5 vinkkiä onnistuneiden kirppiskauppojen tekoon

Olen saanut paljon kysymyksiä nettikirpparilta ostamaani Artekin pöytään ja muihinkin tuoreisiin kirppislöytöihini liittyen. Tässä postauksessa kerron teille 5 vinkkiä onnistuneiden kirppiskauppojen tekoon, joilla minimoit myös riskit huijatuksi tulemiselle.

5 vinkkiä kirppisostoksien tekoon Omakotivalkoinen kirppislöytöjä

Nettikirppisten ja Facebookin kirppisryhmien suosio on suorastaan räjähtänyt kasvuun kevään ja kesän aikana. Myynnissä on hurjasti kaikkea laidasta laitaan ja liikkeelle ovat lähteneet myös kirppisaarteita sekä arjen tapeellisuuksia etsivät ostajat. Ikävä kyllä joukkoon mahtuu myös epärehellisyyttä ja niiden tunnistaminen on välillä vaikeaa.

Näiden 5 vinkkini avulla karsit jyvät akanoista ja teet onnistuneita sekä turvallisia nettikirppisostoksia kasvotusten sekä etänä!

1. Tee kaupat kasvotusten

Turvallisimmat kaupat syntyvät aina kasvotusten. Näin tavara ja raha vaihtavat omistajaa samanaikaisesti ja ostajana voit myös tarkastaa tavaran olevan myynti-ilmoituksen mukainen.

Joissakin tapauksissa kirppistreffit voi sopia julkisille paikoille, kuten kauppakeskuksiin, kahviloihin tai metroasemien kupeeseen. Olleellisinta on että kaupat syntyvät kasvokkain, jolloin huijausmahdollisuus on hyvin pieni tai jopa olematon.

5 vinkkiä kirppisostoksien tekoon Omakotivalkoinen kirppislöytöjä

2. Turvallinen maksutapahtuma MobilePaylla tai käteisellä

Käteinen on kirppiskaupoissa hyvä valinta, mutta nostoautomaattien vähäntyneen määrän vuoksi saattaa tuottaa ylimääräistä vaivaa. Reaaliaikaisesti toimiva MobilePay-maksusovellus on henkilökohtainen suosikkini ja siirtää rahat vastaanottajalle silmänräpäyksessä. Ainoana poikkeuksena on S-Pankki, jonka rahansiirrossa on ilta- ja viikonloppuaikaan pientä viivettä, mikä kannattaa ottaa puheeksi maksutavasta sopiessa jo ennakkoon.

MobilePaylla maksaminen ja rahan vastaanottaminen on helppoa, tarvitset vain vastaanottajan puhelinnumeron, joka on rekisteröity vastaanottajan MobilePay-tietoihin, pitkiä tilinumero-rimpsuja ei enää tarvitse muistaa.

5 vinkkiä kirppisostoksien tekoon Omakotivalkoinen kirppislöytöjä

3. Tee etäkaupat vain sellaisella summalla, jonka katoaminen ei ole katastrofi

Nettikirppiksillä riskit kasvavat etäkauppoja tehdessä. Jos maksu laitetaan matkaan ennen tavaran postitusta, ottaa ostaja aina riskin huijatuksi joutumisesta. Suurin osa kirppismyyjistä on onneksi liikkeellä hyvin aikein, mutta joukkoon mahtuu myös huijareita, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissaan.

Pahimmassa skenaariossa myyjä katoaa maksun saatuaan bittiavaruuteen tyystin, mutta mukavaa ei ole myöskään se jos tuote onkin jotain muuta kuin myynti-ilmoituksessa mainitaan. Myös kivien ja hiekan lähettäjiä löytyy ja nämä ovat etenkin postiennakolla tehdyissä kaupoissa terästäytyneitä huijareita, joiden kauppatavarana useimmiten on ollut jonkinlaista elektroniikkaa, kuten pelikonsoleita, puhelimia tai tietotekniikkaa. Edellä mainitut malliesimerkit on hyvä muistaa myös myyjän asemassa toimiessa ja ymmärtää potentiaalisen ostajan epävarmuus. Epävarmuutta lieventää myyjän reipas asenne vastata lisäkysymyksiin ja toimittaa mielummin liian paljon kuvia ja infoa, kuin liian vähän.

Oma mottoni on, etten koskaan osta nettikirppikseltä etäkauppana postitettavia tavaroita kuin sellaisella summalla, jonka olisin valmis antamaan esimerkiksi kaverille. Huijatuksi tuleminen tuntuu tottakai aina todella pahalta, mutta jos sen lisäksi kaatuu koko korttipakka, on se jo katastrofi. Joskus tuollainen huijaus voi pahimmillaan jopa kaataa koko talouden ja vaikeuttaa elämää, esimerkkinä vaikkapa pienituloisen opiskelijan tekemä elintärkeä tietokoneostos, joka päättyy rahan menettämiseen ilman kaupan kohteena olevaa vastinetta.

HUOM! Mikäli joudut huijauksen kohteeksi, tee asiasta aina rikosilmoitus! On kova kolaus joutua höynäytetyksi, mutta pienistäkin summista kasvaa iso virta ja on todella tärkeää että tapahuijarit saataisiin kiinni.

5 vinkkiä kirppisostoksien tekoon Omakotivalkoinen kirppislöytöjä

4. Tavaran aitous ja alkuperä

Olen Facebookissa liittynyt useisiin eri kirppisryhmiin ja myös Tori.fi -sivustolle olen aktivoinut useita hakuvahteja. Design- ja merkkituotteita ostaessa suurin kysymys on aina myytävän tuotteen aitous ja alkuperä. En ole kiinnostunut merkkilaukuista enkä -asusteista, joiden joukossa valtaosa huijaustapauksista on tuttavillani tapahtunut. Uskon että tästä johtuen olen säästynyt monelta ikävältä sattumukselta ja useista kymmenistä tekemistäni nettikirppisostoista vain kaksi kertaa olen joutunut pettymään.

Merkkitavaraa ostaessa suosin kauppojen tekemistä kasvotusten. Monta kirppiskauppaa on jäänyt tekemättä liian pitkien välimatkojen vuoksi ja autottomana haasteita on joskus myös Helsingin sisälläkin, vaikka etäisyys olisi kilometreinä vähäinen. Kerran olen hakenut kaksi jakkaraa toiselta puolelta Helsinkiä bussilla, siinä piti aidosti jo miettiä onko kirppislöytö tosiaan sen arvoinen. 🙂

Aitouden osalta kannattaa selvitystyöhön käyttää kunnolla aikaa. Arvokkaammissa kirppisostoksissa on parempi katsoa kuin katua. Itse ajattelen että jos tavara ehtii mennä kaupaksi ennen kuin on ehtinyt keräämään riittävästi tietoa kirppisaarteen aitoudesta, on se “kohtalon” tarkoitus. Niin ihania, tärkeitä ja arvokkaita kuin nämä aarteet ovatkin, ovat ne lopulta kuitenkin vain tavaraa.

5 vinkkiä kirppisostoksien tekoon Omakotivalkoinen kirppislöytöjä

5. Älä tee ohareita!

Tämä viimeisin vinkki koskee sekä ostajaa että myyjää. Ohareiden tekeminen kirppiskauppojen yhteydessä on ikävästi yleistynyt viimeisen parin vuoden aikana, enkä pidä tästä yhtään. Etenkin Facebook-kirppiksellä tähän ohari-ilmiöön olen itsekin törmännyt liian monta kertaa. Joskus voi tottakai sattua yllättäviä tilanteita, joita ei voi ennustaa eikä ennakoida, mutta kohdalleni on osunut useampi tapaus, joissa on jätetty saapumatta paikalle. Tälläinen käytös romuttaa kirppiskulttuurin ja yksi ystäväni lopetti kokonaan Facebook-kirppisten käyttämisen kyllästyttyään toistuviin ohareihin sekä myyjänä että ostajana.

Ole sinä ainakin reilu kauppakumppani ja pidä kiinni sovitusta. Älä ikinä sitoudu mahdottomiin aikatauluihin ja pyri aina ilmoittamaan mahdollisimman ajoissa, jos et ehdikään sovittuun aikaan treffipaikalle.

5 vinkkiä kirppisostoksien tekoon Omakotivalkoinen kirppislöytöjä

Tässä vielä lyhyt koonti miten teet onnistuneita ostoksia ja saat ilon irti kirppislöydöistä!

5 vinkkiä kirppiskaupoille

1. Tee kaupat kasvotusten, jos mahdollista.

2. Turvallinen maksutapa MobilePaylla tai käteisellä, ostajana pyri varaamaan käteistä tasaraha.

3. Tee etäkaupat vain sellaisella summalla, jonka menettäminen ei ole katastrofi.

4. Tarkasta tavaran aitous ja alkuperä.

5. Älä tee ohareita!

Aurinkoista alkanutta viikkoa kaikille!

Lue myös: → Parhain kirppisaarteeni – Artek 81C6 kommenttia “5 vinkkiä onnistuneiden kirppiskauppojen tekoon

 1. Kiitos Miia hyvistä kirppisvinkeistä! Kevään ja kesän aikana on tosiaan kauppa käynyt ja hyviä löytöjä tarttunut matkaan. Sinun blogissasi silloin tällöin vierailen, matkaasi olen seurannut aina 2011 alusta asti. Matkan varrella on totta totisesti tapahtunut, kaikki omaa taivaltasi kertovaa tarinaa. Tekstisi on pääsääntöisesti helppolukuista ja sujuvaa, kehittynyt vuosien varrella! Pidähän linja 😁 Nykyään saa virtuaalisesti turpaansa, kun oikeinkirjoituksesta mainitsee, mutta ennen vanhaan kyllä numerot yhdestä kymmeneen kirjoitettiin. Siis viisi vinkkiä tähän pulmaan ja kymmenen konstia tuohon ongelmaan. Se tästä nillityksestä, mukavaa vuosikymmentä (sillä tuskin sitä ennen kommentoin)!

  1. Marie: Kiitokset kommentistasi ja mukava kuulla että olet seuraillut blogiani alkuvuosista asti. 🙂 Todella paljon on elämäkin muuttunut reilun 9 vuoden aikana, tyttö kasvanut vauvasta esiteini-ikäiseksi ja oikeastaan kun mietin niin ainoastaan kodin raamit ovat pysyneet ennallaan. 🙂 Blogin aloittaessani olin äitiyslomalla ja odotin paluuta vanhaan työpaikkaani, joka sitten tuotannollis-taloudellisten syiden vuoksi lakkasi olemasta työnantajani laitettua niin sanotusti pillit pussiin. Niin se elämä vie mennessään, yhden oven sulkeutuessa avautuu uusia ovia ja tässä sitä tänään ollaan. 🙂 En koskaan tehnyt suunnitelmia blogini osalta enkä aloittaessani ajatellut että saattaisin kirjoitella tänne vielä näin monta myöhemminkin. 😀

   Rakastan kirjoittamista ja ajatusten sanoittamista, blogin lisäksi kirjoittelen paljon muutakin ja henkinen kasvu näkyy tottakai myös täällä henkilökohtaisessa kanavassani, jonka kirjoitusasun haluan pysyvän oikeinkirjoituksesta huolimatta rentona. Puhekielisesti en kirjoita, mutta elävöitän tekstiä muutamilla puhekielisillä sanoilla ja sanonnoilla. 🙂 Numeroiden kirjoittaminen numerona on tehokeino, joka on tärkeä hakukoneoptimoinnin takia. Nettikirjoittelussa on paljon “sääntöjä” ja lainalaisuuksia jotka eivät ole perinteisen oikeinkirjoituksen mukaisia ja kirjallisen sisällön luominen nettisivulle saattaa joskus näyttää ja tuntua suussa ääneen sanottuna hassulta ja väärältä, mutta todellisuudessa on ainoa toimiva keino. Ihmisten hakukonekäytäntö sanelee pitkälti miten asioita kannattaa ilmaista, esimerkkinä vaikkapa “talopaketti kokemuksia”, joka on otsikkona ja lauseena suorastaan tönkkö, mutta näin ne ihmiset netissä vaan asioita etsii. Paremmin ja oikeammin muotoiltu otsikko “kokemuksia talopaketeista” ei toimi, etsijät eivät löydä artikkelia ja postaus jää tähdenlennoksi tavoittamatta kohderyhmäänsä. Nämä on näitä ammatikseen kirjoittavien kohtaamia ristiriitoja. 🙂 Selkeät kirjoitusvirheet tietysti ovat asia erikseen, niitä pyrin välttämään ja siksi yleensä aina oikoluen tai vähintään silmäilen läpi postaukseni ennen julkaisua, mutta vahinkoja silti aina tupsahtelee joukkoon kun silmä pyrkii näkemään sanat oikein. Kuinkahan monta kertaa olen kirjoittanut sanan poro vahingossa porp, tuosta on tullut jo klassikko jonka lukijatkin huomaavat vaikka oikolukemisestani huolimatta virhe saattaa lipsahtaa julkaistuun tekstiin. 😀 😀

   Kiitos vielä sinulle kivasta kommentistasi ja asiallisesta huomautuksesta numeron kirjoitusasuun liittyen. Aurinkoista viikkoa ja ihanaa kesää! <3 Tule ihmeessä kommentoimaan uudelleenkin, enkä pahastu vaikka poimisit teksteistäni muitakin virheitä, sillä osa on vahinkoja ja mieluusti korjailen räikeimmät kirjoitusvirheeni oikein, jos en itse ole niitä huomannut. 🙂

 2. Tuo on hyvä ettei osta liian kallista jos pelkää summan menettämistä, mutta on myös sivuja esim. huutonet jossa voi katsoa myyjän palautteita ja sitä kautta arvella uskaltaako ostaa. Etäkauppoja ei pysty aina sopimaan, ei esim. Rovaniemeltä asti kannata ajella uudellemaalle nettikirppiskaupan takia, posti toimii yleensä ihan hyvin. Minulle myyjänä on ongelma just se ettei ihmiset enää uskalla ostaa ja se että ilmoitukset hukkuu muiden ilmoitusten alle, myös posti pyytää liikaa pakettien hinnoista jolloin vaikkapa 10e vaate tulee maksamaan 20e postitettuna :/ nykyään myyn mieluiten kirjeeseen meneviä koska se on edullisempaa ja kätevää

  1. Myyjävain: on todella kurjaa että huijareiden määrä on niin valtava, pilaavat kirppiskauppojen maineen ja vaikeuttavat kaupantekoa. Itse olen joutunut huijatuksi ja ennen sitä asenteeni oli todella positiivinen ja myönteinen. Nykyisin pelaan mielummin varman päälle ja tiedostan riskit. Itseänikin harmittaa että monet tuotteet sijaitsevat liian kaukana, se on kirppiskaupassa miinuspuolena. Harmittaa myös että Huutonet on hiljentynyt eikä siellä oikein kauppa käy. Tuotteita tulee myyntiin vain vähän ja ostajia ei ole puoliakaan siitä mitä vielä 5 vuotta takaperin oli. 🙁

   Minut löytää helposti nimellä ja myyjänä ollessani ostajan on helppo selvittää kuka olen, mutta fakta on se että paljon on huijauksia tälläkin saralla ja näyttelijänä toimiva tuttavani joutui keväällä tälläisen väärinkäytöksen uhriksi kun hänen nimellään oli tehty uskottava tili erääseen kirppisryhmään. Etäkauppa kuluttajien kesken sisältää riskejä, mutta onneksi on olemassa monenlaisia muita kanavia kuten esim Mjuk, Frankly ja Astiataivas,joiden välityksellä voi luotettavasti myydä design-, antiikki- ja merkkituotteita. Tälläisille välittäjäpalveluille on kysyntää.❤️

  2. Myyjävain: lisäys vielä vastaukseeni, olen tismalleen samaa mieltä että tavaran lähetyskustannukset ovat liian kalliita. Ymmärrän tottakai että bensa on kalliimpaa kuin ennen, palkat korkeammat ja postiliikennettä paperipuolelta vähemmän kuin 20 vuotta sitten, mutta tosi on että nykyinen hinnasto on suhteessa liian korkea kirppishintoihin nähden. Ei ole mitään järkeä ostaa Muuton Visu tuolia kirppikseltä postitettuna kun kirppishinta + postimaksu on yhtä suuri kuin uuden tuolin hinta ilmaisella kotiinkuljetuksella suoraan kaupasta. Tähän kaivattaisi uutta kustannustehokkaampaa innovaatiota. 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *