Aidosti kotimaista – Tuotteita, jotka valmistetaan Suomessa!

Arvostan hyvää designia ja minulle suunnittelijan antama työpanos ja valmistuksen kotimaisuus tuovat lisäarvoa, joka saa kiintymään tavaroihin paljon enemmän. Isoissa hankinnoissa noudatan “buy only things that make value” -periaatetta, joka tarkoittaa että haluan panostaa sellaisiin kalusteisiin ja tavaroihin, joilla on minulle merkitystä. Kotimaisen tuotannon hiipuminen on ollut jälleen tapetilla ja mielenkiinnosta listasin millaisia Suomessa suunniteltuja sekä valmistettuja kalusteita ja kodin tarvikkeita meidän kotoa löytyy… 🙂

Muurame by Pirkko Stenros

Alkujaan Lahdessa aloittanut, ja Muuramen sekä Hollolan kautta Nastolaan kotiutunut yhtiö on toiminut
jo yli 90 vuotta kotimaisten huonekalujen tuottajana. Muurame-tuotteet valmistetaan Nastolan tehtaalla lähes sadan vuoden kokemuksella ja osaamisella.

Pirkko Stenrosin suunnittelemat design-klassikoiksi muodostuneet Muuramen Kaksonen- ja Kolmonen Modulit ovat olleet tuotannossa vuodesta 1954 lähtien. Myöhemmin Muuramen mallisto on laajentunut Nepparilla (1975), Mup:lla (1999) sekä Ikonilla vuonna 2010. Lastenhuoneisiin suunnitellut kalusteet ovat olleet yksi Pirkko Stenrosin erityisiä kiinnostuksen kohteita ja säilytyskalusteiden sekä pöytien ohella on syntynyt useita lastensänkymallistoja, joista vuonna 1981 julkaistu Jolla/Jungmanni -sänkymallisto on tuotannossa tänäkin päivänä. Muurame on tehty kestämään aikaa ja monet kalusteet ovat käytössä toisessa tai jopa kolmannessa sukupolvessa.

Meidän kotoa löytyy Muuramen Mup-kaappeja, Iso-Tupla Mup -laatikostoja, Jungmanni-parvisänky, Ikoni-seinähyllyjä sekä koulupöytänä toimiva Kolmonen-laatikosto L-tasolla varustettuna.

Lue lisää: → Muuramesta on moneksi


Iittala Jars-purkit & Kartio -lasit

Iittalan Kartio-lasi on Kaj Franckin pelkistetyin esine, jossa muoto ja materiaali ovat täydellisessä tasapainossa. Mestariteos on perusjuomalasi, jonka legendaarinen muotoilu ylittää kaikki trendit. 60-vuotisjuhlaansa viettävä Kartio on yhtä ajankohtainen tänään kuin vuosikymmeniäkin sitten. Kartio-lasit ja -kaatimet valmistetaan Iittalan lasitehtaalla, kuten myös Pentagon Designin suunnittelemat Jars-lasipurkit, jotka tosin ovat mallistosta jo poistuneet.

Keittiön kaapeista löytyy näitä molempia – Iittalan kirkas lasi on maailman parasta, se ei nimittäin vivahda siniseen eikä vihreään ja kestää käyttöä paremmin kuin monet vastaavat lasituotteet. ♥

Lue lisää: → Iittala Jars -lasipurkit katseenvangitsijana


Tarja Ritari Design

Tarja Ritari Designin laadukkaat sisustustekstiilit ja -tuotteet valmistetaan käsityönä Tarja Ritarin omalla pajalla Naantalissa. Valikoimasta löytyy pellavaisia sisustustyynyjä, keittiöpyyhkeitä ja saunatuotteita, pehmeitä käsipyyhkeitä, herkkiä Lumienkeleitä sekä kahvisäkeistä valmistettuja Mokkapuu-tuotteita.

Minulla on ollut suuri ja ilo ja kunnia saada tehdä Tarjan kanssa yhteistyötä jo useamman vuoden ajan ja olemme ideoineet yhdessä muutamia spesiaalijuttuja Habitaren tiimoille – näistä kertoilen teille enemmän syyskuun puolella. 🙂

Lue lisää: → Boheemia pellavaa by Tarja Ritari Design


Nukkuville

Puuseppä Tuukka Virkkilällä oli unelma rakentaa omin käsin sata sänkyä ja myydä ne asiakkailleen ympäri Suomen. Kansainvälistä huomiotakin saaneen Nukkuvillen tarina on hieno esimerkki siitä, miten unelmiaan kannattaa rohkeasti lähteä tavoittelemaan – hänen luotsaamansa Nukkuvillen sängyissä nukkuu nimittäin jo satoja ihmisiä ympäri maailman.

Kotimaisesta puusta Tuukan omalla verstaalla työstetty huonekalu säilyttää arvonsa, sillä sitä ei mitata pelkästään rahassa, vaan myös laadussa ja viimeistelyssä. Monet asiat elämässä ovat vain tilapäisiä ja niitä täydentämään tarvitaan “ankkureita”, jotka saavat kodin tuntumaan kodilta. Tuukalta tilaamani Nukkuville-sänky on minulle sellainen: rakkaudella suunniteltu ja tarkkuudella käsityönä valmistettu kalustekumppani. ♥

Lue lisää: → Unelmasänky mittatilaustyönä – Nukkuville


Valoarte

Valoarten Korona-valaisinten suunnittelusta on vastannut Harri Koskinen ja ne valmistetaan Suomessa Valoarten tehtaalla. Näyttävässä valaisimessa yhdistyy suomalainen design ja huippuluokan ympäristöystävällinen ja energiatehokas valaistustekniikka. Selkeä ja pelkistetty ilme sopii sisustuksen eri tyylisuuntiin. Meidän olohuonetta valaisee Korona-malliston pöytävalaisin valkoisella koristekehyksellä ja saatavana on eri kehysvärien lisäksi myös kattoon tai seinään asennettava plafondimalli sekä perinteisempi riippuvalaisinmalli.

Lue lisää: → Kaunis Korona-valaisin


Artek-puukalusteet

Tämän aamuinen soitto Artekille vahvisti, että puuhuonekalut todella valmistetaan edelleen Suomessa, tarkalleen ottaen Littoisilla. Omasta kodista löytyy useiden Aalto-jakkaroiden lisäksi Alvar Aallon vuonna 1935 suunnittelema 66-tuoli, vuonna 1945 luotu 153A-ritiläpenkki sekä Ilmari Tapiovaaran Mademoiselle -nojatuoli. Valaisinten valmistus on siirretty ulkomaille, joten niiden kotimaisuusaste jää alhaisemmaksi.

Lue lisää: → Artek Helsinki – Grand Opening Party


Joutsen Finland

Kotimainen tekstiilituotanto on ollut katoavaa, mutta Joutsen Finland rakensi 2015 uuden vuodevaatetehtaan Riihimäelle, jossa valmistuu aidosti kotimaisia tuotteita. Joutsenen tuotteissa käytettävien untuvien alkuperä on aina EU-alueella ja peitoissa sekä tyynyissä käytetään saatavuuden mukaan myös kotimaista untuvaa. Ainoan poikkeuksen tekee Joutsen-untuvatakit, jotka ommellaan Riihimäen tehtaan sijaan ulkomailla.

Lue lisää: → Kuinka monet lakanat on tarpeeksi?


Muurikka-muurinpohjapannu

Se ainoa oikea Muurikka Pannu kehitettiin Muurikan perustajien toimesta 1970-luvulla. Muurikkapannun tarina sai alkunsa ajatuksesta halkaista muuripata, jotta käyttöalue olisi paistamisessa laajempi.

Tästä ideaa kehiteltiin ja terässäiliöiden tarkastusluukuista tehtiin ensimmäiset Muurikat. Kokonaan uusi sana ja tulevaisuuden legenda, muurinpohjapannu eli Muurikka Pannu oli syntynyt. Muurikka-muurinpohjapannut valmistetaan edelleen Suomessa, nyttemmin tosin teollisesti, ja valikoima on kasvanut kattamaan useita eri kokoisia muurinpohjapannuja yritysten ja kotitalouksien tarpeisiin.

Viime kesänä ostamani Muurikan sähkökäyttöinen Kesäkeittiö-grilli ei siis kokonaan ole kotimaista tuotantoa, mutta pisteet siitä että muurinpohjapannun valmistus toteutetaan edelleen suomalaisin voimin! 🙂

Lue lisää: → Kesäkattaus & Grilliherkkuja


Fiskars All Steel -kattilasarja

Fiskarsin (ent. Hackman) All Steel -kattilasarja on meidän perheen pelastus. Yhdellä uuninkestävällä paistokasarilla hoituu sekä uuniruoan valmistus että keittolevyn käyttö. Myös All Steel -sarjan kolmikerrospohjaiset teräskattilat ovat kestäneet erinomaisessa kunnossa konepesusta huolimatta vuosikaudet. All Steel -sarjan kaikki tuotteet valmistetaan Suomessa Sorsakoskella!

Lue lisää: → Minimalistin valinta – Uuninkestävä paistokasari


Muoto2

Muoto2 on kahden muotoilijan, Kirsi Pasasen ja Mikko Kentan, keväällä 2010 perustama kotimainen yritys, jonka lähtökohtana on yhdistää suunnittelu, valmistus ja tuotteiden kehitys saman katon alle.  Lahdessa sijaitsevat tilat pitävät sisällään kattavan puusepänverstaan ja maalaamon pintakäsittelyille. Tehtaassa työskentelee Kirsin ja Mikon lisäksi kokoaikaisesti puuseppä Jari, sekä kausiluontoisesti muutamia kiireapulaisia.

Muoto2:n saarnista ja komposiitista valmistetut Pala-leikkuulaudat ihastuttavat keittiössä sekä ulkomuotonsa että käytännöllisyytensä ansiosta. ♥

Lue lisää: → Muoto2 – Kauniit Palat


BEdesign

Bette ja Cilla Eklundin luomalle BEdesignille tuotteiden laatu on äärettömän tärkeä aspekti ja tuotesuunnittelun lähtökohtina ovat erityisesti estetiikka, käytännöllisyys sekä korkealuokkaiset materiaalit, jotka yhdessä toimivat harmonisena kokonaisuutena. Siskokset ovat kasvaneet maatilalla eläinten ja ulkoilman ympäröiminä ja useimmat ideat kalusteiden suunnitteluun ja toteutukseen tulevat tyttöjen intohimoisesta suhteesta suomalaiseen luontoon. Ensiluokkainen laatu ja kotimaisuus ovat BEdesignille arvoasioita ja tuotanto on pyritty keskittämään mahdollisimman lähelle, esimerkiksi Fan-jakkarat ja puiset Lily-kulhot valmistetaan Kaarinassa.*

BEdesignin valkoinen Deer-hylly tuli taloon yli 3 vuotta sitten ja edelleenkin se ihastuttaa kodin parhaimmalla paikalla olohuoneen seinällä. Deer-hyllyn lisäksi meiltä löytyy Lily-kulhoja sekä Lume-sarjan henkareita ja koukkuja.

Lue lisää: → BEdesign – Persoonallista laatua Suomesta

*BEdesign, henkilökohtainen tiedonanto elokuu 2013

Tämän postauksen myötä haastan kaikki sisustusbloggaajat mukaan suomalaista käsityöosaamista ja työvoimaa tukevaan kampanjaan – kirjoita blogiisi postaus, jossa kerrot mitä Suomessa tuotettua sinun kotoasi löytyy? Etsi tietoa ja jaa se lukijoillesi, inspiroi ja kannusta valitsemaan ehtaa kotimaista kotiin ja mökille! 🙂

“Pienestä virrasta tulee suuri puro”

Kivaa tiistaita kaikille!

20 kommenttia “Aidosti kotimaista – Tuotteita, jotka valmistetaan Suomessa!

  1. Vintagentti: Kävin aikalailla koko kodin läpi ja selvittelin jokaisen kotimaiselta vaikuttavan tavaran salat. Useampia tunteja meni taustatyöhön ja eri yrityksiin soittelut siihen vielä päälle. 😀 Toivottavasti mahdollisimman moni jaksaisi tarttua haasteeseen, oli nimittäin silmiä avaavaa tajuta ettei esim Iittalan Essence-lasit olekaan Iittalan lasitehtaan tuotantoa vaan ulkomaista alkuperää.

   1. Kannattaa muistaa, että Essencen jalattomat lasit ja karahvi tehdään suupuhaltamalla Iittalassa. Tuotantoteknisistä syistä jalallisten lasien valmistus ei onnistu Suomessa, kaikkea tekniikkaa ei meiltäkään löydy 🙂

    1. Jenna: Tuosta en löytänyt tietoa tai mainintaa, ainoastaan sen tiedän varmaksi että omat Essence-sarjan lasini on valmistettu Saksassa pakkausten merkintöjen mukaan. 🙂

  1. Hippu-76: On helpompi äänestää teoillaan kun tietää mitä on tekemässä. Monet suomessa valmistetuksi mielletyt tuotteet saattavat olla ulkomaisilta tehtailta tuotuja, kuten Iittalan Essence-lasit. Sen sijaan Kartio oli iloinen yllätys, ihanaa että se valmistetaan vielä Suomessa! <3

   1. Totta virkat. Epämiellyttäviä yllätyksiä on tullut vastaan matkan varrella. Tämä on niitä juttuja, että asioita ei kannata olettaa vaan välillä joutuu käyttämään aikaa asian selvittämiseksi. Hieno juttu, että Kartio-lasit valmistetaan vielä Suomessa!

    1. Hippu-76: Kuten sinäkin! 🙂 Kartio täyttääkin tänä vuonna 60-vuotta, se on kunnioitettavan pitkä ikä arkikäyttöön tehdylle lasille! <3

 1. Tosi hyvä haaste! Mulla ei valitettavasti ole siihen paljoa annettavaa 🙁 Meiltä löytyy Artekin tuoleja ja pöytä sekä kaksi Muuramen lipastoa 60-luvulta. Nämä lienevät varmuudella siis Suomessa valmistettuja. Hetken kuvittelin, että meidän keittiökaapistot saattaisivat olla Suomessa valmistettuja, mutta ílmeisesti eivät, koska ko. firma ei nettisivuillaan yhtään kerro missä tehtaat sijaitsevat.

  1. Vanha Jäärä: Miten astiat ja keittiövälineet? Esim Opa on aikoinaan tehty Suomessa ja vieläkin taitaa osa tuotannosta sijaita täällä. Hackmannilla / Fiskarsilla sama juttu, esim oranssit klassikkosakset tehdään täällä kotosuomessa. 🙂 Plastexin kastelukannut, Lapuan Kankurit ja kaikki pienemmät paikalliset käsityöyritykset tukevat Suomen työllisyyttä pitämällä tuontantoaan Suomessa. Ja joskus voi ihan yllättyäkin jonkin tavaran alkuperästä, minulle oli ylläri että Muurikan muurinpohjapannut valmistetaan Suomessa vaikka moni muu heidän tuoteensa on siirtynyt ulkomaiseen valmistukseen. 🙂

   1. Jaa, yhdet oranssit sakset löytyy, joitakin Hackmannin kattiloita ja Plastexin kastelukannu 🙂 Ostin muuten viime vuonna Fiskarsin Suomi 100 sakset, joissa toinen kahva on sininen ja toinen valkoinen. Olisi hauska tietää oliko ne tehty Suomessa vai tehdäänkö Suomessa vain oranssia kahvaa.

    Teflon-astiat on muuten sellainen asia, jossa en todellakaan suosi suomalaista vaikka muuten voisin yrittääkin. Mulla on ollut joitakin Hackmanin (nykyisin siis ilmeisesti Fiskarsin) Teflon-pannuja/kattiloita ja niiden pinnoite kului tarttuvaiseksi tosi nopeasti. Olen siis jo vuosikaudet suosinut suosiolla ranskalaista Tefalia tällä saralla. En tiedä missä Tefal pannunsa tekee…tuskin Ranskassa 😉

    1. Vanha Jäärä: Yritin etsiä spesifioitua tietoa Fiskarsin värillisistä saksista (sinivalkoiset Suomi-sakset, markkinoilta jo poistunut pastellisarja, lastensakset) ja olen 99% varma että nekin valmistetaan Suomessa oranssien klassikkosaksien ja puutarhavälineiden kanssa.

     Yllättäen löysin tietoa myös siitä että Vallilan tapetit valmistetaan kokonaisuudessaan Suomessa, vaikka muu tuotanto tehdään ulkomailla. Myös Arabialla ja Marimekolla on edelleen tuotantoa Suomessakin ja esimerkiksi KOKO-sarjan lautasia tuotetaan edelleen Suomessa. Iittalan Mariskoolit ja Aalto-maljat tulevat Nuutajärveltä. 🙂

     All Steel -pannussa on keraaminen Ceratec°-pinnoite, joka ei siis ole teflonia vaan jonkinlainen patentoitu keraaminen seos. Yritin löytää tuostakin tarkkaa tietoa mutta vedin vesiperän. Sen sijaan löysin tälläisen tiedon:

     “Käytämme tuotteissamme vain kaikkein korkealaatuisimpia pinnoitteita. Niitä ovat muovipohjaiset Hardtec ja Hardtec Superior sekä keraaminen Ceratec°. Kaikki käyttämämme pinnoitteet ovat EU:n hyväksymiä ja siten turvallisia käyttää. USA:n elintarvikkeita valvova viranomainen, U.S. Food and Drug Administration on todennut pinnoitteet normaaliin kotitalouskäyttöön sopiviksi – samoin kuin terveysviranomaiset kautta maailman. Vaadimme kaikilta tavarantoimittajilta puolueettoman ulkopuolisen tutkimuslaitoksen todistuksen materiaalien turvallisuudesta. ”

     Lisäksi oli todella iloinen uutinen, että pannuissa käytetään kierrätettyä metallia, lienee yksi harvoista koko maailmassa jotka toimivat näin ja nyt olen kyllä ylpeästi suomalainen! 🙂

     “Suuri osa Fiskarsin keitto- ja paistoastioista valmistetaan kierrätetystä metallista. Yhteistyökumppanimme Kuusakoski Oy on Pohjoismaiden suurin metallin kierrättäjä, joka hoitaa metallien erottelun ja käsittelyn uusiksi raaka-aineiksi. Kuusakoski toimittaa talteen otetut metallit eri raaka-ainevalmistajille, jotka puolestaan sekoittavat uutta ja kierrätysmateriaalia yhteen ja tuottavat näin uutta raaka-ainetta mm. Fiskarsin Sorsakosken tehtaalle. Fiskarsin omasta kierrätyskampanjasta kertyy vuosittain yli 500 tonnia keitto- ja paistoastioita sekä aterimia kierrätykseen.

     Fiskarsin keitto- ja paistoastioiden valmistuksessa jopa 90 % raaka-aineesta voi olla kierrätettyä. Kierrätysmateriaalin osuus riippuu hieman käytetyistä materiaaleista ja materiaalierästä. Myös pakkaukset ovat pääsääntöisesti kierrätyskelpoista materiaalia. Pannut testataan tehtaallamme ja vasta tarkan laadunvalvonnan jälkeen ne tuodaan markkinoille. Tuoteturvallisuus täyttää EU:n ja USA:n viranomaismääräykset ja -vaatimukset. Vuonna 2015 kaikki Hackmanin keitto- ja paistoastiat siirtyivät Fiskars-tuotemerkin alle.”

 2. Miksi ihmeessä sinun pitää keksiä englanninkielisiä sloganeita ja termejä kun et kieltä selvästikään kunnolla osaa? Se seinäkaapin englanninkielinen nimi oli ihan hullu ja nyt “buy only things that make value”. Make value? Kuuluisi olla mieluummin “add value” tai “create value”.

  Sulla on paljon tällaisia lempisloganeita jotka pitkäaikaisen lukijan silmissä kuulostaa ihan hulluilta, koska tuntuu että sloganit on ihan jonkun toisen ihmisen elämästä. “Buy now keep forever” piti oikein seinälle kehystää. Tavarat vaihtuu sellaista tahtia että päätä huimaa. Ja sitten tämä viimeisin, täydellisessä ristiriidassa blogissa esiteltyjen lukemattomien heräteostosten kanssa, jotka sitten vähin äänin häipyvät siskolle/miehelle.

  1. Ninnu: Ja mitä haet tällä kommentillasi? Make value on ihan oikea termi kun puhutaan ostettavista asioista joille halutaan ostoperusteeksi arvoa (mielenarvoa tai muuta arvoa).

   Nyt rentoudut, heität itsesi pitkälleen parvekkeen tai terassiin / pihan tuolille ja nautit auringonlaskusta. Älä jaksa nipottaa kielioppivirheistä toistuvasti.

   Ps. jos haluat todella ärsyttää itseäsi niin kipaisepa selaamassa Iltalehden uutisia, niihin olisi jo syytä vähän puuttuakin kun toimittajat ovat kuitenkin uutisoinnin ja kirjoittamisen ammattilaisia, toisin kuin tavan bloggaaja jonka ammatti on ihan joku muu kuin kielioppi. 🙂

   1. Siis sinä se jaksat kyllä vääntää. Kysy keneltä tahansa englantia natiivina puhuvalta henkilöltä, he eivät koskaan sanoisi ”make value” tässä yhteydessä. Kuinka ihmeessä kehtaat julkisesti vängätä asiasta josta ei oikeasti ymmärrä?

    1. Ninnu: niin sinäkin. Katsopas vaikka YouTubesta amerikkalaisten minimalisti-aiheisia videoita, Messy Minimalist on hyvä esimerkki. Hän sanoo monella videoilla ”Things that make value” – I prefer to shop only those kind of things that make value to me or my family… excetera. 🙂

     Eiköhän voida jättää tää aihe nyt tähän, säästetään molempien aikaa ja hermoja eikös joo! 🙂

 3. Kiva aihe! Itselleni kotimaisuus on todella tärkeä kriteeri uusia huonekaluja ja tavaroita ostaessa. Meillä on kotimainen sohva, Muuramen ja Artekin kalusteita ja muutamia kalusteita on teetetty paikallisella puusepällä. Katossa roikkuu parikin Secton valaisinta. Keramiikka on Pentikin ja Amforan, lasitavara Iittalan. Arvostan myös todella paljon aitoa taidetta sekä pienkäsityöläisiä.

  Toki löytyy paljon myös muualla tuotettua, mutta maksan mielelläni enemmän kotimaisista tuotteista. Jos en osta kotimaista, pyrin aina ostamaan kivijalkaliikkeestä. Varsinkin yksityisyrittäjiä meilellään tukee ja ostaa suoraan heiltä, vaikka netistä saisi halvemmalla. Kotimaisuus on todella laaja käsite ja mielenkiintoinen ilmiö, siitä voisi kirjoittaa vaikka miten pitkästi. Tokihan kotimaisen tuotemerkin tukeminen kannattaa aina, sillä se työllistää välillisesti paljon ihmisiä, vaikka valmistus tapahtuisi muualla.

  1. Emma: samaa mieltä olen kanssasi. 🙂 Nykyisin myös pienten yritysten on fiksua laittaa verkkokauppa kivijalkaliikkeen kylkeen, asiakaskunta kasvaa nopeasti koko Suomen alueelle eikä jää paikallisten ohikulkijoiden varaan. 🙂 Pyrin ostamaan kaiken aina Suomesta, vaikka tuote itsessään olisi ulkomaalainen, kuten vaikkapa Swedesen Libri-hyllyt, jotka tilasin Stockalta ja Finnish Design Shopista (2 eri hyllyä). Välillisesti työllistän FDS:n ja Stockmannin väkeä, sekä tietysti kuljetusliikkeen ja logistiikan ihmisiä. 🙂 Wish.com ja Alibaba ovat vuorostaan paikkoja joista en tilaa ikinä mitään, ihan periaatteellisista syistä. 😀

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *