TENET – Toiminnan täyteinen tieteisjännäri

Huippuohjaaja Christopher Nolanin elokuvat ovat mukaansatempaavia ja äärimmäisen hyvin tuotettuja, eikä TENET ole poikkeus. Pääosin Tallinnassa kesällä 2019 kuvattu toimintaelokuva sai ensi-iltansa vuotta myöhemmin ja se palkittiin parhaiden erikoistehosteiden Oscarilla vuoden 2021 gaalassa. Vuokrasin tämän leffan eilen Viaplaysta ja tajusin, että minähän piipahdin Tallinnassa siskojeni kanssa juuri tämän leffan kuvausten aikaan ja jouduimme kulkemaan kiertotietä satamasta Virukeskukseen. Tallinnassa vierailleet tunnistavatkin monet elokuvan kohtauspaikat, kuten sataman läheisyydessä sijaitsevan Linnahallin, Lasnamäen lähiön korkeat kerrostalot, Telliskiven alueen sekä suomalaisen arkkitehdin Pekka Vapaavuoren suunnittelema Eesti Kunstimuuseumin eli Kumun. Viking Linen laiva ja R-kioskikin elokuvassa vilahtelee. 🙂

Tenet elokuva arvostelu leffavinkki - Omakotivalkoinen

Kuva: WARNER BROS PICTURES

Pääosassa John David Washington ja Robert Pattinson

TENET-elokuvan pääosissa nähdään John David WashingtonRobert PattinsonElizabeth Debicki ja Kenneth Branagh. Sivurooleissa vilahtelee mm. supertähti Michael Caine. Itselleni entuudestaan tuntematon John David Washington tekee katsojaansa suuren vaikutuksen ja hänestä povataankin ansaitusti toimintaelokuvien uutta Will Smithiä.

Myös vampyyreitä vilisevästä Twilight-sagasta tuttu komistus Robert Pattinson ottaa roolinsa omakseen ja olen superiloinen siitä miten hänen uransa on kehittynyt tulikuumasta nuorisoidolista vakavasti otettavaksi näyttelijäksi. Hän on aidosti yksi tämän hetken lahjakkaimmista miesnäyttelijöistä, jonka todistaa esimerkiksi elokuva The Lighthouse. Samanlaisiin roolisuorituksiin on tähän mennessä yltänyt vain kourallinen Hollywood-näyttelijöistä, kuten Ralph Fiennes, Anthony Hopkins ja Jack Nicholson.

Tenet elokuva arvostelu leffavinkki - Omakotivalkoinen

Kuva: KROONIKA DELFI, LUGEJA PHOTO

Psykologinen tieteisjännäri täynnä toimintaa

Yliluonnollisia piirteitä sisältävä tieteisjännäri TENET ei sisällä pelkkää actionia ja katsojalta vaaditaan keskivertoa enemmän pysyäkseen juonenkäänteissä mukana. Jos olet nähnyt Leonardo DiCaprion tähdittämän neljän Oskarin ansainneen tieteiselokuvan Inceptionin, tiedät mitä ohjaaja Christopher Nolan katsojille tarjoilee – psykologista jännitystä, laadukkaasti tuotettua toimintaa ja hurjia käänteitä, joita ei voi ennustaa.

TENET tyylittelee Matrixin, James Bondin, Mission Impossiblen ja Inceptionin kaltaisten elokuvien rakennetta taidokkaasti. Denzel Washingtonin poika John David Washington näyttelee protagonistia, jonka tehtävänä on estää kolmannen maailmansodan syttyminen… tai näin aluksi annetaan ymmärtää. Todellisuudessa kyse on jostakin vielä pahemmasta – maailmanlopusta.

Tenet elokuva arvostelu leffavinkki - Omakotivalkoinen

Kuva: WARNER BROS PICTURES

TENET – 5 tähden elokuva

Mitä nykyisyydessä tapahtuu jos tulevaisuudessa keksitään miten ajassa mennään taaksepäin? TENET laittaa käsityksemme ajan määreestä täysin uusiksi. Tulevaisuus on menneisyyttä ja menneisyys tulevaisuutta, vai onko sittenkään? Elokuva kulkee yhtä aikaa kahteen eri suuntaan, joka hetkittäin hämmentää katsojaa. Osa henkilöistä elää aikaa eteenpäin, osa taaksepäin, ja lopputuloksena kaikki tapahtumat nivoutuvat loogisesti yhteen.

Olen sitä mieltä että ihmisen käsittämä aika perustuu syntymään ja kuolemaan, elämänkaaren alkuun ja loppuun. Ajattelen että aika on kasa sattumanvaraisia tapahtumia, eikä ajalla oikeasti ole alkua tai loppua. Aikaa tulisi tarkastella yhtenä ulottuvuutena ja tätä ajatusta myös elokuva TENET tukee.

TENET ansaitsee täydet ★★★★★ ja nauliinnuttaa katsojansa totaalisesti ruudun ääreen. TENET löytyy ainakin Elisa Viihde Viaplayn, Apple TV:n, Google Playn ja HBO Maxin valikoimista. Trailerin löydät yltä, kannattaa katsoa!

Seesteistä sunnuntaita kaikille!

Lue myös: ➤ Sadepäivän leffavinkit!Miia / Oma Koti Valkoinen - -

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *