Kylässä: Puutarha kerrostalon terassipihalle

Pieni terassi ja suikale kituliasta nurmikkoa. Yksi sypressi ja seinällä villiviini. Siltä näytti Jarmo Lahden uuden kodin terassipiha, kun hän muutti kerrostalon alimpaan kerrokseen kuutisen vuotta sitten. Hän kääri hihat ja muutti ankean minipihan vehmaaksi terassipuutarhaksi.

Inspiraatiota parvekkeelle ja puutarhaan
Inspiraatiota parvekkeelle ja puutarhaan

Helsingin Sanomien toimittaja käväisi naapurissa kylässä tekemässä jutun upeasta maatason terassiparvekkeelle rakennetusta puutarhasta, jonka näkymää saan ihastella ohikulkumatkalla joka päivä. Kerrostalon parvekkeille ja maatason terassipihoille voi hyvin rakentaa hulppeita puutarhoja ja viherkeitaita, ja naapurini Jarmo Lahden terassipuutarha on siitä on erinomainen esimerkki. ♥

Inspiraatiota parvekkeelle ja puutarhaan
Inspiraatiota parvekkeelle ja puutarhaan

Viherpeukaloksi tunnustautuvan Jarmon puutarhasta löytyy mm. daalioita, hortensiaa, kelloköynnöksiä, petunioita, pelakuuta, sinisarjaa, narsissitupakoita, elefanttiheiniä ja kultasadetta. Hän kertookin salaisuudekseen riittävän isot ruukut, joissa kasvit ja kukat viihtyvät myös paahteessa – liian pienessä ruukussa kasvi kuivahtaa alle vuorokaudessa, kun isossa kosteutta riittää useammankin päivän tarpeisiin.

Inspiraatiota parvekkeelle ja puutarhaan

Jarmon vinkeillä saat eloa omalle pihalle ja parvekkeelle:

  • Hanki terassille isot ruukut ja amppelit.
  • Tuunaa tarvittaessa amppeliruukut itse esimerkiksi sinkkiämpäristä, jonka pohjaan on tehty naulojen avulla reikiä liian veden poistumisaukoiksi ja ilmanvaihdoksi.
  • Sekoita multaan lannoiterakeita, jotka luovuttavat ravinteita pitkään.
  • Vaihda multa joka vuosi, isoimpiin ruukkuihin joka toinen vuosi.
  • Valitse kasveille oikeat paikat valon mukaan. Osa kasveista viihtyy varjossa, osa muiden kasvien hämyssä.
  • Istuta ja kokoa kasvit ryhmiksi. Kasvit viihtyvät lähekkäin, ja saat näyttävämpiä kokonaisuuksia. Istuta kesäkukkien sekaan myös maustekasveja.
  • Valitse terassilta paikat istuskeluryhmälle, lepotuolille, lemmikille ja lasten leikeille. Käytä kasveja rajaamaan toiminnot.

Upottakaapa siis hyppyset multaan ja mars viherkeidasta luomaan, jos sinulla ei sellaista vielä ole! Kesääkin on jäljellä ja näillä näkymin saamme nauttia lämmöstä vielä syyskuunkin puolella, joten ulkoilmaelämään panostaminen kannattaa. Itse olen siirtynyt vallan parvekkeen puolelle ja työtkin hoituvat parvekkeen pöydän ääressä vichy-pullon ja kahvipannun kera. Jos tilaa olisi enemmän, laittaisin riippukeinun tai muun nukkumiseen soveltuvan majapaikan itselleni öitä varten – sisällä kun on yöaikaan huomattavasti kuumempaa kuin ulkosalla… 🙂

Leppoisaa lauantaita kaikille!

Lähde: Jarmo Lahti – HS Koti, kuvat: Kari PullinenVastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *