Japanilais-skandinaavista tunnelmaa | Vähemmän on enemmän

Japanilaiset fanittavat monessa asiassa skandinaavien tapaa sisustaa kotiaan vaaleilla sävyillä, aidolla puulla, teräksellä ja virtaviivaisesti muotoiluilla kalusteilla sekä sisustusesineillä. Me pohjoismaissa asuvat emme täysin edes tiedosta sitä, että muun maailman silmissä meidän kodit ovat melko selkeitä – tavanomaisessa suomalaisessa keskivertokodissa on olosuhteiden sanelemat valkoiset seinät ja huoneen reunoja kiertävät järkevästi käyttötarkoituksen mukaan valikoidut kalusteet, kun esimerkiksi espanjassa seinät ovat useimmiten sävytetyt ja kalusteet sijoitetaan enemmänkin keskilattian tuntumaan tilasta ja tilan käyttötarkoituksesta riippuen. Nykyinen nettiaika ja sosiaalinen media ovat kuitenkin tuoneet meidät kaikki lähemmäs toisiamme, ideoita on tarjolla loputtomasti ja tieto kulkee reaaliajassa paikasta ja maasta toiseen.

Hyllystö Muuto  |  Kattovalaisin &tradition  |  Ruokapöytä Muuto  |  Jakkara Skagerak  |  Valaisin Muuto  |  Tuolit Poiat, Muuto, Made By Choice

Itseäni inspiroi japanilainen eleettömyys ja nuoremman sukupolven minimalistinen tapa sisustaa kotiaan. Tavaroiden ja huonekalujen ei haluta kilpailevan huomiosta, vaan antavan levollisen raamin asukkaiden henkiselle ja fyysiselle latautumiselle. Jokainen kotiin kannettu tavara on valikoitu tarkasti sen käyttötarkoituksen mukaan ja ennen kaikkea – jokaisella tavaralla on oma paikkansa. Tässä asiassa me suomalaiset voisimme ottaa opiksi japanilaisten organisointikyvyistä, kun vastavuoroisesti he voivat meiltä oppia miten maksimoida kodin valoisuus.

Valaisin &tradition  |  Daybed Nikari  |  Hyllystö Muuto  |  Tuoli Skagerak  |  Torkkupeitto Design House Stockholm  | Peili Skagerak

Olen aikaisemmin jo höpötellyt teille japanilaisista Muji-kodeista, jotka edustavat tyyliltään juuri sitä mistä itse olen innostunut ja inspiroitunut. Muji-kodeissa on valkoiset seinät ja katot, ja kaunis vaalea puu- tai parkettilattia. Kalusteet ovat useimmiten myös puunsävyisiä, mutta Muji-kotien yleisilme on silti kaikkea muuta kuin meidän tuntemamme 60-70 -luvun lattiasta kattoon “paneeliseinä-pirttipöytä” -lookki. Muji-kodit eivät kooltaan ole suuren suuria, avaruuden tuntu luodaan kauniiden hukkaneliöiden sijaan isoilla ikkunoilla, lasiseinillä ja vaalealla värityksellä. Lasi on merkittävässä osassa myös muissa sisustusvalinnoissa, läpikuultavuus on tavoiteltava ominaisuus ja Muji-kodeissa nähdäänkin usein kirkkaita lasimaljakoita, joista kukkien vihreys korostuu vartta myöten. Omassa kodissani ei toistaiseksi ole puunsävyjä lattian pehmentävää luonnollisuutta lukuunottamatta, mutta lisäilen pikkuhiljaa sisustukseen hieman saarnia sekä valkoöljyttyä tammea. 🙂

Lasipurkit Hay  |  Kattilat Hay  |  Leikkuulauta Ferm Living  |  Pannunalusta Hay  |  Kaadin Arabia  |  Astiasarja Arabia  |  Eväsrasia Hay  |  Tarjotin + maustekulho Marimekko  |  Kulho Arabia  |  Aterimet Georg Jensen  |  Salaattikulho Sagaform

Muji-kotien keittiöt ovat minimalistisia ja niiden funktionaalisuus sanelee tavaroiden määrän, tarpeen sekä sijoituspaikat. Muji-uudiskotien keittiöissä on monesti koko seinän mittainen kaapisto, jonka sisältö kätkeytyy liukuovien taakse. Kun oven avaa, paljastuu sieltä täydellisesti organisoitu rivistö astioita ja keittiövälineitä; valkoista posliinia, terästä ja kirkasta lasia. Vähemmän on enemmän, eikä kippoja ja kappoja löydy Muji-kodista ylenpalttisesti vaan sopivasti.

Youtube on täynnä Muji-aiheisia kotiesittelyvideoita, joista haen inspiraatiota omaan elämääni ja meidän kodin sisustukseen. Yllä oleva Muji Renovation -video kuvaa hyvin sitä tunnelmallisuutta ja pehmeää vaaleutta jossa oma sieluni lepää ja latautuu. Samasta syystä vaihdoin viime vuoden lattiaremontissa valkoiseksi käsitellyn bambulattian viime tipassa eloisaan luonnonväriseen vaaleaan bambuun, joka pehmentää kodin valkoisuutta kauniisti. ♥ Me pohjoismaiden kansakunnat emme lopulta olekaan kovin erilaisia japanilaisten kanssa… ja aina vaan lähemmäs toisiamme kuljemme, kiitos suomalaisen muotoilun, ruotsalaisen Ikean ja japanilaisen Mujin! 🙂

Kivaa tiistaita kaikille!

*Tuotekuvat: valmistajat, sisältää kaupallisen linkin

8 kommenttia “Japanilais-skandinaavista tunnelmaa | Vähemmän on enemmän

  1. Purjo: minä taas vuorostani tykkään niiden selkeydestä ja vaaleudesta, minun silmissäni ovat harmonisia ja kauniita! ❤️

  1. Sussi: ei pelkästään olekaan, muji on ennen kaikkea mukavan ja rentouttavan arjen mahdollistaja, kaikkea on juuri sopivasti, koti on harmoninen, se pysyy vaivatta kunnossa ja siistinä. ❤️

 1. En tiedä mistä sinulla on käsitys suomalaisten sisustustyylistä. Minusta suomalaiset ovat sisällyttäneet aina puunsävyjä koteihinsa ?Jokaisella kulttuurilla on omat tapansa laittaa koteja eikö?
  Näiden valkoisten ja musta -valko- harmaa sisustustyyleissä myötä lähti buumi joissa kukaan ei edes erotu . Pakko kysyä että mistä tämä japanilaisen ja skandinaavisen yhdistelmä mielestäsi koostuu?
  Mujin koostuu vähäeleisen esteettisistä päivittäistavaroista, vaatteista ja kodintarvikkeista.
  Vuonna 1980 perustettu Muji syntyi vastaiskuna kulutusyhteiskunnalle ja brändi- ja sunnittelijalähtöiselle muodille. Tämä minusta on hienoa että joku taistelee kulutusta vastaan ! Eikö suhtautumisesi ole hieman ristiriitaista hehkuttaa Mujia huolimatta että aikaa tiheään teet hankintoja ?
  MUJIn konseptiin kuuluu, ettei tuotteiden suunnittelijoita nosteta esiin.
  Filosofia on tarjota tavallisille ihmisille laadukasta, kohtuuhintaista muotoilua.

  1. Suomineito: Oletkohan nyt täyttänyt rivien välejä mielessäsi?? 🙂 Kirjoitin postauksessani nimittäin näin:

   “Me pohjoismaissa asuvat emme täysin edes tiedosta sitä, että muun maailman silmissä meidän kodit ovat melko selkeitä – tavanomaisessa suomalaisessa keskivertokodissa on olosuhteiden sanelemat valkoiset seinät ja huoneen reunoja kiertävät järkevästi käyttötarkoituksen mukaan valikoidut kalusteet.”

   Tuossa lauseessa puhun nimenomaisesti siitä että keskivertokodissa on olosuhteiden sanelemat valkoiset seinät ja että kalusteet asetellaan yleensä huoneiden seinustoille, jotka väittäminä ovat molemmat täysin tosia (lukuisat kyselyt vuosien varrella eri medioissa, kuten Iltalehden sisustuskysely vuodelta 2016). Lisäksi mainitsin että “me suomalaiset voisimme ottaa opiksi japanilaisten organisointikyvyistä”, heillä järjestyksen ylläpitäminen kun tuntuu olevan verissä.

   Kirjoitin myös seuraavan lauseen “Kalusteet ovat (Muji-kodissa) useimmiten myös puunsävyisiä, mutta Muji-kotien yleisilme on silti kaikkea muuta kuin meidän tuntemamme 60-70 -luvun lattiasta kattoon “paneeliseinä-pirttipöytä” -lookki.” Tällä tarkoitan yleistä mielikuvaa kodista, jossa puunsävyiset kalusteet yhdistetään puunsävyiseen lattiaan. Tälläinen mielikuva ei suinkaan ole omani, vaan yleisempi otanta esimerkiksi blogini kommenttiosioista. Kun viime syksynä kerroin vaihtaneeni lennosta valkoisen lattian luonnonväriseen “puuhun” ja tahtovani alkaa lisäillä puunsävyjä myös muuallekin, sain useita kommentteja joissa ideoitani verrattiin tunkkaiseen puiseen 70-luvun sisustukseen. Varmasti ne 70-luvun puupaneelit ja kalusteet olivat aikanaan kauniita, sitä en kiistä, mutta tummuessaan kodin yleisilme “tunkkaantuu”. Muji-kotien osalta tilanne on kuitenkin aivan toinen, puunsävyt ovat vaaleammasta haitarista ja joukossa on sopivasti valkoista jotta sisustuksen tunnnelma säilyy vaaleana. 🙂 Missään en kuitenkaan sanonut etteikö suomalaiset puisia kalusteita omistaisi, tai että puuta olisi liikaa. Sopivasti on sopivasti ja jokainen itse määrittelee mikä omaa silmää miellyttää. 🙂

   Mitä luulet miksi Muji on markkinoille ilmestynyt ja miksi laajentaa myymäläverkostoaan jatkuvasti? Syynä ei suinkaan ole maailman pelastaminen tai “älkää hyvät ihmiset ostako mitään” -mentaliteetti. 🙂 Muji tekee kovaa businesta ja tahkoo rahaa talliinsa siinä missä Ikeakin. Mujin mottona on toki kestävä kehitys ja taloudellisuus (kuten nykyisin myös Ikeallakin) ja heidän tarkoituksenaan on luoda markkinoille tuotteita, jotka ovat tavallisen ihmisen lompakolle sopivia ja kestävät aikaa sekä kulutusta ilman fast fashionista tuttuja trendiominaisuuksia ja ylenpalttista kerskakulutusta. Muji tuotteet eivät koskaan mene pois muodista ja heillä on laaja repertuaari kodin ja toimiston tarpeistoa. En näe ristiriitaa ja muutakaan epäkohtaa siinä että rakastan Mujin tuotteita, heidän filosofiaansa ja ajatonta muotoilua. Täysin samoista syistä rakastan myös Artekin klassikoita ja skandinaavista designia sekä designtaloja – jopa monien parjaamaa Ikeaakin! 🙂

 2. En tiedä mistä sinulla on käsitys suomalaisten sisustustyylistä. Minusta suomalaiset ovat sisällyttäneet aina puunsävyjä koteihinsa ?Jokaisella kulttuurilla on omat tapansa laittaa koteja eikö?
  Näiden valkoisten ja musta -valko- harmaa sisustustyyleissä myötä lähti buumi joissa kukaan ei edes erotu . Pakko kysyä että mistä tämä japanilaisen ja skandinaavisen yhdistelmä mielestäsi koostuu?
  Mujin koostuu vähäeleisen esteettisistä päivittäistavaroista, vaatteista ja kodintarvikkeista.
  Vuonna 1980 perustettu Muji syntyi vastaiskuna kulutusyhteiskunnalle ja brändi- ja sunnittelijalähtöiselle muodille. Tämä minusta on hienoa että joku taistelee kulutusta vastaan ! Eikö suhtautumisesi ole hieman ristiriitaista hehkuttaa Mujia huolimatta että aikaa tiheään teet hankintoja ?
  MUJIn konseptiin kuuluu, ettei tuotteiden suunnittelijoita nosteta esiin.
  Filosofia on tarjota tavallisille ihmisille laadukasta, kohtuuhintaista muotoilua.

  Edellinen kommentti karkasi käsistä ?, joten tässä loput !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *