Tilannepäivitys kilpirauhasen liikatoimintaan

Tilannepäivitystä kilpirauhasen liikatoiminnasta luvassa… Kuukausi takaperin minulla todettiin kilpparin liikatoiminta ja viimein myös silmäsairaus Basedow-tulos saapui ja korkeathan luvut olivat. Sen arvasinkin, sillä silmäoireet oikeassa silmässä pahat. Lääkityksenä on Tyrazol ja se on auttanut nopeammin kuin odotettiin. Nyt ollaan jo vajaatoiminnan rajoilla odottamassa että hitaimmin reagoiva kilpirauhasen toimintaa mittaava P-TSH-arvo alkaisi nousta.

Valkoinen sisustus lilja kimppu Omakotivalkoinen

Hoito retuperällä

Minua on pomputeltu Meilahden ja Malmin endokrinologian osastojen välillä ja hoito on retuperällä. Silmän takia toivoisin pääseväni silmäpolille, mutta sille ei ammattilaisen mielestä ole tarvetta.

Yhden lääkärin mielestä minulla on sydämen vajaatoiminta ja sepelvaltimotauti (EKG-käyrän perusteella) ja toisen mielestä ei. En tiedä kumpi on oikeassa ja tutkimuksia asian tiimoilta ei ole luvassa.

Valkoinen sisustus lilja kimppu Omakotivalkoinen

Kilpirauhasen toimintaan erikoistunut endokrinologi

Olin yhteydessä kilpirauhaseen erikoistuneeseen lääkäriin nettivastaanotolla ja maailmani aukesi. Olisipa jokainen endo ammatillisesti yhtä kiinnostunut kilpirauhasen vaivoista ja seurauksista… tässä lyhyt koonti:

Olen todennäköisesti kärsinyt kilpirauhasen liikatoiminnasta sykäyksittäin teini-iästä lähtien. Mahdollista on myös että kilppari on painunut välillä myös vajaatoiminnalle. Tuo selittää miksi olen kausittain kärsinyt lievästä maanis-depressiivisyydestä, jatkuvasta palelusta, ääreisverenkierron heikkoudesta, vaihtelevasta janosta ja juomattomuudesta, kausittaisesta hiuskadosta, kausittaisesta ihotyypin muutoksesta ja liudasta muita vaivoja koko elämäni ajan.

Sain aikoinaan lapsettomuusdiagnoosin ja tarkkaa syytä sille ei koskaan löydetty. Kohdun sisäpinnalla oli näkyvissä arpikudosta, joka viittasi oireettomiin kohtutulehduksiin tai lukuisiin varhaisiin keskenmenoihin, mutta todellinen syy jäi epäselväksi. Sain muutaman keskenmenon, joita ei koskaan tutkittu sen kummemmin, sillä diagnoosi primaarinen lapsettomuus ei kiinnostanut hoitohenkilökuntaa, enkä minä osannut vaatia parempaa hoitoa tuohon aikaan. Hyväksyin kohtaloni ja rakastin koiriani kuin vauvojani… eipähän tarvinnut miettiä ehkäisyasioita saati popsia e-pillereitä.

Valkoinen sisustus lilja kimppu Omakotivalkoinen

Kilpirauhasen liikatoiminta ja lapsettomuus

Nyt kävi ilmi että syy lapsettomuuteen mitä todennäköisimmin on kilpirauhasen toimintahäiriöt, pääosin liikatoiminta, joka selittää oikeastaan kaikki oireet joista elämäni aikana olen kärsinyt. Olen itse keskonen ja syntynyt toukokuun sijaan helmikuussa. Ulkomailla on tutkittu että keskosilla kilpirauhasen toimintahäiriöt ovat yleisempiä, Suomessa tällaista tutkimusta ei tietojeni mukaan ainakaan vielä tunnusteta.

Kuin ihmeen kaupalla raskauduin totaalisena yllätyksenä 2009 ja elämäni pisin ja pelottavin aikakausi alkoi. Pieni tyttöni syntyi 2010. Verenpaineeni on lapsesta asti ollut aina koholla ja raskausaikana verenpaineet nousivat hurjiin lukuihin. Tämäkin selittyi nyt liikatoiminnalla, joka luultavasti pahentunut jo tuolloin jyllänneen tai jopa raskauden laukaiseman Basedowin takia, ja jälkiviisaana olisi tuolloin pitänyt pyytää kilppariarvot.

Tyttö syntyi sektiolla pelon ja korkeiden verenpaineiden aiheuttamien riskien takia 9/10 pisteen prinsessana. Pieni ja hoikka neiti oli koliikkivauva ja ensimmäinen vuosi meni enempi vähempi tyytymätöntä vauvaa hoitaessa ja äitiyttä opetellessa. Alku oli meille rankka ja elämä oli univajeen aiheuttaman aivosumun ja kyynelien täyteistä aikaa. Näin jälkeenpäin tytön vaivatkin selittyvät hoitamattoman kilpirauhaseni liikatoiminnalla, joka vaikuttaa myös vauvaan.

Valkoinen sisustus lilja kimppu Omakotivalkoinen

Ensimmäistä kertaa elämässäni voin hyvin

Lääkäri totesi että kilpirauhasen liika- ja vajaatoiminnasta kärsii tälläkin hetkellä piilossa moni ja oireet laitetaan stressin ja elämäntilanteiden piikkiin ilman kilppariarvojen selvittämistä. Uskon tämän sillä minullekin on sanottu kymmeniä kertoja lääkärissä että olen joko masentunut tai stressaantunut ja minun pitää levätä, liikkua enemmän ja syödä paremmin. Mikään ei ole kuitenkaan auttanut ja oireeni ovat tulleet ja menneet miten ovat halunneet. Sydämen eteisvärinän takia olen rampannut lääkärissä vuodesta 1998 alkaen ja koskaan ei ole EKG:ta kummempaa tutkittu ja todettu vain että kaikki kunnossa. Tämäkin selittyy liikatoiminnalla.

Tyrazol-lääkityksen aloitin kuukausi sitten ja ensimmäistä kertaa elämässäni koen olevani terve ja hyvävointinen. En edes tiennyt että ihmisestä voi tuntua näin ”ei miltään” eli hyvältä. Enää ei huippaa, ei tykytä pumppu, verenpaineet ovat viitteissä, nesteet eivät jää jumiin kehoon, hiukset pysyvät päässä, ei ole ripulia tai ummetusta, suolisto toimii paremmin kuin 30 vuoteen, vatsa ei turpoa kun syön, eikä mistään kohtaa kehoa kolota tai särje.

Miksi kilpparitestejä ei voida alkaa tekemään osana perustutkimuksia B-verenkuvan yhteydessä? Moni, kuten minkäkin, olemme kärsineet aivan turhaan ja ruuhkauttaneet terveydenhoitoa, kun oireet eivät ole poistuneet masennuslääkkeillä, ruokavaliolla ja levolla.

Nyt selvitellään voisinko sittenkin raskautua ja saada vielä toisen lapsen… ehkä en, mutta pelkästään mahdollisuus on jo valtavan suuri ja hieno asia. ❤️

Pitäkää itsestänne huolta ja vaatikaa labrat jos tuntuu siltä että olo ei ole hyvä tai normaali. Kilpirauhanen on varsinainen epeli, joka voi olla monen vaivan takana mielenterveyden järkkymisestä ruoansulatusongelmiin…

Kiitos että luit! ❤️

Lue myös: Kilpirauhasen liikatoiminta oireet


Seuraa myös Instagramissa 

22 kommenttia “Tilannepäivitys kilpirauhasen liikatoimintaan

 1. Olen labrassa töissä ja nykyisin kilpirauhaskokeet kuuluvat ihan perustutkimuksiin, onneksi. Myös lapsettomuutta tutkittaessa otetaan aina kilpparikokeet 😊

  1. Labratäti: voi kumpa otettaisiin. Minulla ei ole otettu.

   Ekan kerran elämässäni kilpparikokeet otettiin 2021. Seuraavan kerran tämän vuoden maaliskuussa.

   1. Moi. Olen lukenut sivujasi joitakin vuosia, kommentoinut vähemmän. Ikävä huomata, että hoitoasi on laiminlyöty. Olen hoitoalalla itse ja teen mm. lähetteitä labraan. Ja ei, kilpirauhaskoe ei ole koe, joka otetaan ns. rutiinisti nykyisinkään. Ei kuulu ns. peruspakettiin. Ilmeisesti jollakin hyvinvointialueella näin on. Otetaan toki oireiden perusteella ja epäillessä, että kilpirauhasen toimintahäiriö voisi olla oireiden taustalla tai otetaan mikäli henkilöllä jo tuohon lääkitys jne.

    Mukavaa kevättä ja terveyttä sinulle 🙂

    1. Joliina: kiitos sinulle kommentistasi ja tsempistä! ❤️ Ainakaan täällä Helsingissä kilpirauhaskokeet eivät ole yleisten määräysten mukana vaikka oireetkin viittaisivat. En ole itse osannut edes niitä pyytää, kun ei tullut mieleenkään että kilpirauhasen voisivat olla oireiden taustalla. Sydämen EKG ja B-verenkuva ovat olleet vuosikymmenen aikana ainoat testit ja kun ne ovat olleet ok niin tutkimukset ovat päättyneet siihen ja ohjeeksi olen saanut lepoa.

     2010 raskauden yhteydessä EKG on ollut normaali, sen jälkeen on seuraavan kerran otettu EKG tämän vuoden maaliskuussa ja siinä nähtävillä muutoksia vasemmassa kammiossa. Tutkitutan asiaa nyt erikseen ja lääkäriaika on 13.4.

     Kiitos vielä ja aurinkoista pääsiäistä! ❤️☀️

 2. Ihana kuulla, että voit paremmin. ❤️ Minulla todettiin vajaatoiminta vuonna 1991. Silloin jostain syystä lääkäri epäili sitä ja otatti kokeet, kun äitini ja minä kerroimme, millaisia oireita minulla oli. Olen 10 vuotiaasta asti syönyt thyroxin lääkettä ja siitä varmaan johtuu, että olen saanut 4 lasta, eikä raskautuminen ole ollut vaikeaa. Luulin nuorempana(15v), että luultavasti en tule saamaan lapsia, mutta syy oli jokin muu, kuin kilpirauhasen vajaatoiminta. Jouduin syömään juurikin raskausaikana hieman enemmän lääkettä, jotta raskaus sujuisi niin hyvin, kuin se voi sujua. Sain minun (pahnan pohjimmaisen) viisi vuotta sitten ja edelleenkin syön tuota samaa annosta, kuin mitä raskausaikana. Lääketasapaino on kohdillaan , joten siitä olen alkanut miettimään, että voisko raskaudet ja ikä tehdä sen, että joudun syömään lääkettä nyt enemmän, vaikka en olekaan raskaana. Tiedä häntä. Olen todella helpottunut, että kaikki on nyt hyvin. Olet ollut mielessäni nämä lähipäivät. ❤️

  1. Pitju: ❤️❤️❤️ Vointi on edelleen hyvä, vajaatoimminan oireita alkanut lievästi nyt ilmaantumaan. Kylmä on jatkuvasti ja siltä osin paluu vanhaan normaaliin eli kun muut ovat topeissa kesällä ulkona, on minulla neule ja takki. Näin ollut siis viime kesää lukuunottamatta koko elämäni. 😁 Aineenvaihdunta alkanut myös nyt hidastua parin viikon takaiseen. Saunassa olen alkanut käymään ja hiki ei meinaa millään irrota, kun kolmisen viikkoa sitten hikoilin lauteilla oikein kunnolla. Ruokahalu on kokonaan kadonnut ja janoa en enää tunne, mikä myös vanhaa normaalia minulle.

   Lämmin halaus sinulle! ❤️ Oot ihan mieletön tyyppi! ❤️

 3. Hei ! Kävin itse juuri labrakokeissa,itse kustantamana.Synlabin labrassa oisko ollut joku naisten terveyspaketti nimellä,tosi kattava ja laaja erilaisia kokeita.Maksoi muistaakseni 135 euroa.Kyllä siinä ainenkin otettiin myös kilppariarvot.Pieni hinta muutaman vuoden välein.Ei kannata säästää väärässä paikassa.Aika ihme tuo sepelvaltimotautiepäilys ? Onko sulla otettu kolesteroliarvot ?

  1. Pilvi: Ei minulle tullut mieleenkään että vika voisi olla kilpirauhasessa. Olin 100 varma että syy on sydämessä ja sitä menin tutkituttamaan. Kilpparipaketti yksityisellä on todella edullinen sekin ja jatkossa osaankin huomioida tällaiset jutut. Koko elämän ”terveenä” olleena en osannut aiemmin yhdistää vaivojani ja uskoin kun on sanottu että vika on korvienvälissä.

   Sepelvaltimotautia yksi lääkäri epäili koska verenpaineet olleet aina keskivertoa korkeammat ja sydämen EKG;ssa on todettu muutoksia vasemmalla puolella. 2010 EKG oli sydämen mulkahteluista huolimatta normaali, nyt ei enää ole. Tätä asiaa tutkitaan nyt erikseen ja lääkäriaika on ensi viikon torstaina. Siitä sitten laitellaan lähetettä kunnallisen puoleen Hussiin jos tutkimuksissa ilmenee jotakin.

 4. Hei! Onneksi edes nyt sinulle on löytynyt jonkinlaista apua❤️

  Tuli tekstistäsi mieleen, että myös matala ferritiini aiheuttaa paljon ainakin kilpirauhasen vajaatoimintaa (en tiedä liikatoiminnasta). Ja ferritiinihän pitäisi naisillakin olla lähemmäs 100 (tai vaikka ylikin!), vaikka monissa labroissa jopa alle 30 on muka ”ihan hyvä/riittävä”, vaikka tuolloin rautavarastot on tyhjät. Ja varastoraudanpuute aiheuttaa myös lapsettomuutta. En siis tarkoita, että tämä liittyisi juuri sinun tilanteeseesi, vaan lähinnä halusin tuoda myös muille tietoon, jotta ihmiset rohkenisivat hakea apua. Kiitos itsellesi, että tuot omalta osaltasi tärkeää kokemusta/tietoa ihmisten tietoisuuteen!

  Aurinkoista kevättä ja kaikkea hyvää perheellenne!

  1. Tuuli: minulla ferritiini ja hemoglobiini ovat ihmeelliset optimaaliset vaikken oikeastaan edes syö mitään missä on rautaa. Tytöllä ferrit on 1-3 ja rautalääkkeellä saatu arvo nousemaan parhaimmillaan hetkeksi 12. Tätä on nyt 6 vuotta tutkittu Terveystalon erikoislääkäreillä ja hoito jatkuu.

   Kiitos sinulle viestistäsi ja tsempistä! ❤️ Aurinkoista ja lempeää pääsiäistä! ☀️❤️

 5. Tuohon hoito retuperällä voin yhtyä täysin. Vaikkakin eri sairaus todettu, nivelreuma ja epäillään lisäksi selkärankareumaa, mutta pompottelu on ylenpalttisen tuttua. Kukaan ei halua ottaa vastuuta ja vaikka reumapolilla asioinkin, ei sitä kautta hoidu asiat. Kaikki pitäisi itse tietää valmiiksi ja osata vaatia ja vaatia uudelleen, ei myöskään jakseta tutkia ja selvittää asioiden todellisia syitä. Tähän alkaa väsyä, koska sairauskin vie voimat sen lisäksi ettei oikeaa lääkitysmuotoa ole löytynyt. Vielä odotan itse tuota ihmeellistä päivää, niinsanotusti kun ”mikään ja missään ei tunnu miltään”.

  Voimia vielä ja jaksamista ja aivan ihanaa kevättä!

  1. Niiva: apua! Minulle kävi lannerangan rappeuman kanssa aikoinaan samoin. Otettiin pelkkä röntgen ja kun sieltä löytyi tuo lannerangan rappeuma niin tutkimukset lopetettiin siihen. Sain hevoskuurin lääkkeitä jotka kieltäydyin hakemasta koska jos jo lievä kuluma aiheuttaa halvaannuttavaa kipua niin miten pärjään myöhemmin kun lääkevaste on kadonnut ja annostuksia ei enää voi suurentaa.

   Aloin jumppaamaan selkää fysioterapeutin antaman ohjeen mukaan ja selkä alkoi parantua. Kulumista johtuva kipu ei olisi kadonnut joten tulimme fyssarin kanssa siihen tulokseen että kuluman lisäksi minulla on ollut välilevyn prolapsi joka on parantunut kuntoutuksella. Selkä ei ole vuosiin särkenyt ja ainoastaan aamuinen kankeus lannerangan alueella muistuttaa että selässä on jotain vikaa.

   Olisipa hoito meillä parantumiseen tähtäävä eikä sitä, että potilas pitää äkkiä kirjata ulos listoilta. 🥺

 6. Ihanaa jos vointisi on kohentunut 😍. Kaikkea hyvää sinulle ja perheellesi ❣️❣️❣️

 7. Vasemman kammion toimintahäiriö ( LVH) voi olla alun perin juurikin kilpirauhasen toimintahäiriöstä johtuvaa. LVH on useimmiten seurausta pitkään koholla olevasta verenpaineesta ja se on voinut olla sinulla kilpirauhasen toimintahäiriön vuoksi jo vuosia koholla. Minusta hoidossasi on tapahtunut hoitovirhe ja hoidon viivästymisen vuoksi sinulle on tullut muita sairauksia. Suosittelen tekemään potilasasiamiehelle ilmoitusta. Tuo TSH ja T4V olisi pitänyt huomata katsoa jo vuosikausia sitten. Lisäksi ainakin se ekg ja Nta olisi pitänyt katsoa jo aikoja sitten.

  Jaksamista ja parempia päiviä ❤️

  1. Joliina: kiitokset asiantuntevasta viestistäsi. ❤️ Olet oikeassa ja kokeet olisi pitänyt tehdä jo vuosia sitten. En osannut vaatia mitään enempää ja siksi olen ollut täysin terveydenhuollon pimpoteltavissa. Valituksen tulen tekemään kun saan sydämestä ja sen kunnosta enemmän tietoa. Torstaina on lääkäri ja siitä sitten lähetteet eteenpäin jos katsoo tarpeelliseksi. Kysyn kaiken mahdollisen ja vaadin että minulle kerrotaan selvästi mikä tilanne on. En enää tyydy ympäripyöreään kaikki on varmaan ihan ok, lepoa ja liikuntaa – ohjeeseen. Kiitos vielä sinulle! ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *