyhuoneeseen pyyhkeiden päälle ja sinä aikana pyyhkäisin kulkureitin lattiamopilla puhtaaksi. Näin minimoin lattian likaisuuden ja sukanpohjatkin pysyivät paremmin puhtaina. Jos lenkki tehtiin kurjassa sadesäässä ja koko koira oli läpimärkä, suojasin sohvan koiria varten ostamillani sohvan sävyyn sopivilla vilteillä tai pyyhkeillä, kummat nyt sattuivatkaan olemaan nopeammin käden ulottuvilla.

Lemmikkikodissa lattia kannattaa nihkeäpyyhkiä mopilla puhtaaksi kerran viikossa muun siivouksen lomassa. Kuivaan kesäaikaan pesusykli voi olla pitempi. Kissakodin lattioilla leijailevat irtokarvat saa imuriakin kätevimmin poistettua kuivan staattisen lattialiinan avulla mopaten.

Leveä teippiharja on myös ehdoton, sillä saa sohvista, nojatuoleista, verhoista ja muista kodin tekstiileistä karvat ja tomut nopeasti pois. Ilman teippiharjaa olisin saanut hermoromahduksen. 🙂

Lue myös: → Maailman helpoin tapa puhdistaa matto

5 pesunkestävää sisustusvinkkiä koira- ja kissakotiin

1) Valitse lattiamateriaali helppohoitoisuuden ja kovuusluokituksen perusteella oman lemmikkisi mukaan. Materiaalin kovuus ja pintakäsittely on sitä tärkeämpää mitä painavampi lemmikki on.

2) Tee siivousrutiineista helppoja ja panosta laadukkaisiin siivousvälineisiin.

3) Nahkasohva sopii etenkin koirakotiin, kangassohva saattaa olla parempi vaihtoehto kissakotiin.

4) Suosi sisustuksessa vesipestäviä tekstiilejä ja vältä kuivapesua vaativia sisustustuotteita ja kalusteverhoiluja. Vahva suositus Pappelinan muovipunosmatoille, jotka voi mopata puhtaaksi vaikka suoraan lattialla!

5) Ota rennosti! Sotku ja niiden siivoaminen kuuluu elämään! 🙂

 * * *

Postauksen kuvissa esiintyy meidän rakas Miffe-koira, joka lensi sateenkaarisillalle syyskuussa 2017. Ikävä on edelleen kova, kuten ikävöin myös meidän Roopea, jonka kuolemasta tuli toissapäivänä tasan 8 vuotta – miten aika kulkeekaan niin nopeasti. ♥ Oli todella vaikea sopeutua elämään ilman koiraa, mutta olen tyytyväinen siitä että annoin itselleni luvan surra rauhassa ja vaalia muistoja. Uudelle karvaiselle perheenjäsenelle on nyt aidosti oma tila odottamassa sydämen uumenissa, ilman että potisin siitä huonoa omaatuntoa, tai kokisin korvaavani rakkaat hauvavauvani uudella karvakuonolla. Koira onkin nyt etsinnässä ja tassuttelijan löytyessä meidän pieni perhe kasvaa uudella jäsenellä – saa nähdä koska se päivä koittaa! 🙂

Aurinkoista viikonloppua kaikille!

13 kommenttia “Pesunkestävät sisustusvinkit eläinperheeseen

 1. Oma vinkki lattiamateriaaliin: öljytty ja HARJATTU parketti. Harjattu pinta naamioi naarmut hyvin, kun pinta on jo valmiiksi todella elävä.

  1. Hanna: loistava vinkki, kiitokset! ? harjattu parketti on myös todella kaunis, tykkään ❤️

 2. Kiitos toiveen toteutuksesta!
  Vaikka koira elämää on vuodikymmeniä takana on mukava saada uusiakin näkökulmia. Ja psljon on heitä jotka pohtivat materiaalien kanssa tassuperheissä.

  1. Iitukka: kiitokset postaustoiveesta ja toivottavasti sait jotain uutta näkökulmaa omiin rutiineihin. 🙂 Universal Stone -siivousaine on muuten loistava tuote etenkin jos omistaa nahkasohvan. Se on myrkytön ja tehokas, ja sillä sain myös valkoisesta muovimatosta koiran oksennustahran (keltainen värjäytymä) pois. 🙂

   Aurinkoista viikkoa! ❤️

 3. Meillä ollut kaksi suurehkoa koiraa,hoffi ja bordercollie.
  Laminaatti pysyi hyvänä ja oli helppo puhdistaa.Ikävän liukas koirille ja kun vanhana oli molemmilla ylösnousu ongelmia,jouduin laittaa mattoja koko kodin täyteen.
  Meillä koirilla ei ollut asiaa sohvalle tai sänkyyn,jonne kuitenkin välillä hipsivät:)Alkuun oli nahkasohva,joka meni pian kynsistä rikki ja oli tässä vanhassa talossa meille ikävän kylmä.Koirilla oli omat pedit,mutta nukkuivat viileällä laminaatilla pedin vieressä:)Tehokas imuri oli kaiken a ja o,koska molemmat karvaisia rotuja.

  1. Nanna: laminaatti on monesti liukas tassujen alla, mutta nykyisin on onneksi saatavana karkeampaakin laminaattia. Joissakin lakkapintaisissa parketeissa on sama ongelma, meilläkin Roope liukasteli välillä jos yritti pikavauhtia könytä ylös lattialta (etenkin jos avasi jääkaapin 😀 ).

   Hyvä imuri on paras apu, sillä saa hienonkin hiekan pois lattioilta, joita etenkin pörröisten koirien tassuista sisälle tulee. Meillä ei kurakeleillä pesukaan aina riittänyt, hiekka kun meni ihoon asti ja sieltä varisi lattioille kun karvatassut kuivuivat. Pyyhkeille oli käyttöä etenkin syksyisin ja keväisin. 🙂

 4. Meillä oli kerran väliaikaisesa asunnossa laminaatti ja se oli kamala. Kaksi isoa koiraa liukasteli jatkuvasti ja vanhemman koiran oli vaikea päästä siitä ylös. Myös jatkuva kynsien rapina oli ikävää kuunneltavaa. Nykyään suosimme laadukasta muovimattoa ja se on ollut nappivalinta kaikella tavalla. Meillä koirat leikkivät ja purkavat energiat ulkona joten mitään jälkiä ei ole lattiaan tullut ?

  1. Viidalumia: Laminaatti on koirakodissa välillä haasteellinen, jos pinta on sileä ja liukas. Nyt on nykyään onneksi saatavana myös sellaista laminaattia joka ei ole liukas. Linoleumia on moni kehunut myös, pysynyt hyvässä kunnossa ison koirankin kanssa eikä ole kuulemma liukaskaan. 🙂

 5. Meillä laminaatti on ollut hyvä valinta koiran suhteen. Hyvälaatuinen lattia on yhä kuin uusi vaikka koira on ollut meillä jo kymmenen vuotta. Rotu on coton de tulear ja siitä ihana, että karvaa ei lähde ollenkaan, joten sohvilla eikä muuallakaan karvoja ei ole. Sopii siis hyvin allergia-perheisiin. Meillä on ollut pari päivää tosi kurjaa, kun koiralla havaittiin vakava suolitilehdus. Veristä ripulointia ja oksentamista useaan kertaan, päivin ja öin. Oli vaikeaa katsoa hänen kärsimystään. Oltiin jo varauduttu että joutuisimme lopettamaan koiramme, mutta lääkäri uskoi, että lääkityksellä selvittäisiin. Monet itkut on viikonlopun aikana itketty ja mietitty miten jatkossa käy. Nyt näyttää hieman paremmalta ja uskomme ja toivomme rakkaan koiramme selviävän.

  1. Marja: voi ei, toivottavasti pieni ystävä voi jo paremmin! ❤️ Ihan kamalaa on katsoa vierestä kun toinen sairastaa, siinä on itse niin voimaton. ☹️ Iso halaus sinulle ja hauvalle! ❤️

 6. Omaan kommenttiin lisäys, että meillä tassujen pesu ei ole koskaan ollut ongelma. Rapakeleillä kuljemme yleensä kodinhoitohuoneen kautta jossa on niin sanottu kuraeteinen. Lattiassa on iso ritilä jossa on hyvä huuhdella ja pestä koiran tassut. Hän on niin tarkka poika, että oikein odottaa, että tassut puhdistetaan. Tämä suunniteltiin alun perin sitä varten, että lasten jalkineet olisi helppo huuhdella. Enemmän on käyttöä ollut koiran kanssa. Todella hyvä valinta lapsi-ja koira perheisiin.

  1. Marja K: ihania nuo karvatassut kun oppivat tassupyykille. 🙂 Meillä Roope vastusti kaikkea pesua ja yritti aina karata, mutta Miffe taas sitten sipsutteli ovelta suoraan kylpyhuoneeseen ja taisi tykätä itsekin siitä että tassut putsataan kurasta. ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *