Näin vältät 10 pahinta sisustusvirhettä – Uutiskirjespesiaali

Uutiskirjeen tilaajat ovat tänään saaneet ensimmäisen osan Näin vältät 10 pahinta sisustusvirhettä -oppaastani, jonka ensimmäisessä osassa pureudutaan sisustuksen alkeisiin: mitä pitää huomioida kun haluaa sisustustaa kodistaan toimivan ja aikaa kestävän… ja välttyä hutiostoksilta sekä turhalta rahanmenolta. 🙂 Kymmeneen osaan jaettu opas sisältää omakohtaisella kokemuksella ja itse opituilla viisauksilla varustetun tietopaketin, jossa todella riipaistaan pinnan alle. Jaan tämän ensimmäisen osan teille kaikille täällä blogissa ja jos haluat saada hyppysiisi myös jatko-osat, tilaa uutiskirjeeni täältä → tilaauutiskirje.omakotivalkoinen.fi

Näin vältät 10 pahinta sisustusvirhettä

Olen tehnyt elämässäni monia sisustusvirheitä, jotka ovat pahimmillaan tulleet kustantamaan useita satoja ellei jopa tuhansia euroja.

Kun vuoden 2006 joulukuussa ostimme kotimme, tiesin jo silloin että keittiö kaipaa totaalisen uudistuksen ja lattiakaan ei silmääni täysin miellyttänyt. Sisälläni herännyt himosisustaja ei kuitenkaan malttanut olla aloittamatta kodin laittamista ja remontin sijaan kirmasin suoraan kaupoille ostamaan kaikenlaista pientä ihanaa. Kannoin kotiini kassikaupalla pientä sisustustavaraa ja tekstiilejä yrittäen luoda niiden avulla toivomaani tunnelmaa… siinä kuitenkaan onnistumatta.

Kuukautta myöhemmin lähdin huonekaluostoksille ilman kunnollista suunnitelmaa ja ostin hetken mielijohteesta kaupan suurimman mustan moduulisohvan sekä jättikokoisen maton, joista kumpikaan ei tuonut kodin tunnelmaan parannusta. Jälkikäteen mietittynä tein todella tyhmästi ja hassasin rahani väärään kohteeseen ja paikkaan.

Etukäteissuunnittelu onkin kaiken A ja O, siitä ei kannata yrittää oikoa, vaikka kuinka tekisi mieli saada kaikki heti valmiiksi. Tässä viiden kohdan lista, jota nykytietämykseni valossa hyödyntäisin mikäli ajassa pääsisin taaksepäin:

1. Haaveile!

Tee lista sisustushaaveistasi ja yritä rakentaa jonkinlainen sisustuksellinen kartta, jonka avulla saat selville sisustustyylisi selkärangan sekä käytönnöntarpeet. Miten tykkäät viettää kotonasi aikaa? Rakastatko ruoanlaittoa tai vietätkö mielelläsi aikaa tv:n tai elokuvien äärellä? Onko perheessäsi lapsia tai lemmikkieläimiä? Tälläiset asiat kannattaa ottaa huomioon jo sisustusta ja materiaaleja valitessa.

2. Huomioi kodin asettamat rajoitukset!

Millaiset rajat kotisi asettaa sisustukselle? Onko huoneluku muokattavissa? Kaipaatko lisätilaa vai haluatko yksityisyyttä? Tarkastele huolella kotisi rakenteita, merkitse pohjakuvaan (valmis tai itse piirretty) mitkä seinät ja putket ovat kiinteitä ja mitkä muokattavissa. Jos kodissasi on hukkaneliöitä, kuten portaikon alle jäävä matala tila tai kummallisen muotoisia nurkkia, mieti miten saisit niistä parhaimman hyödyn irti. Hahmottele sisustussuunnitelma toiveidesi ja tarpeidesi mukaiseksi ja mikäli kaipaat kodin pohjaan muutosta, laske sille budjetti. Hankalan muotoisetkin tilat ja huoneet voidaan sisustaa toimivasti, kunhan toimintajärjestys on oikea.

3. Pintamateriaalit

Vertaa kotisi nykyisiä pintamateriaaleja haavekarttasi valintoihin ja sitä miten ne eroavat tosistaan. Onko keittiön kaapit väriltään harmaat vaikka unelmakeittiössäsi ne ovat vaaleaa saarnia? Mieti miten saisit muokattua keittiöstäsi unelmiasi vastaavan ja suhteuta se käytettävään budgettiisi. Riittääkö ovien vaihto vai kaipaatko myös mallinmuutosta? Entäs keittiön muoto – palveleeko se tarkoitustaan, onko laskutilaa sopivasti? Haaveiletko esim saarekkeesta?

Keittiö, kylpyhuone, wc-tilat sekä lattiamateriaalit ovat kodin sydän. Ne ohjaavat koko sisustusta ja ovat suurin vaikuttava tekijä kodin tunnelmassa. Monista omista virheistäni viisastuneena suosittelen panostamaan kodin kiinteisiin kalusteisiin ja pintoihin ensimmäisenä ja tärkeimpänä kohteena. Ei haittaa vaikka joutuisi katselemaan rumaa sohvaa vuodenkin, jos lattia sen alla ja ympärillä on kaunis. Kaunis sohva taasen ei saa sisustuksesta säkenöivää jos lattia on kuten meidän vanha oranssiksi tummunut tammiparketti.

4. Isot ensin ja pienet perässä

Tämä on tärkein oppi jonka olen omaksunut ja jos olisin itse noudattanut ohjettani, olisin säästänyt useita tuhansia euroja. Jälkiviisaus on katala kumppani, mutta fakta on se että olen toiminut sisustushuumassani todella tyhmästi ja yrittänyt pienillä asioilla korjata suuria puutteita. Tämä ei valitettavasti toiminut kovin hyvin ja vaikka omistin ja ostelin kauniita kalusteita, tekstiilejä ja sisustusesineitä, ei kodin sisustus ollut koskaan kohdillaan.

Älä siis tee samaa virhettä kuin minä – malta mielesi ja aloita sisustuksen rakentaminen hyvästä etukäteissuunnittelusta ja suurista pinnoista. Motivoidu säästämään ja opettele kärsivällisyyttä. Ensiksi kodin kiinteät pinnat, sitten isot kalusteet kuten sohva, sänky ja ruokaryhmä, sitten vasta tekstiilit ja viimeisenä ne pienet palikat kuten koristeet, taulut sekä maljakot. Näin vältyt hutiostosten tekemiseltä ja tyylimuutoksilta – älä heittäydy virran vietäväksi vaan ohjaa kanoottisi rantaan omilla ehdoillasi. 🙂

5. Kulje keskitietä!

Tämä kuulostaa ehkä tylsältä ohjeelta, mutta on erityisen tarpeellinen muistutus kaikille himosisustajille, jotka innostuvat uusista trendeistä nopeammin kuin Räikkösen auto kiihtyy sataan. 🙂 Kodin pintamateriaalit ja isot kalusteet tulisi ostaa harkiten, omaa tyyliäsi mukaillen ja asukkaiden / perheenjäsenten asettamat rajoitukset huomioiden.

Lemmikkikotiin ei kannata valita sellaista kangassohvaa, jonka päällinen ei ole irroitettavissa ja pestävissä, vaikka kuinka haaveilisit jostakin tietystä mallista. Unelmien sohva ei ehkä enää vastaa unelmaa, jos se on täynnä likaisia tassunjälkiä tai muulla tavoin vaikeahoitoinen tapaus. Ja jos haluat kotiisi vaalean tai valkoisen sohvan kuten minä, kannattaa valita sellainen malli jonka päälliset saa pesuun tai on pyyhittävissä puhtaaksi, kuten aito nahka.

Värien ja materiaalien osalta on tärkeää osata navigoida tunteiden viidakossa. Mikä miellyttää todella silmää ja mikä on hetkellistä huumaa. Tämä on monelle vaikea paikka, minullekin välillä, ja uusista trendeistä innostuessaan on helppo uskotella itselleen ikuista rakkautta purppuranpunaista tai petroolia kohtaan. Odotusaika, jota sisustuskarenssiksi kutsun, on tässä hyvä apu – älä ryntää heti kaupoille vaan odota pari viikkoa. Anna ajatuksen kehittyä ja mielen sopeutua uuteen ihanaan sisustusrakkauteesi. Saatat nimittäin yllättyä siitä miten uuden sisustusesineen / sisustusvärin aiheuttama huuma laantuu… kunnes seuraava iskee takavasemmalta. 🙂

   *   *   *

Ole siis avoin ja rohkea, mutta myös realisti. Panosta perusväreihin isoissa pinnoissa sekä kalusteissa, mutta repäise siellä missä kustannus ei kaada venettä kyllästymisen tai mielenmuutoksen vuoksi. Käytä harkintaa mutta älä jää vatvomaan, liian pitkä pähkäily on yleensä signaali siitä ettet syvällä sisimmässäsi näe tavaralle pitkää ikää tai tarkoitusta.

Oma tyyli rakentuu hyvin pienistä palasista ja se hioutuu vuosien ja vuosikymmenten aikana. Kaikkea kannattaa rohkeasti kokeilla, mutta isojen ja yleensä myös arvokkaampien ostosten sijaan kodin pienemmissä yksityiskohdissa. Vinkkini onkin seuraava:

Älä osta petroolin väristä sohvaa, osta mielummin pari koristetyynyä ja kynttilää. Älä osta ja asennuta pinkkiä laminaattilattiaa, osta pinkki matto. Älä tuskaile rumaa keittiötä kauniin ruokailutilan kustannuksella, tee mielummin toisinpäin – ensin keittiö kuntoon ja sitten vasta ruokailutilan kimppuun. 🙂

Seuraava osa julkaistaan ensi viikolla uutiskirjeen muodossa ja silloin taklataan sisustusmyyttejä – mikä on lopulta oikein ja mikä väärin. Pistän itseni likoon ja annan teille konkreettisia esimerkkejä omasta epäonnistumisestani, ikäänkuin “tee niin kuin sanon, älä niin kuin olen tehnyt”. 🙂 Virheistään voi onneksi oppia ja viisastua, ja jos yksikin sisustaja välttyy juttujeni avulla tekemästä omia huonoja valintojaan, olen saavuttanut itselleni asettamani tavoitteen. 🙂

Tilaa uutiskirjeeni ja hyödynnä vinkkini → tilaauutiskirje.omakotivalkoinen.fi, älä tee samoja sisustusmokia kuin minä ja välty turhalta rahanmenolta! 🙂

Mukavaa alkanutta viikkoa kaikille!

9 kommenttia “Näin vältät 10 pahinta sisustusvirhettä – Uutiskirjespesiaali

 1. Olen jo aikoja sitten rekisteröitynyt sähköpostilistalle, mutta jostain syystä tämä uutiskirje ei tullut perille :/ katsoin myös roskapostin, mutta sinne se ei ollut joutunut. Rekisteröidyin tänään uudestaan, joten toivottavasti saan jatkossa nämä uutiskirjeet!

  1. Emma: Minnehän on kadonnut posti… olethan kurkannut varmuudeksi myös roskapostikansioosi, ettei olisi sinne joutunut? Toivottavasti nyt tulisi perille, seuraavan posti saapuilee ensiviikolla. 🙂 Laitathan minulle sähköpostia suoraan osoitteeseen miia@omakotivalkoinen.fi, jos et ensi viikon keskiviikkoon mennessä ole saanut minulta uutta uutiskirjettä (uusi posti tulossa siis ensi ma-ke akselilla) niin selvittelen mistä ongelma voisi johtua. <3

 2. Nämä on kyllä hyviä vinkkejä! Ylipäänsä kiinnostavasti kirjoitettu ja vaikka joistain listauksista voi tulla sellainen olo, että kyse on “itsestäänselvyyksistä”, kirjoitit todella hyvin ja perusteellisesti. Arvostamme!

  1. EvaDo: Söderhamn tuli, se on ihana löhösohva ja kivalla tavalla kevytrakeinen sekä siro. <3

   Muuramelle ehdottomasti ääneni. Muuramessa huomaa laatueron kun pääsee sitä koskemaan, se on todella jyhkeä ja arvokkaan oloinen vaikka onkin hyvin pelkistetty ja ajaton muodoltaan. Lisäplussaa siitä että sarjaan saa aina lisäosia ja sitä voi muokata niin paljon kuin on tarpeen ilman huolta että sarjan valmistus loppuisi. 🙂

 3. Kiitokset oivaltavista huoneentaulun säkeistä. Tulevat tarpeeseen. Minäkin olen maksanut erehdyksistäni vuosien mittaan muhkeat oppirahat – niin ja kummastellut, miksi vähemmän tuppaa veloittamaan tiliä enemmän. 🙂

  Erehtyminen on inhimillistä, mutta Ciceroa lainatakseni: vain tyhmyri puolustelee jääräpäisesti erehdystään. Sinä et puolustele. Sitä paitsi kirjoitat elävää ja värikästä kieltä. Juttujasi on nautinto lukea. Eikä tarvitse pelätä osuvansa joka lauseessa kiusallisiin, ajatukset harhateille vieviin kielimokiin.

  Pistä jatkossakin itsesi likoon. Itseironia ja innostunut heittäytyminen on juttujesi suola ja minimalismi sanomasi pippuri. Pienet välipalamainoksetkin maistuvat, kunhan muistan elää oppiesi mukaisesti: ”Älä heittäydy herkun vietäväksi, vaan ohjaa hiirisormesi painamaan linkkiä omilla ehdoillasi”.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *